Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt alla som vill ha kejsarsnitt få det

Mirijam Geyerhofer.
Foto: Julia Lindemalm
Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstick.

Aldrig någonsin har kvinnans rätt till sin egen kropp avfärdats så ofta som inför förlossningar. Lita på att vi kvinnor är kompetenta nog att veta hur vi vill föda våra barn, skriver mamman Mirijam Geyerhofer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Om några veckor fyller mitt minsta barn ett år – och fortfarande får jag försvara mitt val av förlossningssätt. Ett val som alla gravida borde få göra.

Jag kan börja med att berätta att jag vet exakt hur en vaginal förlossning känns. Och jag skulle ljuga om jag skrev att det var en angenäm upplevelse pressa ut en 3,2-kilosklump, men det var inte smärtan som gjorde att jag vägrade föda mitt andra barn vaginalt. Det var rädslan.

Rädslan för att inte få plats på förlossningen utan behöva föda i bilen på väg till ett annat sjukhus. Rädslan för att omtöcknad av smärta bli lämnad ensam i en oerhört utsatt stund. Rädslan för att inte få hjälp.

Att det ”ska” göra ont att föda barn är ingen tröst när narkosläkaren är upptagen på annat håll och stressade barnmorskor springer gatlopp i korridorerna. Och om man som i mitt fall fått en kropp som inte direkt vilar på hanen när det väl satt i gång så är det fruktansvärt obehagligt att inte kunna lita på sjukvården. Detta har vissa väldigt svårt att acceptera, av flera olika anledningar.


LÄS MER: Knip, kvinnor – det är svårt att föda i luftslott


Jag hade tur och fick träffa en förstående läkare men har hört mängder av skräckhistorier om hur barnmorskor, aurorapersonal och läkare avfärdat den här oron och vägrat bevilja snitt. Lägg sedan till alla "det är normalt att gå sönder", "det ska göra ont", "det är jättefarligt för barnet att inte födas vaginalt" som gravida får höra. Aldrig någonsin har väl kvinnans rätt till sin egen kropp avfärdats så ofta och så känslokallt som i den här frågan.

Ska vi prata risker för barnet? Då kan vi börja med att konstatera att planerade snitt sker i det absoluta slutskedet av graviditeten och när både mamma och barn mår bra. Riskerna i de fallen är försvinnande små jämfört med akutsnitt där det är bråttom och ibland en fråga om liv eller död.

Visst, det finns risker, men såg jag hellre att min unge hade lite fostervatten kvar i lungorna än att hon fick allvarlig syrebrist? Såg jag hellre att hon hade lågt blodsocker än att hon svalde bajsigt fostervatten, fick neonatal blodförgiftning eller neonatal hjärnhinneinflammation? De riskerna ökar nämligen vid en vaginal förlossning, men det pratas det aldrig om i den förberedande föräldragruppen.

Ska vi prata risker för mamman? Blodpropp, infektion och annat som ofta nämns vid kejsarsnitt minimeras när det är planerat. Låt oss i stället diskutera statistiken som säger att varannan vaginal förlossning leder till skador och att var tjugonde kvinna som föder barn får allvarliga bristningar. Sedan 70-talet har speciellt de allvarliga skadorna ökat, och risken för en bristning i ändtarmsmuskulaturen ligger på sju procent.


LÄS MER: Till alla er egoistiska, separerade föräldrar


Eller ska vi prata kostnader? Då kan jag berätta att kostnaden för en vaginal förlossning är ungefär 25 000 kronor, ett kejsarsnitt 40 000 och en svår förlossning 60 000 kronor.

Cirka femton procent av alla förlossningar betraktas som svåra och omkring tio procent av alla förlossningar slutar i akuta kejsarsnitt, vilket innebär en kostnad för både vanlig förlossning och snitt. Det är alltså inte helt självklart att det är dyrare.

Min åsikt är inte att alla ska välja kejsarsnitt framför vaginala förlossningar. Däremot anser jag att om man verkligen har satt sig in i hur riskerna ser ut och sedan gjort ett medvetet val utifrån sina egna förutsättningar så ska det inte gå att bli nekad snitt.

Det finns så klart otaliga kvinnor som haft helt fantastiska problemfria vaginala förlossningar och med rätt stöd och hjälp kan det vara en helt underbar upplevelse, men att tvinga en livrädd kvinna att föda vaginalt mot sin vilja är inget annat än ett extremt fysiskt övergrepp.

Men så länge jag inte kan få en garanti om smärtlindring, en garanti om tillgänglig vårdpersonal och en garanti om att inte gå sönder när jag föder så gäller samma regel som i allt annat här i livet: Min kropp, mitt val.

Var så goda att respektera det.


Mirijam Geyerhofer

 Tatueringsborttagare, bloggare och skribent.

FAKTA

Mirijam Geyerhofer

Tatueringsborttagare, bloggare och skribent.