Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt inte flyktingkrisen bli integrationens fall

Att bli sedd som medmänniska och inte som ett problem la grunden till den jag är i dag. Men jag som själv en gång flydde hit vet att vi måste vara mer realistiska om vi ska klara oss denna flyktingkris, skriver komikern Zinat Pirzadeh. Foto: Ulla Andesong
Att bli sedd som medmänniska och inte som ett problem la grunden till den jag är i dag, skriver komikern Zinat Pirzadeh. Foto: Izabelle Nordfjell

Att bli sedd som medmänniska och inte som ett problem la grunden till den jag är i dag. Men jag som själv en gång flydde hit vet att vi måste vara mer realistiska om vi ska klara denna flyktingkris, skriver komikern Zinat Pirzadeh.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En fantastisk kvinna som la grunden för mitt förhållande till Sverige har nyligen lämnat jordelivet och oss i stor sorg. Inez heter hon, min svenska mor.  

Denna sunda och vackra kvinna såg mig aldrig som flykting eller invandrare, utan som en människa som behövde stöd och förankring i allt det nya. Därför gav hon och hennes fantastiske make Gunnar mig en kompass bestående av kunskaper om Sveriges språk och kultur, kloka vardagsråd och inte minst en stor dos högt ställda förväntningar på att jag skulle arbeta hårt och skaffa mig en utbildning. Precis som de hade gjort.

Att bli sedd som medmänniska och inte som ett problem la grunden till den jag är i dag. Men det finns alltför många ungdomar och unga vuxna i vårt land som saknar detta.

Samtidigt ökar arbetslösheten och bostadsbristen lavinartat. I några av våra mest utsatta områden förekommer till och med att unga sover i skift eftersom deras familjer saknar plats. De är chanslösa på den hårdexploaterade bostadsmarknaden.

Så vem ser deras värde när till och med föräldrarna suckar när de knackar på? Jo, det finns folk. Inte sådana som ser ett värde i dem som människor, utan som redskap. Vanliga kriminella, terrorister och rasister slåss alla om att använda vilsna själar för sina smutsiga syften. De faller enkelt offer eftersom de saknar framtidstro.

 

Detta är ingen nyhet. Ändå är vi i Sverige ständigt lika yrvakna. Hur kan vi vara så naiva att vi fortsätter tro att det hemska som händer ute i världen väl ändå inte kan hända här? Knivar hugger, skott träffar och granater spränger.

Samtidigt som våra politiker tycks ha fått hybris och mer ser sig som magiker än som folkvalda representanter. Det går inte bara att vifta med trollspöet och få fram bostad, utbildning och arbete för hela världen när vi kapitalt har misslyckats med många av oss som till och med är födda här.

Vi är en del av världen, men vi kan inte lösa alla dess problem i Sverige och med svenska skattemedel. Vi har inte obegränsade resurser.

Däremot har vi andra medel att ta till. Till exempel att se till att svenska vapen inte hamnar i fel händer och ställa krav på blodiga diktaturer, hur gärna vi än vill ha deras varor eller exportmarknader.

Inte minst behöver vi satsa oerhört mycket mer pengar och kraft på att stödja goda krafter som kan hjälpa fler att slippa lämna sina hem.

 

Det är dags att politikerna tar av sig trollkarlshatten. Människor med obearbetad posttraumatisk stress kan inte klämmas in i det svenska pusslet med endast god vilja. De behöver verklig ledning, precis som Inez och Gunnar en gång gav mig. Varför inte titta närmare på Kanadas så kallade HOST-program, som använder sig av speciella guider som hjälper en in i samhället?

Så kära trollkarlar där ute, jag vill detsamma som ni och jag önskar att jag fortfarande trodde på era vackra konster. Men jag som själv en gång flydde hit vet att världen kan vara oändligt brutal och att vi måste vara mycket mer realistiska om vi ska klara oss igenom detta.

Vår integrationspolitik har varit ett misslyckande i flera decennier. Ett land kan inte gå runt enbart med hjälp av eldsjälar, de brinner ut. Nu behövs politiskt initiativ, handlingskraft och resurser. Den elfte timmen har för längesen slagit.

Samarbeta över alla gränser, ta alla möjligheter, och tänk utan fördomar. Sluta med den politiska pajkastningen och ta de svåra frågorna kring invandringen som de fientliga partierna har mutat in. Vädra ut dem och lös problemen konstruktivt, ärligt och med öppna ögon.

För i grund och botten växer blommor även ur skit, men ur hat växer bara ännu mera skit.

 

Zinat Pirzadeh

Komiker, skådespelare och författare

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!