Tullverkets generaldirektör borde förklara varför myndigheten håller byråkratiskt krångel högre än svenska intressen – som snus, skriver Christofer Fjellner (M) Foto: AAS, ERLEND / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅNTullverkets generaldirektör borde förklara varför myndigheten håller byråkratiskt krångel högre än svenska intressen – som snus, skriver Christofer Fjellner (M) Foto: AAS, ERLEND / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Tullverkets generaldirektör borde förklara varför myndigheten håller byråkratiskt krångel högre än svenska intressen – som snus, skriver Christofer Fjellner (M) Foto: AAS, ERLEND / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Christofer Fjellner (M), europaparlamentariker.Christofer Fjellner (M), europaparlamentariker.
Christofer Fjellner (M), europaparlamentariker.

Låt inte byråkraterna ta vårt snus

Publicerad

Tullverket vill klassa råtobak som röktobak och därmed belägga den med högre skatt, vilket kan försätta svenska snustillverkare i konkurs. 

Blott Sverige svenska byråkrater har, skriver Christofer Fjellner (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Återigen är det svenska snuset i skottgluggen och det är du som kan få betala priset, bokstavligt talat. Den här gången är det inte EU som är boven, utan svenska byråkrater. 

Tullverket kräver nämligen att den tobak snustillverkarna importerar ska klassificeras som röktobak i stället för råtobak och därmed beläggas med betydligt högre skatt. Tullverket hävdar att det är EU som tvingar myndigheten att göra den tolkningen, men det stämmer inte. Myndigheten väljer att tolka EU-lagstiftningen på ett sätt som varken gynnar svenska intressen eller svenska konsumenter. Det är tyvärr inte första gången.

Det är den lilla snustillverkaren Prillan Concept från Borås som riskerar att åka på en retroaktiv skattesmäll på 100 miljoner kronor. Företaget omsätter 35 miljoner kronor och om de förlorar i rätten är risken stor att det går i konkurs.

Tullverket hänvisar beslutet till de gemensamma EU-regler som finns för den tobakssort som Prillan Concept importerar, som bland annat gör gällande att tobaken är att betrakta som röktobak om den “enkelt kan göras rökbar” utan att den bearbetas av tillverkaren. Enkel betyder i sammanhanget att ett laboratorium i Tjeckien bearbetar tobaken i 48 timmar för att göra den rökbar. Men det är inte så tobaken hanteras av företaget och det är knappast troligt att det är så den hanteras av konsumenterna heller.

 

LÄS MER: Låt inte våra talanger utvisas på grund av byråkrati 

 

Att EU ens skulle lägga sig i hur det svenska snuset ska beskattas låter märkligt, för att uttrycka sig milt. EU har ingen egen rätt att bestämma över svensk skattepolitik och tillåter inte heller snus. Att vi har snus i Sverige beror på ett undantag vi fick när vi gick med i EU för mer än 20 år sedan. Ännu märkligare är det att Tullverket utan egentligen anledning väljer att tolka EU-lagstiftningen på ett sätt som direkt missgynnar svenska företag och konsumenter.

 

Blott Sverige svenska byråkrater har

 

För Tullverkets tolkning är på intet sätt den enda möjliga. Efter beskedet från Tullverket har Prillan Concept slutat att importera tobaken via Göteborgs hamn för att i stället använda sig av hamnen i Antwerpen. Tullmyndigheterna där gör nämligen inte alls samma tolkning som i Sverige, trots att det inte ens finns snus i Belgien. Tullverket borde agera på ett sätt som stärker förutsättningarna för tillväxt och jobb i Sverige. Tyvärr agerar myndigheten ofta tvärtom. Det är inte första gången EU-lagstiftning tolkas på ett sätt som är till nackdel för Sverige och svensk handel.

För ett par år sedan, i samband med att EU standardiserade mobilladdarna, fattade Tullverket ett beslut om att ta ut extratullar, trots att det finns regler som säger att informationsteknik ska handlas tullfritt. Tullverket menade då att mobilladdaren var att betrakta som en annan produkt eftersom den har en USB-anslutning och teoretiskt kan användas till mer än att ladda mobilen.

Tullverket tvingades till slut att backa från beslutet, som annars hade satt käppar i hjulet för tillverkare, handeln och konsumenter. Det har nog aldrig varit mer tacksamt att skylla på EU.   

 

LÄS MER: Tullverkets agerande försvårar frihandeln 

 

Blott Sverige svenska byråkrater har. Precis som i fallet med mobilladdarna tolkar Tullverket reglerna annorlunda än tullmyndigheterna i andra länder. Tullverkets generaldirektör borde förklara varför myndigheten håller onödigt byråkratiskt krångel högre än svenska intressen. 

Om Tullverket som statlig myndighet inte kommer till insikt om problematiken med det egna agerandet och inte förmår uppfylla sina åtaganden är det i slutändan upp till regeringen att tillrättavisa myndigheten och korrigera dess uppdrag.

 

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag