Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt kapitalisterna bygga bort slummen

Entreprenören Roger Akelius tycker att kapitalisterna ska ta han om upprustningen av miljonprogramhusen.
Foto: Anders Ylander

Straffa inte skattebetalarna för politikernas vanvård av  miljonprogrammen - låt oss kapitalister sköta upprustningen tillsammans  med hyresgästerna, skriver Roger Akelius.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag lyssnar inte på hur våra tyngsta bostadspolitiker, Stefan Attefall, KD, och Veronica Palm, S, ska rädda miljonprogrammen. Det är rättvist eftersom dom inte lyssnar på mig.

Som vanligt när det handlar om S och M slutar det i en diskussion om ännu mer bidrag och regler.

Lösningen är inte att måla fasaderna i växelvis rött och blått eller ännu fler nattvandrare. Och framförallt inte mer statlig inblandning - och skattepengar.

I Berlin bygger jag ett hyreshus för tio miljoner kronor. I Sverige kostar motsvarande hus femton miljoner, varav totala skatter är tio miljoner.

Det vore en dröm att få bygga billiga lägenheter och massor av studentbostäder i Sverige. Men då måste regelverket ändras.

Situationen i Sverige är värst i miljonprogrammen. Den svenska slummen, så kallade C-områden, är en direkt följd av en fin, medmänsklig, social ideologi, men med allvarliga brister i praktiska konsekvenser. Förvaltningen av miljonprogrammen följer grundkursen i socialism till punkt och pricka.

Så här gick det till när tusentals toppmoderna fastigheter förvandlades till ruckel på bara några decennier.

Med svordomar som "vinst", "girighet" och "profithunger" belönades socialdemokratiska valarbetare med arvoderade styrelseposter i Allmännyttan.

Mängder med regler och avgifter infördes så att entreprenörer slutade bygga. Resultatet blev bostadsbrist.

Samtidigt värvade den röda Hyresgästföreningen medlemmar genom att dels förbjuda annat än ideell uppgradering av lägenheter, dels förhindra sina medlemmar från att bo billigare genom att bilda bostadsrättsförening.

Vanvården av miljonprogrammen accelererade, i takt med valarbetarnas rop:

"Ropen skalla. Mer skatt hindrar husen att falla."

Politikerna visade ännu mer handlingskraft - ännu mer skatt till bidrag. Och förvaltningen förvandlades till förfall i fritt fall.

Forskning visar att det uppstår brist på paraplyer om staten reglerar paraplymarknaden.

Många valarbetare är säkert dugliga personer, men inte just på fastighetsförvaltning.

Som profithungrig kapitalist föreslår jag i stället flera radikala lösningar för att få bort slummen.

1. Jobb är nyckeln till allt. Arbete ger identitet, respekt och självständighet till individen och lägre skatt för kollektivet. Facket förhindrar integration genom att kräva lika arbetsvillkor. En arbetslös somalier får inte jobb genom mer arbetsförmedling. Inför undantag i Lagen om anställningsskydd och ta bort arbetsgivaravgifter för invandrare de första åren. Gör verklighet av löften att minska regelkrånglet för nya entreprenörer.

2. Sälj Allmännyttan till kapitalister. Vi kan räkna och planera utifrån vad kunden vill ha, inte kollektivet.

3. Låt inte Hyresgästföreningen förstöra mer. Ge hyresgästerna mandat att fatta egna beslut. Inför enkla och tydliga regler för hyreshöjningar.

4. Rensa upp i byggreglerna. Här är ett exempel. Förbudet att bygga takvåning om man inte kan bygga hiss ända upp stoppar lyxiga och billiga panoramalägenheter med egna balkonger för tiotusen studenter. Ett annat exempel; inte ens studentbostäder får byggas med yttervägg mot gata utan extremt dyr ljudisolering.

I dag renoverar Akelius fastigheter för 1,5 miljarder per år, vilket ger skatter på en miljard kronor och sysselsätter 1 500 personer hos underleverantörer. Bolaget uppgraderar 3 000 lägenheter a 300 000 kronor från Hyresgästföreningens låga standard till lyxklass - till högre nivå än nybyggda bostadsrättsföreningar.

Visst blir hyran högre, men det märkliga är att en lyxrenovering ger tvåhundra sökande per lägenhet jämfört med fyrtio sökande för en lägenhet med Hyresgästföreningens standard.

Vi har pressat kostnaderna och hyreshöjningarna genom att samordna inköp och effektivisera byggprocessen - och ligger långt före Allmännyttan. Vi uppdaterar 5 000 trappuppgångar samtidigt. Vi köper tio tusen wc-stolar på ett bräde, och så vidare.

Låt kapitalister ta hand om miljonprogramhusen. Vi kan uppgradera allt i husen utom stommen. Vi inreder med trägolv, italienskt klinker, tvättmaskin, glaspartier med stora balkonger, tuffa levande tak och ordnar en grön omgivning. Och fixar kö till husen -  och slut på slummen.

Människors bästa måste gå före ideologi och makt. Vi respekterar våra hyresgästers fria vilja. Förortsborna förtjänar att behandlas med samma respekt av politiker och Hyresgästförening.

Jag har tjänat bra, men jag skulle hellre blivit rik på massor av nybyggda, billiga och små lägenheter med lyxstandard.


Roger Akelius

Roger Akelius är entreprenör och filantrop och grundare till Akelius Fastigheter, ett av Sveriges största privata bostadsbolag där värdet på arton år växt från 140 miljoner till 35 miljarder.