Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt inte testningen bli en klassfråga, S

Att massdistribuera kostnadsfria självtester skulle omedelbart lätta trycket på laboratorierna och kraftfullt öka testförmågan över hela landet, skriver Björn Thorngren.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT
Björn Thorngren, vd och medgrundare Meds.se.

En decentraliserad teststrategi, likt den som nu genomförs i USA, är kostnadseffektiv och snabb att implementera. Ändå är debatten i Sverige kring detta obefintlig.

Vi uppmanar Magdalena Andersson att snabbt agera. Apoteken står redo att vara del av lösningen. Vad väntar Sverige på? skriver Björn Thorngren, vd för Meds.se.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Omikron har enligt experterna kastat om förutsättningarna helt. Professor Joakim Dillner (Dagens Nyheter den 11 januari) framhåller att vaccinets skydd för smitta är ”nästan obefintligt”.  Detta bekräftas enligt DN också av Folkhälsomyndighetens statistik som visar att smittspridningen är lika stor bland både vaccinerade som ovaccinerade.  

Systemet hinner inte hantera omikron

Det är fortfarande kritiskt att vaccinera sig för att undvika allvarlig sjukdom, men ny taktik krävs för att hindra smittspridning och därmed minska påverkan på både sjukvården och samhället i stort. Förutom restriktioner krävs omfattande testning, givet den snabba spridningen av omikron behöver testningen också vara mycket snabbare och mer tillgänglig än vad som är fallet med dagens system.  

Att testa en familj frekvent kostar tusentals kronor per månad och är i det närmaste att beteckna som en klassfråga.

Systemet är i dag uppbyggt kring tester som analyseras centralt i ett fåtal laboratorier, oftast ligger de i stora städer eller till och med utomlands. Dessa tester (så kallade PCR-tester) är visserligen mer tillförlitliga, speciellt när personen inte har några symptom. Men om det är svårt att få tag på test och det tar flera dagar att få svar fyller de inte sin avsedda funktion. Speciellt inte när de som behöver testas mest inte får möjlighet till det.  

Dyrt att själv bekosta frekvent testning

Staten ersätter sedan januari 2021 regionerna för snabbtester (så kallade antigentester) med 300 kronor per test, för att komplettera PCR-testningen. Testerna är lätta att utföra och analysera korrekt även för icke vårdutbildade, med svar på plats inom 15 minuter. Utanför det offentliga får dock privatpersoner betala själva och tillgången i butik är ofta begränsad. Att testa en familj frekvent kostar tusentals kronor per månad och är i det närmaste att beteckna som en klassfråga.   

Vi uppmanar Magdalena Andersson att snabbt agera. Apoteken står redo att vara del av lösningen, skriver Björn Thorngren.
Foto: OLLE SPORRONG

I USA har myndigheterna dragit slutsatser av detta och bestämt att skicka ut 500 miljoner tester kostnadsfritt till befolkningen som ett första steg. Dessutom har det bestämts att försäkringsgivarna måste ersätta minst åtta tester per person och månad framöver. Att göra något liknande i Sverige skulle omedelbart lätta trycket på laboratorierna, snabbt och kraftfullt öka testförmågan över hela landet och bidra till att minska smittan. 

Vi är redo att ta vårt samhällsansvar

Det optimala vore självklart att alla som vill får tillgång till laboratorietest löpande, med omedelbara svar. Det finns dock inte kapacitet till detta i dag. Även om en enorm investering i ökad förmåga beslutas så kommer det att ta tid att genomföra. Med en bråkdel av den summan kan staten på mycket kort tid göra en mer kraftfull insats som kan vara avgörande för utvecklingen framåt.  

Onlineapoteken har stora lager av självtester, infrastruktur för att hantera logistiken och kan snabbt distribuera tester över hela landet hem till dörren, till dem som önskar det. Det som krävs är ett politiskt beslut om finansiering. Ska endast de som har möjlighet få tillgång till tester eller bör staten gripa in? Vilket beslut som regeringen än landar i, står vi som apotek redo att ta vårt samhällsansvar. 


Av Björn Thorngren

Vd och medgrundare Meds.se