Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt barnen komma hem – med sina IS-föräldrar

En kvinna och hennes barn lämnar IS sista fäste i Syrien.Foto: FELIPE DANA/TT
Debattören Zinat Pirzadeh är komiker och författare.

Oskyldiga barn ska inte dö och straffas för sina föräldrars vidriga brott. Låt dem omedelbart komma hem.

Sverige tog individerna som blev IS-terrorister i båten – nu äger vi tyvärr problemet, skriver Zinat Pirzadeh.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ISLAMISKA STATEN. IS-anhängarnas barn är Sveriges ansvar. Men också de svensktalande terroristerna, tyvärr. 

Hanif Bali skriver att det vore jättemärkligt om Sverige som släpper in vuxna IS-terrorister skulle dra gränsen vid en 2-åring som ett säkerhetshot. Jag håller med honom fullständigt om det – men resten får han stå för.  

Jag förstår upprördheten över återvändande Daesh-terrorister. 

Men Sverige har ansvar för barnen som egenmäktigt bortförts från landet. Flera har redan dött. Nu gäller det att rädda de döende. 

Ta hit dem omedelbart. 

Ta hit både barn och föräldrar

Visst kompliceras det av föräldrar som fortfarande är i livet. Personer som begått oerhörda brott mot människor i öst. Och stödjer en terrorsekt som vill mörda även många i väst. 

Moraliskt har de förverkat all rätt. 

Men barn måste ALLTID sättas först. Juridiskt är det snårigt och tar för lång tid att hämta enbart barnen mot föräldrarnas vilja. Alltså får vi ta hit både barn och föräldrar så långt det är möjligt. 

Sverige är indirekt medskyldigt till blodspillan genom flathet och försumlighet vilket självfallet även går ut över svenska skattebetalare.

Man gör helt enkelt vad man kan i dag i stället för att fortfarande sitta på händerna i morgon och bara låta munnen gå. 

Väl här måste Sverige för en gångs skull agera kraftfullt. 

Krigsförbrytare som ska lagföras

Föräldrarna ska lagföras som vilka internationella krigsförbrytare som helst och barnen omhändertas av ansvarsfulla familjer och vid behov tränad personal. Vuxna Daesh-medlemmar utan barn är svårare. Ingen vill veta av dem. 

Men det är omoraliskt att låta deras offer, modiga kurder, yazidier, shiitiska araber och andra minoriteter ensamma lösa allt. Sverige har dessvärre brustit allvarligt. 

Många av dessa personer har radikaliserats här. 

Inte sällan i oseriösa ”bönehus”, föreningar och plattformar med stöd och naiva sympatier från stat, myndigheter och massmedier. 

Bidrag finansierade Skråmos vapen

Flera varnade tidigt – men för döva öron. Man har inte agerat, inte strypt bidragen, inte stoppat hatpredikanter, inte avprogrammerat IS-sympatisörer, inte hindrat dem från att resa ut, inte stoppat barn från att bortföras, inte stängt av utbetalningar till personer som Michael Skråmo som gjorde narr av det Sverige som finansierade hans vapen.

Michael Skråmo.

Sverige tog dessa individer i båten och nu äger vi problemet. Men låt dem inte ta ett enda obevakat steg och lagför dem omedelbart om så lagarna måste skrivas om. Hjälp de drabbade folken att låsa in de återstående långt från svenska brickluncher eller utlämna dem till Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Dessutom – sätt in en massiv hjälpaktion till deras offer, och jag menar massiv och jag menar nu. 

Sverige medskyldigt med sin flathet

Sverige är indirekt medskyldigt till blodspillan genom flathet och försumlighet vilket återigen självfallet även går ut över svenska skattebetalare.

Men se det i stället som en unik chans att vakna upp, rätta till alla misstag och framöver agera med förutseende och integritet.

Låt inte oskyldiga barn dö och straffas för sina föräldrars vidriga brott.

Låt barnen komma hem.

 

Av Zinat Pirzadeh

Komiker och författare

Levde själv i kriget mellan Iran och Irak 1980–1988