Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt innerstadens tomma bussar trafikera Järva

Anna Sehlin är regionråd för Vänsterpartiet i region Stockholm.
Foto: Erik Nordblad
Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd.
Foto: Magnus Hallgren/TT

Personalen inom sjukvården och SL gör sitt allra bästa i coronakrisen. Vår kritik vänder sig mot de som är ansvariga för SL – Kristoffer Tamsons (M) och Tomas Eriksson (MP). 

Bussarna i Järvaområdet är överfulla och coronasmittade uppmanas att ta tunnelbanan hem. Samhällets stöd brister till dem som är allra hårdast drabbade, skriver Anna Sehlin (V). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Flera personer från Järva vittnar om ett dåligt bemötande i vården. Coronasmittade patienter har blivit uppmanade att åka hem med SL, trots risken för smittspridning. Vänsterpartiet vill att Färdtjänsten ska sköta säkra sjuktransporter för att minska smittspridningen.

Det är inte lätt för boende i Kista och Rinkeby att följa Folkhälsomyndighetens råd om att hålla avstånd, när bussarna är överfulla och rulltrappan står still. Alla kan inte jobba hemifrån och alla har inte egen bil. SL måste se till att resenärer kan hålla ett säkert avstånd i kollektivtrafiken.

Ansvaret är ert och ingen annans

Ni ifrågasätter Vänsterpartiet men ni kan inte skylla på någon annan. Det är ni som är ansvariga för SL och för sjukvården i Region Stockholm.

I Stockholms innerstad kör bussarna tomma. Kör ut bussarna till Kista, Rinkeby, Spånga och Tensta, områden där många är smittade och där många inte kan jobba hemifrån. Undersköterskor, städare och bussförare måste kunna åka till jobbet varje dag.

Tom SL-buss i Stockholms innerstad under pandemin.
Foto: Ali Lorestani/TT

Det är ni som har privatiserat SL med upphandlingar och det sätter käppar i hjulet när trafiken behöver styras om. Ni har låst in er i olika avtal med privata bussföretag och därför kan ni inte snabbt styra om trafiken efter behov. Det är viktigare för ett att privata bussföretag får skattepengar för att köra tomma bussar, än att sätta in fler bussar där de verkligen behövs.

Driv SL i offentlig regi

Vänsterpartiet vill att SL ska drivas i offentlig regi. Då hade vi snabbt kunnat styra om busstrafiken för att minska trängseln. Nu måste ni se till att boende i Järva kan resa säkert med SL.

Vad gör ni för att minska smittspridningen i kollektivtrafiken på Järvafältet?


Av Anna Sehlin

Regionråd Vänsterpartiet Region Stockholm