Låt föräldrarna betala för vandaliseringen

Aras Amin.
Foto: Privat.
Bil som brinner i Husby (inte från helgens händelser).
Foto: Jörgen Hildebrandt
Bil som brunnit. Bilden är inte från helgens händelser.
Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Familjen är den enhet som ansvarar för barnets uppväxt och uppfostran. Ändå har denna enhet nästintill en osynlig roll i debatten om en tryggare ytterstad, skriver Aras Amin. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Allt fler inom ambulans och brandförsvar, men framför allt poliser, vittnar nu om en ökad aggressivitet och stenkastning från unga kriminella i landets förorter. I söndags kväll brann flera bilar i Norrköping och bara timmar innan kastades stenar på polisen i samma förort. Det är knappast första gången.

Detta är obehagliga historier som skapar otrygghet för vanliga människor, men som också förstör bilden om Sverige utomlands.

Somliga menar att dessa individer är ”arga ungdomar” och att detta är ett resultat av ”fattigdomen i samhället”. Och absolut, vi vet att utanförskap kan suga in unga i kriminalitet och radikalisering.

Förebyggande arbete i form av flera arbetstillfällen och utbildningsmöjligheter i all ära. Men det är respektlöst och kränkande när dessa kriminella handlingar sammankopplas med hederliga människor i förorten, som kämpar dag och natt för att få bröd på bordet.


LÄS MER: Handlar knappast om välbärgade ungdomar från Danderyd


Problemet uppstår när allt ska tas hand om av samhället, även kostnaderna. Sällan pratar vi om familjens roll i det hela. Familjen är en viktig enhet i samhället, som ansvarar för barnets uppväxt och uppfostran. 

Ändå har denna enhet nästintill en osynlig roll i debatten om en tryggare ytterstad. Föräldrar med barn som missköter sig genom att krossa busshållplatsens glas, kasta sten mot exempelvis räddningstjänst eller utför andra oacceptabla handlingar ska man så klart ha en dialog med, men de bör också bli delaktiga i konsekvenserna.

Regeln är enkel: Om ditt barn vandaliserar, då ska ni betala för det. Skattebetalarna kan inte ständigt bekosta lagbrytarnas vandalism.


LÄS MER: Jag var blind – innan jag jobbade i förorten


Klart att fakturor inte ska skickas på måfå till diverse hushåll, men ett sätt är att låta domstolens beslut ligga till grund för skadeståndet. Dagens skadestånd, om det ens blir en påföljd, är en liten summa jämförelsevis med vad man egentligen har skadat. Detta innebär alltså att föräldrar vars barn har vandaliserat ett skattefinansierat objekt ska få betala notan.

Stockholms ytterstad, där jag bott i nästan hela mitt liv, är full med fantastiska goda krafter. Det är synd att medias kameror inte finns där när goda saker sker. Majoriteten av ytterstadsborna gör sitt bästa och är goda medborgare. Därför ska inte en del kriminella få kidnappa hela området och bidra med svartmålning.


Aras Amin

Studerar statsvetenskap


Aras Amin är också fritidspolitiker för Moderaterna.