Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt de skickliga lärarna visa vägen i skoldebatten

Nu fylls snart skolgårdarna igen. Det är inte utredarna och politikerna som kommer att göra svenska skolan bäst, det är de engagerade lärarna, skriver Beata Kull.
Foto: JESSICA GOW / TT
Beata Kull , grundare av Lärargalan, där elever lyfter fram sina favoritlärare för att skapa förebilder inom yrket.

Den nationella skoldebatten borde ta mer hjälp av de framgångsrika lärare som lyckats med elevernas skolresultat. I stället leds det offentliga samtalet mest av politiker, utredare, myndigheter och lobbyister, skriver Beata Kull, grundare av Lärargalan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Landet står inför en allvarlig lärarbrist. Enligt SKL kommer det att saknas 187 000 nya lärare år 2031. Samtidigt rapporteras det om att rekordmånga elever skolkar, om vikande psykisk elevhälsa och fallande skolresultat.

Att skolfrågan är akut är de flesta ense om. Det märks såväl i skolkorridorer som i nationell debatt. Men diskussionen och arbetet framåt haltar på ett påfallande sätt. Det märks i utredningar, konferenser, samhällsdebatten och även under Almedalsveckan, där skolan diskuterades på drygt 200 möten. Allt som oftast missar debattörerna att bjuda in de verkliga experterna på svensk skola.

Mer lärarrumssnack i debatten

Mycket sällan hörs de många framsynta kunniga lärarnas samtal om skolan, som dagligen pågår i lärarrummen. Den nationella debatten borde ta hjälp av de tankar, erfarenheter och ambitioner som finnas att höra från framgångsrika lärare som lyckats med elevernas skolresultat. I stället leds det offentliga samtalet mest av politiker, utredare, myndigheter, lobbyister och företag, utan någon direkt koppling till klassrummen och pedagogerna. 

Titt som tätt släpps analyser om hur kompetenta ledare, forskare eller idrottare lever och tänker för att lyckas. På samma sätt bör debatten lyfta fram förebilder inom läraryrket.

En rad förebilder står redo att gå i bräschen. Ett exempel är svenskläraren Alisa Fast på Värner Rydénskolan i Rosengård, som får nyanlända elever att slå rekord i de nationella proven. Tidigare år klarade endast 50–60 procent de nationella proven i svenska, för att i år ha ökat till 89 procent godkända.

Större respekt för yrkeskompetensen

Titt som tätt släpps analyser om hur kompetenta ledare, forskare eller idrottare lever och tänker för att lyckas. På samma sätt bör debatten lyfta fram förebilder inom läraryrket. Skolutvecklingen får inte bara kunskaper om vad som fungerar och bör förankras i svensk skola, utan dessutom skapas en större respekt gentemot yrket när professionen börjar förknippas med framgångarna. Läraren besitter kunskap och beteendemönster som påverkar framtidens medarbetare, chefer, konsumenter och karaktärer. Denna vinkel av lärarprofessionen bör ta mer plats.  

Sänder en signal

Därför bör vi ta tillvara på lärarnas kunskaper och erfarenheter. 10 139 lärare har blivit hyllade av tiotusentals elever genom stiftelsen Lärargalan. Lärargalan lyfter fram elevernas favoritlärare och de mest utmärkande lärarna får pris under en årlig galakväll. Nomineringen visar på att det finns många framgångsrecept runtom i landet om hur man som lärare kan skapa en drömskola. 

Det självklara svaret borde vara att länka ihop den nationella skoldebatten med de skarpa tankar, erfarenheter och ambitioner som växer i mötet mellan landets utmärkande, nominerade lärare. De politiker som vill förbättra svenska skolan bör först och främst fråga dem, de som faktiskt har kompetens och kunskap om skolans verkliga vardag. Det är bara för politiker, utredare, myndigheter, lobbyister och företag att sträcka ut en hand. 

Det skulle också kunna väcka ett nytt intresse inom läraryrket, öka arbetsmotivationen och ge en gnista, att som lärare få påverka litet som stort, i framtidens skola. 


Av Beata Kull 

Grundare av Lärargalan, där elever lyfter fram sina favoritlärare för att skapa förebilder inom yrket