Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt en semla få vara en semla - inget annat!

Christer SigvardssonFoto: Privat
Princess-semla - eller princessbakelse med grädde?Foto: Markus Eklund
En riktig semla består av en god bulle som är både luftig och saftig på samma gång och med en tydlig smak av kardemumma, skriver debattören.Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson / /ALL OVER PRESS

Kalla det för vad det är, till exempel chokladbulle, nutellabulle eller vaniljbulle med grädde. Men inte semla, skriver Christer Sigvardsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sedan ett antal år tillbaka så dyker det upp olika varianter med ordet semla i namnet, till exempel semmelwraps, chokladsemla, princess-semla, nutellasemla och vaniljsemla.

Detta är inga semlor!

Kalla det vad som helst - men inte semla. Kalla det för vad det är, till exempel chokladbulle, nutellabulle eller vaniljbulle med grädde. Bara för att en del av dem till viss del ser ut som en semla så betyder det inte att det är en semla.

 

LÄS MER: Fler män borde baka bullar

 

Jag har varit ständig sekreterare i SemmelAkademin i Borås i 23 år och smakat på långt mer än hundra olika semlor. Intressant är att det inte finns 2 semlor som är lika. Hur svårt kan det vara? Gör ett konditori en riktigt god semla så säljer de bra ändå. Jag har lust att säga till alla som håller på med dessa avarter, lär er att göra en riktigt god semla istället!

En riktig semla består av en god bulle som är både luftig och saftig på samma gång och med en tydlig smak av kardemumma. Locket ska helst vara runt och så stort som möjligt för att man ska få med både grädde och mandelmassa i varje tugga. Då blir varje tugga en njutning.

 

LÄS MER: Sälj onyttiga varor i särskilda butiker

 

Mandelmassan ska ha en så ren mandelsmak som möjligt och inte smaka marsipan eller stark smak av bittermandel. Konsistensen ska vara lagom lös utan att vara ”rinnig”. Den kan också variera mellan att vara slät eller innehålla små bitar av mandel.

Grädden ska vara naturligt vispad och inte vara uppblåst med extra luft, då smakar den ingenting. Grädden ska smaka grädde och får absolut inte vara sötad - den ska ju balansera sötman i mandelmassan.

När det gäller hetvägg, det vill säga varm mjölk till semlan, så fungerar det på en dagsgammal semla.

En riktigt färsk flyter bara ut i mjölken. Om man äter sin semla på kvällen eller nästa dag så är hetvägg ett bra alternativ och gärna med lite kanel över.

När vi testar semlor så gör vi det senast klockan nio på morgonen så att den är riktigt färsk.

Efter 23 års test av semlor så har vi konstaterat att det är få som lyckas att göra den perfekta semlan.

Som sagt, låt en semla få var en semla och inget annat!

 

Christer Sigvardsson

Ständig sekreterare

SemmelAkademin i Borås