Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt EU få muskler för att rädda klimatet

EU måste bli mer handlingskraftig. Om var och en av de 28 länderna har vetorätt så blir det ingen koldioxidskatt, skriver Liberalernas Jan Björklund. Foto: PELLE T NILSSON/SPA
Sara Skyttedal är förstanamn på Kristdemokraternas valsedel i EU-valet. Foto: ANN JONASSON

Om var och en av de 28 länderna i EU har vetorätt så blir det ingen koldioxidskatt, då kommer länder med låga ambitioner att rösta emot, skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund i ett svar till Sara Skyttedal (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | EU. Den Europeiska unionen har garanterat fred och frihet på vår kontinent i decennier. EU har också genom frihandel och tätt ekonomisk samarbete gett oss den största välståndsnivån som Europa någonsin upplevt. Sverige är en liten nation som är mycket beroende av EU; tre fjärdedelar av vår utrikeshandel sker på EU:s inre marknad. 

Valet till Europaparlamentet i maj är ett vägval. Stora länder som Frankrike och Tyskland vill fördjupa samarbetet. Andra; många populister och högernationalister vill minska eller helt avskaffa samarbetet, en del vill att vi står kvar där vi är.

Liberalerna vill fördjupa det europeiska samarbetet; både på det rättsliga området för att öka tryggheten, på det ekonomiska för att säkra jobb och välfärd och inte minst på klimatområdet för att lösa en av mänsklighetens största gränsöverskridande utmaningar.

Övriga partiers EU-ängslan

Problemet är att övriga partier i Sveriges riksdag är mycket ängsliga inför det europeiska samarbetet. Och inte bara ytterkantspartierna SD och V. I en debattartikel i dag skriver KD:s toppkandidat till EU-valet, Sara Skyttedal, att Liberalernas val av väg när det gäller europapolitiken är ett ”ödesdigert misstag”. Hon syftar på den europeiska koldioxidskatt som vi liberaler vill införa och är negativ till att ge EU mer muskler inom klimatpolitiken, genom att avskaffa ländernas vetorätt.

 

LÄS MER: Sara Skyttedal: EU-vännen Jan Björklund gör ett ödesdigert misstag

 

Man ska veta att det sannolikt inte finns någon enskild åtgärd som skulle vara viktigare för att få ner utsläppen i Europa än en gemensam europeisk koldioxidskatt. Att Sverige har höga koldioxidskatter och låga utsläpp visar att beskattning är effektivt. Men om klimatambitionerna stannar vid den svenska gränsen så kommer klimatet i världen inte bli bättre, därför måste vi agera på EU-nivå.

Vetorätten omöjliggör en koldioxidskatt

EU måste också bli mer handlingskraftig. Om vart och ett av de 28 länderna har vetorätt så blir det ingen koldioxidskatt, då kommer länder med låga ambitioner att rösta emot. Vi vet hur det är i Förenta nationernas säkerhetsråd där det är ett problem att fem stater var och en för sig har veto mot viktiga beslut. Det leder till handlingsförlamning. Samma sak gäller inom EU.

Många människor är besvikna över att EU inte har levererat. Jag är medveten om det och kritiken är berättigad. EU har inte klarat av att förebygga till exempel finanskris och flyktingkris. Men många drar fel slutsats av det. Problemet är inte att EU samarbetar för mycket, tvärtom, problemet är att EU-länderna samarbetar för lite. Vi liberaler säger ja till mer EU-samarbete för vi är övertygade om att framtidens utmaningar löses tillsammans. 

 

Av Jan Björklund 

Partiledare (L)