Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt detta bli tiden då vi samtalar med SD

Sverigedemokraternas främsta företrädare, partiets politik och partiets motioner står för nyfascism och främlingsfientlighet, skriver Helena Trotzenfeldt. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Helena Trotzenfeldt är M-debattör och författare.

"Vi ska inte prata med SD" låter som om man är rädd för oliktänkande. Vi måste förstås prata med sverigedemokrater, så mycket vi kan, närhelst vi kommer åt. 

All som kan. Men inte våra partiledare, skriver M-debattören Helena Trotzenfeldt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SVERIGEDEMOKRATERNA. Så jag pratar med Sverigedemokrater. Och en del är trevliga. Jag vill säga det, för en gång skrev jag i en artikel att så sällan är fallet, och det var lite trist påhoppigt av mig. Naturligtvis är inte alla inskränkta “deplorables”. En del håller vänlig ton och blir lite lätt förvånade över att mötas av annat än avståndstagande när de uppger sina partisympatier. 

Men ofta är SD:s sympatisörer aggressiva – de hotar, de hatar, de hånar, för de känner sig svikna av oss som delar deras pursvenska blod, men inte deras alarmistiska världsbild. Den där bilbränder, terrordåd och dödsskjutningar är vardag överallt, där invandrare är lata och självsvåldiga och konsumerar alla skattepengar på lyx och gamla därför inte får sylt på pannkakorna och där vi är utsatta för en invasion av människor från Mellanöstern och Afrika, och alla som kommer är allmänt otäcka och vill oss illa. 

 

LÄS MER av Helena Trotzenfeldt: Lösningen på vem som ska styra landet är enkel 

 

Vi behöver möta våra arga medmänniskor

Bakom ilskan anas en djup sorg och stor inre panik. Raseriet är skrämmande i sig. Vi har sett i närtid och i vår närhet vad den som hatar kan göra. Morden i Pittsburgh i lördags, i Sverige Rakhmat Akilov och Anton Lundin och i Norge Anders Breivik – alla arga män som hade hat mot offrens folkgrupp som enda motiv.

Vi behöver smula sönder hatet. Vi behöver förstå och möta de arga medmänniskorna där de är. 

Sverigedemokraternas främsta företrädare, partiets politik och partiets motioner står för nyfascism, främlingsfientlighet, och då främst muslimhat och hat mot folk från Mellanöstern och Afrika, för homohat och avsky mot feminister och för ett slutet Sverige. Argumentet är alltid att vi måste stänga landet, för det är nästan krig, vi håller på att gå under som folk och nation, vi har inte råd, vi riskerar alla att till slut dödas om inte invandringen upphör.

Man sprider förvrängd statistik - ibland medvetet för att sätta skräck i människor - ibland i god tro, och man har en absurd fixering vid vem som får räkna sig som svensk, och alla som inte hör dit behöver “assimileras” eller försvinna ur landet.

 

LÄS MER: Per Gahrton: Därför blir Annie Lööf nästa statsminister

 

Därför kan vi absolut inte förhandla

Det är detta som är anledningen till att de vi i “sjuklövern” valt att företräda oss absolut inte ska förhandla med Sverigedemokraterna. Om vi haft direktdemokrati och röstat om varje förslag hade de kunnat göra det, men vi som röstat fram representanter till riksdagen ska kunna känna oss säkra på att de inte ger efter i frågor som kan leda oss mot ett nytt trettiotal. Risken får inte ens finnas.

Vi som tagit ställning mot SD uttrycker oss oftast tyvärr alltför flummigt.

"Vi ska inte prata med SD" låter som om man är rädd för oliktänkande. Ordet som bör användas är "förhandla", inte "prata". Vi "pratar" med alla. Vi "regeringsförhandlar" eller "budgetförhandlar" inte med SD och vi politikutvecklar inte heller. Därför avstår just nu våra företrädare från att även prata med dem, så att det är klart att inga förhandlingar pågår.

 

LÄS MER: M-profil: Vad är det som är så farligt med SD? 

 

Ta snacket med SD-väljarna du känner

Men vi andra måste förstås prata med sverigedemokrater, så mycket vi kan, närhelst vi kommer åt. Vi måste också lyssna mer. På Facebook, i fikarum, i klubben och i mataffären.

"SD är odemokratiska och rasistiska." 

Ja, det kan man säga, men orden är svepande och möts snabbt med lika svepande påståenden som "ja men vi vill bara ta emot färre invandrare", och så blir det rundgång där man pratar förbi varandra.

Det är knepigt. Ofta går diskussionerna så här:

"Jag röstar SD på grund av kriminaliteten."

"Vilken kriminalitet syftar du på?"

"Invandrarna."

"OK, men kan du precisera vilken kriminalitet som oroar dig?"

"Dödsskjutningarna."

"Jaha, det är förstås illa. Men du vet att det inte dör fler i dag på grund av dödligt våld än det gjort under tidigare år? Risken att du eller någon du känner blir dödad är alltså inte större än för tio eller tjugo år sedan."

"Ha! Lev du i din bubbla! Läser du inte tidningarna?!"

Ungefär. Det kan kännas lönlöst.

Sök upp dem med bullar och kaffe?

Men jag brukar tänka att för varje person jag misslyckas med att nå lär jag mig något inför nästa samtal. Så jag vill slå ett slag för detta med “samtal med SD”. Vi behöver fler av dem.

Låt detta bli mandatperioden när vi alla pratar med sverigedemokrater. Vi söker upp dem med bullar och kaffe. Vi bjuder hem dem på middag. 

Alla som kan, utom våra partiledare.

 

Av Helena Trotzenfeldt

Författare och M-debattör

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!