Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt inte extremisternas röster väga dubbelt i dag

EU-valet blir på många sätt en folkomröstning om högerextremismens framfart, om de ska erbjudas makt – eller motstånd, skriver Stefan Löfven. Foto: KRISTOFER SANDBERG
Det finns en stor risk att vi efter dagens val har ett mer splittrat parlament där extremisterna växt i styrka, skriver statsministern. Foto: OLLE SPORRONG

Europas framtid avgörs nu. Varje demokrat som väljer att stanna hemma från valet låter de extrema krafternas röster väga dubbelt, skriver statsminister Stefan Löfven.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | EU-VALET. I dag är det val till Europaparlamentet. Resultatet kommer att vara avgörande för vilken väg Europa ska gå. Efter valet ska en ny kommission väljas och en rad viktiga poster tillsättas. Det riskerar att bli utdragna förhandlingar som kommer att kräva breda samarbeten. 

Sedan valet till Europaparlamentet för fem år sedan har den politiska kartan ritats om i flera länder runtom i Europa. Högerextrema och nationalkonservativa krafter har vuxit sig starkare. Det innebär att det är mycket oklart hur grupperna på Europaparlamentets högerflank kommer att se ut. Bland de liberala, gröna, socialdemokratiska och vänsterpartier är förändringarna mindre, även om det ännu inte är helt klart vilken grupp den franske presidenten Macrons parti kommer att tillhöra.

Den konservativa gruppen där svenska moderater och kristdemokrater ingår är både otydlig och delad i sin inställning till extremisterna i Europaparlamentet

Hotar löntagares och kvinnors rättigheter

Det finns en stor risk att vi efter dagens val har ett mer splittrat parlament där extremisterna växt i styrka. Hittills har de högerextremistiska partierna haft svårt att samarbeta, men om de blir fler och lyckas hålla ihop kan de inte bara stoppa viktiga initiativ för löntagares och kvinnors rättigheter, ett ambitiöst klimatarbete och ökad säkerhet. De kan också skynda på en utveckling där grundläggande demokratiska principer inte längre respekteras.

Den konservativa gruppen där svenska moderater och kristdemokrater ingår är både otydlig och delad i sin inställning till extremisterna i Europaparlamentet och de svenska moderaternas toppkandidat har öppnat för samarbete med de högerextrema. Därför blir det här valet på många sätt en folkomröstning om högerextremismens framfart, om de ska erbjudas makt – eller motstånd.

EU kan göra verklig skillnad

EU-kommissionen kommer också att spela en avgörande roll för EU:s väg framåt. Ordföranden för den nya kommissionen ska nomineras av EU:s ledare, och då ska resultatet av Europaparlamentsvalet tas i beaktande. Europaparlamentet ska sedan godkänna både kommissionens ordförande och så småningom alla kommissionärerna efter att det har hållits utfrågningar.

Att vi får en kompetent och väl förankrad EU-kommission för de kommande fem åren har stor betydelse för oss i Sverige men också för Europas roll i världen. I en tid när stormakterna positionerar sig, en handelsprotektionism breder ut sig och vi står inför ett akut klimathot är det avgörande vilken väg Europa väljer. Med rätt personer på plats kan EU göra verklig skillnad.

Vi kommer att jobba över blockgränser

Det finns en överhängande risk att den processen efter valet kommer att bli utdragen. Det kommer att kräva breda samarbeten mellan de partigrupper som står upp mot de extrema och nationalistiska krafterna. I ett nytt politiskt läge kommer vi, precis som vi gjort i Sverige, att arbeta över block- och partigränser för att hålla högerextremister borta från makten. Det politiska arbetet i unionen får inte stanna av.

För oss socialdemokrater är det självklart att Europa ska fortsätta vara en stark kraft i världen för demokrati och mänskliga rättigheter, för fler frihandelsavtal, för löntagarnas och kvinnors rättigheter och en ökad takt i klimatomställning. Detta hotas nu av de högerextrema krafterna.

Varje demokrat som väljer att stanna hemma låter de extrema krafternas röster väga dubbelt. I dag är det val, i morgon är det för sent.

 

Av Stefan Löfven (S)

Statsminister