Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt inte fördomar störa prinsens kärlekslycka

NTE BARA YTA. Fördomar ska inte få styra prinsens val av tjej att bli kär i, anser Elita Löfblad. "Sofia Hellqvist är en begåvad, intelligent och ödmjuk tjej som vågat ta för sig av livet."
Foto: LINNEA FRANK

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Så har det hänt... Sveriges prins och en dokusåpatjej. Jag ser löpsedeln som hastigast när jag går in på 7-Eleven för att köpa mig en chokladbit. Löpet visar en halvnaken tjej som poserar utmanande mot kameran. Sofia Hellqvist? Jag ler lite för mig själv och tänker så klart att prins Carl Philip föll för den lilla solstrålen. Vem gör inte det? Vad roligt för dem! På väg hem i den isande kylan slår det mig plötsligt. Jag undrar hur många som ser det löpet som får sina redan förutfattade meningar matade. Visst har Sofia några utvik på sitt CV, men det är inte en rättvis sammanfattning över vem hon är.  Hon är en begåvad, intelligent och ödmjuk tjej som vågat ta för sig av livet.

Själv vet jag allt om fördomar. Efter otaliga utvik och tre månader inne  i Big brother-huset får man räkna med det. Det ingår i jobbet, och är ett dyrt pris som man får betala

 Tyvärr inser man inte riktigt hur dyrt förrän det oftast är för sent. Som ung och naiv hoppades jag på att få folk att inse att det finns kvinnor som väljer det livet, men som också är intelligenta och starka! I dag vet jag att människor älskar stereotyper desto mer.


Kungahuset är den största dokusåpan av alla, flera miljoner följer deras liv. Hur mycket kostar egentligen kungabarnens kläder? Har drottning Silvia gjort ett  ansiktslyft? Kör kungen en tillräckligt miljövänlig bil? Människor sitter i sina stugor och dömer. Dömer ut sådant som de egentligen vet väldigt lite om. Det man vet är det media har förmedlat. Jag får känslan av att man tycker det är okej att tala nervärderande om offentliga personer. Kända profiler har ju inga känslor, inte sant? Kända människor har inga rättigheter.

Sofia är allt annat än en "tuttlisa". Hon klarar sig helt på egen hand och det har hon alltid gjort. Men jag ser redan nu framför mig hur mycket hat hon kommer få bemöta på diverse nätsidor och tidningar. 

 Om att hon är en golddigger, om att hon bara är en bimbo. Sofia är ett synnerligen "easy target" om man vill tracka ner på den "sortens" tjej. Moralpaniken kommer med all säkerhet att bryta ut. "En prins ska ha en flicka av börd." Jag tycker att en prins ska ha en flicka han är kär i.


Själv är jag nu utbildad hud- och spaterapeut, och driver en skönhetssalong. Utviken lade jag av med för tre år sedan när utbildningen började. Inte för att jag skämdes, utan för att jag kände att jag hade gjort det. Jag ville utvecklas och skapa mig en mer långsiktig framtid. Jag är stolt över min karriär som glamourmodell trots alla glåpord. Trots allt det som människor tror att jag är, men som jag aldrig har  varit. Jag är en av få som faktiskt lyckats försörja mig på det, i över sex års tid. Jag har rest och upplevt mer på några år än vad en vanlig människa gör på en livstid. Vek ut mig i amerikanska Playboy, vilket var en dröm jag hade. Då. I dag har jag nya drömmar. Jag har gått vidare. Sofia har med all säkerhet gått vidare från sina utvik och sin tid i "Paradise hotel". Problemet är att man aldrig verkar bli av med de etiketter man en gång dragit på sig.

 Jag var min egen redan då, och hade aldrig en manager som stal halva inkomsten eller ringde media för att sälja in mitt privatliv. Jag förhandlade alltid om min lön vid varje arbetstillfälle. För mig har det alltid varit väldigt viktigt att tjäna ihop till mitt eget levebröd och inte behöva vara beroende av någon annan. 

 Det finns tjejer med stake i min gamla bransch. Jag har aldrig varit ett uppmärksamhetstörstande offer. 


Erfarenheterna har gett mig skinn på näsan och gott självförtroende. Det kommer jag att bära med mig resten av livet. Vilket yrke jag än skaffar mig, var i världen jag än befinner mig. 


Jag hoppas trots allt att svenska folket tar emot den här romansen med öppna armar, att en stark och oberoende kvinna faktiskt kan få vara kär och lycklig tillsammans med prinsen. Jag hoppas att vi ser bortom alla fördomar för en gångs skull. Eller så kan vi göra så här: Vi låter den som står helt utan skuld kasta den första stenen.

FAKTA

ELITA LÖFBLAD
är hud- och spaterapeut och bloggar på finest.se.
Hon har också medverkat i ”Big brother” och varit glamourmodell.

0