Entreprenören Roger Akelius tycker att kapitalisterna ska ta han om upprustningen av miljonprogramhusen. Foto: Anders Ylander
Entreprenören Roger Akelius tycker att kapitalisterna ska ta han om upprustningen av miljonprogramhusen. Foto: Anders Ylander

Låt kapitalisterna bygga bort slummen

Publicerad

Straffa inte skattebetalarna för politikernas vanvård av miljonprogrammen - låt oss kapitalister sköta upprustningen tillsammans med hyresgästerna, skriver Roger Akelius.

Jag lyssnar inte på hur våra tyngsta bostadspolitiker, Stefan Attefall, KD, och Veronica Palm, S, ska rädda miljonprogrammen. Det är rättvist eftersom dom inte lyssnar på mig.

Som vanligt när det handlar om S och M slutar det i en diskussion om ännu mer bidrag och regler.

Lösningen är inte att måla fasaderna i växelvis rött och blått eller ännu fler nattvandrare. Och framförallt inte mer statlig inblandning - och skattepengar.

I Berlin bygger jag ett hyreshus för tio miljoner kronor. I Sverige kostar motsvarande hus femton miljoner, varav totala skatter är tio miljoner.

Det vore en dröm att få bygga billiga lägenheter och massor av studentbostäder i Sverige. Men då måste regelverket ändras.

Situationen i Sverige är värst i miljonprogrammen. Den svenska slummen, så kallade C-områden, är en direkt följd av en fin, medmänsklig, social ideologi, men med allvarliga brister i praktiska konsekvenser. Förvaltningen av miljonprogrammen följer grundkursen i socialism till punkt och pricka.

Så här gick det till när tusentals toppmoderna fastigheter förvandlades till ruckel på bara några decennier.

Med svordomar som "vinst", "girighet" och "profithunger" belönades socialdemokratiska valarbetare med arvoderade styrelseposter i Allmännyttan.

Mängder med regler och avgifter infördes så att entreprenörer slutade bygga. Resultatet blev bostadsbrist.

Samtidigt värvade den röda Hyresgästföreningen medlemmar genom att dels förbjuda annat än ideell uppgradering av lägenheter, dels förhindra sina medlemmar från att bo billigare genom att bilda bostadsrättsförening.

Vanvården av miljonprogrammen accelererade, i takt med valarbetarnas rop:

"Ropen skalla. Mer skatt hindrar husen att falla."

Politikerna visade ännu mer handlingskraft - ännu mer skatt till bidrag. Och förvaltningen förvandlades till förfall i fritt fall.

Forskning visar att det uppstår brist på paraplyer om staten reglerar paraplymarknaden.

Många valarbetare är säkert dugliga personer, men inte just på fastighetsförvaltning.

Som profithungrig kapitalist föreslår jag i stället flera radikala lösningar för att få bort slummen.

1. Jobb är nyckeln till allt. Arbete ger identitet, respekt och självständighet till individen och lägre skatt för kollektivet. Facket förhindrar integration genom att kräva lika arbetsvillkor. En arbetslös somalier får inte jobb genom mer arbetsförmedling. Inför undantag i Lagen om anställningsskydd och ta bort arbetsgivaravgifter för invandrare de första åren. Gör verklighet av löften att minska regelkrånglet för nya entreprenörer.

2. Sälj Allmännyttan till kapitalister. Vi kan räkna och planera utifrån vad kunden vill ha, inte kollektivet.

3. Låt inte Hyresgästföreningen förstöra mer. Ge hyresgästerna mandat att fatta egna beslut. Inför enkla och tydliga regler för hyreshöjningar.

4. Rensa upp i byggreglerna. Här är ett exempel. Förbudet att bygga takvåning om man inte kan bygga hiss ända upp stoppar lyxiga och billiga panoramalägenheter med egna balkonger för tiotusen studenter. Ett annat exempel; inte ens studentbostäder får byggas med yttervägg mot gata utan extremt dyr ljudisolering.

I dag renoverar Akelius fastigheter för 1,5 miljarder per år, vilket ger skatter på en miljard kronor och sysselsätter 1 500 personer hos underleverantörer. Bolaget uppgraderar 3 000 lägenheter a 300 000 kronor från Hyresgästföreningens låga standard till lyxklass - till högre nivå än nybyggda bostadsrättsföreningar.

Visst blir hyran högre, men det märkliga är att en lyxrenovering ger tvåhundra sökande per lägenhet jämfört med fyrtio sökande för en lägenhet med Hyresgästföreningens standard.

Vi har pressat kostnaderna och hyreshöjningarna genom att samordna inköp och effektivisera byggprocessen - och ligger långt före Allmännyttan. Vi uppdaterar 5 000 trappuppgångar samtidigt. Vi köper tio tusen wc-stolar på ett bräde, och så vidare.

Låt kapitalister ta hand om miljonprogramhusen. Vi kan uppgradera allt i husen utom stommen. Vi inreder med trägolv, italienskt klinker, tvättmaskin, glaspartier med stora balkonger, tuffa levande tak och ordnar en grön omgivning. Och fixar kö till husen - och slut på slummen.

Människors bästa måste gå före ideologi och makt. Vi respekterar våra hyresgästers fria vilja. Förortsborna förtjänar att behandlas med samma respekt av politiker och Hyresgästförening.

Jag har tjänat bra, men jag skulle hellre blivit rik på massor av nybyggda, billiga och små lägenheter med lyxstandard.

 

Roger Akelius

Roger Akelius är entreprenör och filantrop och grundare till Akelius Fastigheter, ett av Sveriges största privata bostadsbolag där värdet på arton år växt från 140 miljoner till 35 miljarder.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag