ÖVERVAKAT. Tyskland har redan infört datalagringsdirektivet. Där har folk börjat tänka sig för innan de ringer varandra. Foto: GETTY IMAGES
ÖVERVAKAT. Tyskland har redan infört datalagringsdirektivet. Där har folk börjat tänka sig för innan de ringer varandra. Foto: GETTY IMAGES

Låt hederligt folk fortsätta tala fritt

Publicerad
Uppdaterad
Under våren väntas det kontroversiella datalagrings- direktivet behandlas i riksdagen - här ger Camilla Lindberg, fp, och Erik Josefsson, v, sin syn: "Hur högt värderar vi den öppenhet som i dag präglar det svenska samhället? Något viktigt går förlorat när öppenheten och förtroendet i samhället offras för en skenbild av säkerhet." "Vi tror att teknik som bygger på att man börjar spara data först när man har en misstanke om brott är billigare och bättre. Men framför allt är det rättssäkert och i överensstämmelse med våra medborgerliga fri- och rättigheter."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Varje gång vi ringer ett telefonsamtal, betalar en räkning eller surfar på nätet, skapar vi ett elektroniskt spår. Allas våra elektroniska liv går i kablar och växlar nästan med ljusets hastighet mellan olika servrar i Sverige och utomlands. Och precis som i vanliga livet finns i det stora havet av skötsamma privat- personer några få droppar av brottslingar, terrorister och andra kriminella element.
All den här informationen ville den förra socialdemokratiska regeringen att polisen ska få lagra och analysera. I efterdyningarna av bomberna i London 2005 beslutade EU-ländernas justitieministrar om att detta är nödvändigt och därför måste alla EU-länder införa en sådan lagstiftning. Det kallas trafikdatalagring och är det till synes harmlösa namnet på ett EU-direktiv som riksdagen snart ska behandla.

Vi tror att
en annan utgångspunkt är nödvändig för effektiv brottsbekämpning. Utredningar utförda av statliga myndigheter i USA och Storbritannien pekar på att detta arbetssätt är ineffektivt. Vi tror att teknik som bygger på att man börjar spara data först när man har en misstanke om brott är billigare och bättre. Men framför allt är det rättssäkert och i överensstämmelse med våra medborgerliga fri- och rättigheter.
Tekniken att övervaka alla är fel teknik - och fel princip. Den politiska drömmen om det perfekta samhället som kan rädda oss från allt farligt har vilselett en del politiker och polismyndigheter. Kostnaden för denna missriktade dröm är att den personliga integriteten går förlorad i allt större utsträckning.
Alexander Alvaro, den ledamot i Europaparlamentet som ansvarade för direktivet, drog tillbaka sitt namn i protest mot att partiledare och kommission förhandlade bakom ryggen på honom. Men även den juridiska grunden för direktivet är svag. Det pågår rättsfall i både Irland och Tyskland som ifrågasätter om direktivet är förenligt med Europakonventionen.

EU-kommissionen skulle också få svårt att förklara om utredningsunderlaget verkligen togs fram enligt reglerna. En strikt prövning av direktivets effektivitet och proportionalitet skulle vara omskakande.
Något viktigt går förlorat när öppen- heten och förtroendet i samhället offras för en skenbild av säkerhet. Hur högt värderar vi den öppenhet som i dag präglar det svenska samhället? Vi litar på varandra, vi litar i hög grad på myndigheter och företag - och det förtroendet gör livet enklare.
Tillit till elektronisk kommunikation är en förutsättning för hela samhälls- ekonomin.
I Tyskland, som redan infört mot-svarande lagstiftning, har människor börjat tänka sig för innan de ringer varandra. Är det inte konturerna av en mardröm, ett samhälle där rädsla och misstänksamhet breder ut sig, snarare än drömmen om trygghet vi ser?
Böterna som skulle kunna bli fallet om riks-dagen vägrar att uppfylla direktivet är kanske inte det största priset att betala. Om Thomas Bodström får sina data- baser kommer terroristerna att ha vunnit. De skulle ha förstört våra värderingar och vår övertygelse att individens frihet är av överordnad betydelse. Har vi råd att betala det priset?


Camilla Lindberg, Erik Josefsson

Camilla Lindberg, fp, är riksdagsledamot.
Erik Josefsson, v, är kandidat till Europaparlamentet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag