Mässlingen är inget 1800-talsfenomen – den är här och nu. Fler barn kan dö, ändå finns det föräldrar som medvetet avstår från att vaccinera, skriver Sara Backman Prytz. Foto: iStockphotoMässlingen är inget 1800-talsfenomen – den är här och nu. Fler barn kan dö, ändå finns det föräldrar som medvetet avstår från att vaccinera, skriver Sara Backman Prytz. Foto: iStockphoto
Mässlingen är inget 1800-talsfenomen – den är här och nu. Fler barn kan dö, ändå finns det föräldrar som medvetet avstår från att vaccinera, skriver Sara Backman Prytz. Foto: iStockphoto
Sara Backman Prytz är lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. Foto: NIKLAS BJÖRLINGSara Backman Prytz är lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. Foto: NIKLAS BJÖRLING
Sara Backman Prytz är lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet. Foto: NIKLAS BJÖRLING

Låt inte fler barn dö i mässling som Victoria

Publicerad

Victoria Nilssons mamma och pappa fick aldrig se sin lilla flicka växa upp. Hennes sista tid i livet blev plågsam. 

Ni som väljer bort vaccin mot mässling måste förstå att ni ökar risken för att barn ska dö eller få skador för livet, skriver Sara Backman Prytz.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Victoria Nilsson fyllde aldrig ett år. Två veckor innan sin födelsedag dog hon. Enda spåret vi har av Victoria i dag är en anteckning i församlingens dödbok. Dödsorsak: mässling, så har prästen skrivit. I övrigt vet vi inget. Hade hon börjat gå? Vilka sånger tyckte hon om? Dog hon i sin mammas eller pappas famn? Säkert är i alla fall att Victorias sista tid i livet blev plågsam för henne, och att hennes föräldrar måste varit förkrossade av först oro och sen av sorg. 

 

LÄS MER: Tre nya fall av mässling – totalt är nu 22 drabbade 

 

Namnen med avlidna radar upp sig när jag söker på "mässling"

Året var 1891 och mässlingen härjade i Stockholm. Victoria var inte ensam om att dö i mässling det året. Jag hittar Victoria i en förteckning över dödsbevis från Stockholms hälsovårdsnämnd. Jag har skrivit in "mässling" i sökfältet och barnen radar upp sig i träfflistan. Erik, Signe, John, Ester, Anna, Fanny, Ernst. Alla dog de av mässling. Jag provar att skriva in "messling" i sökfältet i stället. Nya barn dyker upp. Carl, Sigrid, Ingeborg, Elis, Elin, Vilhelm, Axel, Frans, Klara, Gustaf, en till Elin och en till Carl. Det skulle kunna vara en förskolegrupp år 2018, men det är det inte. Det är en lista på barn som dog av mässling i Stockholm år 1891. 

Victoria Nilsson har sällskap i dödböckerna av tusentals, hundratusentals, barn vars liv avslutats i sjukdomar som nu kan bekämpas med vaccinationer.

Vetenskapen har arbetet hårt sen dess. Tack vare bättre levnadsstandard minskade antalet dödsfall. Den största framgången var dock upptäckten av vaccin mot mässling, och införandet av allmän vaccination. Tack vare detta dör barn inte längre av mässling i Sverige. Själva sjukdomen har dock inte ändrats – den är fortfarande potentiellt dödlig, eller kan leda till livslånga hjärnskador. Runt om i världen dör barn fortfarande i dag av mässling. 

 

LÄS MER: Så gror motståndet mot vaccinationer

 

Vaccinmotståndarna utsätter andra för livsfara 

Ändå finns det föräldrar som medvetet avstår från att vaccinera sina barn, som riskerar att mässling åter ska bli orsaken till att ett litet barn dör i Sverige. Varför, undrar man. Varför utsätta sitt eget och andras små barn för livsfara? 

"Komplikationer är så sällsynta" är ett argument. Även bilolyckor är tack och lov sällsynta, trots det brukar föräldrar i allmänhet vara noga med att barn ska ha bälte på sig i bilen och sitta i bilbarnstol. 

Sen spelar det ingen roll hur många välmenande 50-talister som gärna höjer rösten och berättar om att de aldrig hade bälte i trafiken under sin uppväxt, att det gick bra ändå. 

Det gjorde det förstås för de flesta, men tänk nu på att de barn som det inte gick bra för inte längre har någon röst att höja. Dödsolyckorna i trafiken har minskat enormt de senaste årtiondena, tack vare ökade kunskaper om säkerhet. 

 

LÄS MER: Föräldrarna vill smitta sina barn med mässling 

 

Vi fortsätter jämföra med vaccinationerna: visst har vi alla träffat någon som hade mässlingen på 40- 50- eller 60-talet, innan de allmänna vaccinationerna. De har klarat sig fint, berättar de! Ja, de flesta gjorde ju det. Men de som inte klarades sig: de som dog, eller de som fick hjärnskador eller andra följdsjukdomar: vem ska föra deras talan? De barn som aldrig blev vuxna, som aldrig fick egna barn och barnbarn? Historien är full av de barnen. Victoria Nilsson har sällskap i dödböckerna av tusentals, hundratusentals, barn vars liv avslutats i sjukdomar som nu kan bekämpas med vaccinationer.

Det kan hända i Sverige igen

Victorias mamma och pappa fick aldrig se sin lilla flicka växa upp. Hon fick aldrig uppleva en bättre värld. En värld där vetenskapen gjort så stora framsteg att den sjukdom hon dog av kan stoppas. 

Ni som väljer bort vaccin måste förstå att ni bidrar till en ökad risk för att barn ska dö eller få skador för livet. Ni måste också förstå att det inte är ett 1800-talsfenomen att dö av mässling. Det händer i världen i dag också och kan hända igen i Sverige om inte vi alla vaccinerar våra barn.

 

Av Sara Backman Prytz

Lektor i barn- och ungdomsvetenskap, Stockholms universitet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag