DEBATT. Får man vara frispråkig om utanförskapet i Sverige? Svaret borde vara ett självklart ja men alla som någon gång följt en debatt i Sverige vet att frispråkigheten bara accepteras om du har ”rätt” åsikter.
Senast att drabbas är Carola. Nyligen berättade hon en intervju med Svenska Dagbladet vad hon tyckte om problemen med Sveriges misslyckade integrationspolitik. Att vi gemensamt måste stå emot splittring och utanförskap och stå upp för svenska värderingar, det svenska språket och en svensk gemenskap.
Som ett brev på posten anklagade DN:s Alex Schulman hennes uttalanden för att vara främlingsfientliga. Att medvetet misstolka är ett tramsigt och fult debattknep som knappast leder till en nyanserad samhällsdebatt.
Givetvis omfattas Schulman lika mycket av yttrandefriheten och kändisar ska få kritiseras. Men samtidigt är det oroväckande hur ofta frispråkighet och ärlighet kring invandringens problem möts med unkna anklagelser och ”cancelering”. Carola, låt inte cancelkulturen tysta dig!
Att Carola använder yttrandefriheten i ett ämne som verkligen berör folk hedrar henne.
Vi har sett det förr. Historiskt är det invandrade svenskar som drabbats först. Några få som Nyamko Sabuni och Mauricio Rojas vågade gå före och tala klarspråk om det svenska språkets vikt för att lyckas i Sverige, trots alla försök att tysta dem.
Hedersrelaterat våld ansågs vara rasistiskt att prata om tills bland annat Sara Mohammad på GAPF öppnade dörrarna. Dessa pionjärer gjorde att även andra svenskar vågade öppna upp och tala om vad de egentligen tyckte.
Men det är först när våra allra kändaste svenskar – som Carola – vågar prata som det leder till förändring. Angreppen mot Carola handlar inte så mycket om en vilja att ge sig in i debatten utan mer om att signalera till andra kända svenskar och politiker att de ska vara tysta.
Carola beskriver själv i ett Instagram-inlägg hur hon ”bävat inför att intervjun skulle komma ut” och att hon ”kraschade” och kände sig ”chanslös”.
Lätt att raljera
Det är lätt att raljera över svenskheten om man är uppvuxen med svenska böcker och svenska traditioner som Schulman. Men sanningen är att barn som växer upp i våra utsatta områden, enligt bland annat barnombudsmannen, saknar hopp om att bli delaktiga. Det gör mig förtvivlad, och uppenbarligen också Carola.
Jag kan garantera att det inte finns ett folk i världen som inte vill värna sina egna traditioner. Det finns inget liberalt med att vara motståndare till nationell gemenskap och samhörighet. Det är snarare tvärtom. Likgiltighet inför utanförskap och bristande språkkunskaper är ett stort svek.
Jag hoppas vi kan få ett mer öppet samtalsklimat. Där vi alla vågar tala klarspråk om det som oroar oss i samhället. Och där vi besparar de värsta anklagelserna till när vi verkligen behöver använda dem. För det finns verklig främlingsfientlighet i Sverige, men det var knappast det Carola gav uttryck för.
Att Carola använder yttrandefriheten i ett ämne som verkligen berör folk hedrar henne. Anklagelserna kanske haglar från elfenbenstornet men vi är många som kommer försvara friheten att vara frispråkig.
Av Robert Hannah (L)
riksdagsledamot, vice ordförande för kulturutskottet