Aras Amin. Foto: Privat.Aras Amin. Foto: Privat.
Aras Amin. Foto: Privat.
Bil som brinner i Husby (inte från helgens händelser). Foto: Jörgen HildebrandtBil som brinner i Husby (inte från helgens händelser). Foto: Jörgen Hildebrandt
Bil som brinner i Husby (inte från helgens händelser).  Foto: Jörgen Hildebrandt
Bil som brunnit. Bilden är inte från helgens händelser. Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅNBil som brunnit. Bilden är inte från helgens händelser. Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN
Bil som brunnit. Bilden är inte från helgens händelser.  Foto: Johan Nilsson / Tt / TT NYHETSBYRÅN

Låt föräldrarna betala för vandaliseringen

Publicerad

Familjen är den enhet som ansvarar för barnets uppväxt och uppfostran. Ändå har denna enhet nästintill en osynlig roll i debatten om en tryggare ytterstad, skriver Aras Amin.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Allt fler inom ambulans och brandförsvar, men framför allt poliser, vittnar nu om en ökad aggressivitet och stenkastning från unga kriminella i landets förorter. I söndags kväll brann flera bilar i Norrköping och bara timmar innan kastades stenar på polisen i samma förort. Det är knappast första gången.

Detta är obehagliga historier som skapar otrygghet för vanliga människor, men som också förstör bilden om Sverige utomlands.

Somliga menar att dessa individer är ”arga ungdomar” och att detta är ett resultat av ”fattigdomen i samhället”. Och absolut, vi vet att utanförskap kan suga in unga i kriminalitet och radikalisering.

Förebyggande arbete i form av flera arbetstillfällen och utbildningsmöjligheter i all ära. Men det är respektlöst och kränkande när dessa kriminella handlingar sammankopplas med hederliga människor i förorten, som kämpar dag och natt för att få bröd på bordet.


LÄS MER: Handlar knappast om välbärgade ungdomar från Danderyd

 

Problemet uppstår när allt ska tas hand om av samhället, även kostnaderna. Sällan pratar vi om familjens roll i det hela. Familjen är en viktig enhet i samhället, som ansvarar för barnets uppväxt och uppfostran.

Ändå har denna enhet nästintill en osynlig roll i debatten om en tryggare ytterstad. Föräldrar med barn som missköter sig genom att krossa busshållplatsens glas, kasta sten mot exempelvis räddningstjänst eller utför andra oacceptabla handlingar ska man så klart ha en dialog med, men de bör också bli delaktiga i konsekvenserna.

Regeln är enkel: Om ditt barn vandaliserar, då ska ni betala för det. Skattebetalarna kan inte ständigt bekosta lagbrytarnas vandalism.


LÄS MER: Jag var blind – innan jag jobbade i förorten

 

Klart att fakturor inte ska skickas på måfå till diverse hushåll, men ett sätt är att låta domstolens beslut ligga till grund för skadeståndet. Dagens skadestånd, om det ens blir en påföljd, är en liten summa jämförelsevis med vad man egentligen har skadat. Detta innebär alltså att föräldrar vars barn har vandaliserat ett skattefinansierat objekt ska få betala notan.

Stockholms ytterstad, där jag bott i nästan hela mitt liv, är full med fantastiska goda krafter. Det är synd att medias kameror inte finns där när goda saker sker. Majoriteten av ytterstadsborna gör sitt bästa och är goda medborgare. Därför ska inte en del kriminella få kidnappa hela området och bidra med svartmålning.

 

Aras Amin

Studerar statsvetenskap

 

Aras Amin är också fritidspolitiker för Moderaterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag