Nima Sanandaji är samhällsdebattör med kurdisk-iransk ursprung och teknologie doktor vid KTH.Nima Sanandaji är samhällsdebattör med kurdisk-iransk ursprung och teknologie doktor vid KTH.
Nima Sanandaji är samhällsdebattör med kurdisk-iransk ursprung och teknologie doktor vid KTH.
Jezidiska flyktingfamiljer som flytt våldet i den irakiska staden Sinjar, strax väster om Mosul, har nu tagit sin tillflykt till Dohuk-provinsen.Jezidiska flyktingfamiljer som flytt våldet i den irakiska staden Sinjar, strax väster om Mosul, har nu tagit sin tillflykt till Dohuk-provinsen.
Jezidiska flyktingfamiljer som flytt våldet i den irakiska staden Sinjar, strax väster om Mosul, har nu tagit sin tillflykt till Dohuk-provinsen.

"Låt inte tragedin
bli ett blodbad"

Publicerad

Att blunda inför IS-styrkorna grymma förföljelse av jezidiska kvinnor och barn vore en skamfläck för Sverige, skriver Nima Sanandaji.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den etniska rensning som den islamska staten utför i Irak och Syrien når nya proportioner. Tiotusentals människor som tillhör den jezidiska minoriteten riskerar att mördas eller svälta ihjäl under kommande dagar. Den demokratiska världen har makten att hjälpa, men har hittills varit passiv. Är det inte dags att reagera?

 

Zoroastrismen är en uråldrig religion som influerat kristendomen. I stort är denna minst 3 000 år gamla religion utdöd. Ett undantag är jeziderna. Denna minoritet blandar i sin tro zoroastriska idéer med frihetlig islam. Ett utmärkande drag för tron är dyrkan av ängeln Melek Taus. Tyvärr är en vanlig föreställning i islam att denna ängel, som har formen av en påfågel, i själva verket är satan. Eftersom jeziderna betraktas som satansdyrkare har de länge varit en ovanligt hårt utsatt minoritet i Mellanöstern. I skrivande stund håller denna religiösa konflikt att urarta i rent folkmord.

 

Den islamska statens (IS) framfart i Syrien och Irak har hört samman med otaliga brott mot mänskligheten. Kristna grupper som assyrier, kaldéer och syrianer har hittills varit värst drabbade. En del har mördats. Andra har fått valet att omedelbart lämna de områden som kontrolleras av IS eller "möta svärdet".

I desperation har människor som berövats all sin egendom flytt terrorväldet. Många har sökt sig till de områden som kontrolleras av kurderna i de båda länderna. Kurderna har av omvärlden setts som den enda minoritet som kunnat stå emot IS aggression. Det förändrades för några dagar sedan, när IS styrkor bröt igenom den kurdiska försvarslinjen i Irak. Bland annat tillfångatogs Sinjar i nordvästara Irak, en stad med en jezidisk majoritet och en assyrisk minoritet.

 

Befolkningen förstod vad som väntade. Radikala islamistiska grupper har under längre tid angripit jeziderna samt de kristna som är deras grannar. BBC har exempelvis rapporterat om hur 500 människor miste livet i koordinerade attacker mot byarna kring Sinjar under 2007. Stadens invånare flydde därför när IS styrkor närmade sig för några dagar sedan.

 

Nickolay Mladenov, en företrädare för FN i Irak, har förklarat att en humanitär tragedi håller på att ske. Så många som 200 000 civila, huvudsakligen jezider, har tvingats till flykt. Många har sökt skydd hos de regioner som ännu kontrolleras av kurderna. Men som Al Jazeera nyligen rapporterat befinner sig mellan 35 000 och 50 000 jezidiska civila i ett hopplöst läge. De är belägrade av IS soldater och håller snabbt på att törsta och hungra ihjäl.

 

Lokala kurdiska nyheter har rapporterat om att många barn redan har mist livet i bergen. Så har också äldre som inte får tag på de mediciner som de behöver. IS har redan mördat civila som inte lyckats undkomma dem. Groteska bilder över avrättningarna delas stolt av organisationen på sociala medier. Framförallt tycks männen dödas, medan kvinnor tas som krigsbyte. Det finns också vittnesmål om att IS tagit jezidiska familjer som gisslan och använt dem som mänskliga sköldar.

 

Kurdiska soldater från såväl Irak som Syrien försöker förtvivlat driva bort IS tagit och få fram hjälp till de civila. Men kurderna i Syrien och Irak har i modern tid inte haft självständighet. De har inte getts möjligheten att bygga upp egna stater och militärer. Kurderna slåss i desperation med uråldriga sovjetiska vapen. Deras fiende IS är välfinansierade. Dessutom har IS fått tag på stora arsenaler av avancerad amerikansk militär utrustning. Det är ingen jämn kamp.

 

Under kommande dagar riskerar en stor del av den jezidiska minoriteten att förutom sina hem också mista sina liv. Om den kurdiska linjen faller kan miljoner kurder, turkmener, assyrier, kaldéer och syrianer utsättas för förtryck och etnisk rensning. Hittills har den civiliserade världen valt att se på i tysthet. Detta trots att bistånd och stöd till försvarsmakten skulle kunna göra stor skillnad. Tragedin är ett faktum. Hur långt vi låter den gå beror på länder som Sverige, som har förmågan att hjälpa.

Är det inte dags att internationellt slå larm om den etniska rensning som sker? Borde inte flygplan med militära och civila förnödenheter snabbt lyfta till regionen? Finns något skäl till att fredsbevarande trupper inte redan är på väg? Historieböckerna kommer minnas om den civiliserade världen hade solidaritet med jeziderna och de kristna, eller om man i tysthet accepterade etnisk rensning.

 

Utrikesminister Carl Bildt och Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, bör använda allt inflytande till att förhindra ytterligare oskyldiga offer. Alternativet - att blunda inför grymheterna - vore en skamfläck i Sveriges historia.

 

Nima Sanandaji, samhällsdebattör med kurdisk-iransk ursprung och teknologie doktor vid KTH.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag