DEBATT. Barn i hela landet spänns varje vardag fast i bilen och skjutsas till och från skolan. Utvecklingen går åt fel håll, vilket konstateras i den sammanställning kring barns cykelvanor som Svenska Cykelstäder i dag publicerar. Under 1970-talet gick eller cyklade 90 procent av eleverna till skolan. Sedan dess har andelen som går eller cyklar halverats och var fjärde elev kommer till skolan med bil. Två av tre barn slutar cykla under vintern.
Frågar man barnen själva så vill de cykla. Föräldrarnas bekvämlighet, oro för trafikolyckor och oro för att barnen ska utsättas för brott gör dock att barnen i stället hamnar i bilen. En majoritet av föräldrarna tror inte att deras barn klarar av att cykla. Till skillnad från i cykellandet Nederländerna får svenska barn inte heller lära sig det i skolan.
Bra nio procent rör på sig tillräckligt mycket
Dagens unga riskerar att bli den första generationen i modern tid som får en kortare medellivslängd och sämre livskvalitet än sina föräldrar på grund av sämre hälsa. Av svenska 15-åringar är det endast 13 procent av pojkarna och nio procent av flickorna som når upp till rekommendationen om minst 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Samtidigt ökar utsläppen av växthusgaserna från trafiken.
Risken för olyckor minskar också för varje förälder som slutar köra bil till skolan.
Med bilfria zoner och sänkta hastigheter för motortrafiken vid skolor kan fler föräldrar vara trygga med att deras barn cyklar eller går. Och med cykelundervisning i kursplanen för idrott och hälsa kan denna kunskap komma alla till del.
I cykelundervisningen behöver eleverna lära sig teknik, balans, trafikregler och ett gott beteende som cyklist. I Nederländerna får barnen årligen 50 timmar trafikundervisning och möjlighet att ta ett cykelcertifikat. Nästan nio av tio barn mellan 8 och 15 år äger minst en cykel, men för de som inte har en egen cykel kan kommuner och skolor ordna några cyklar att låna ut till undervisningen.
Ger bättre skolresultat
Daglig fysisk aktivitet förbättrar skolresultaten och gör eleverna friskare. Elever som rör på sig på vägen till skolan får bättre hälsa, minskad risk för fetma och leker fler aktiva lekar utomhus. Dessa elever är piggare på morgonen och har lättare att koncentrera sig i skolan, samtidigt som de känner sig mer hälsosamma upplever frihet av att kunna transportera sig själva.
Lägg till det att fysiskt aktiva barn har lättare för att ta kontroll över symptom som oro, ångest och depression, minskar sin risk för hjärt- och kärlsjukdomar som vuxna och har lättare att säga nej till tobak, alkohol och droger.
Minst andel trafikdöda barn
Riskerna av att inte röra på sig är större än risken för en drabbas av en cykelolycka. Lägg till det att Sverige har minst andel omkomna barn i trafiken i hela världen. Vägarna till landets skolor kan bli tryggare med hastighetsbegränsningar och säkrare cykelvägar, men risken för olyckor minskar också för varje förälder som slutar köra bil till skolan.
Att cykla till skolan förbättrar både hälsan och miljön. Därför vore det önskvärt om cykling kunde ingå i läroplanen på samma sätt som simning redan gör.
LÄS MER: Fakta och nyckeltal kring barns och ungas cykling
Av Moa Rasmusson (L)
Kommunalråd Sollentuna kommun, ordförande i Svenska cykelstäder
Gustav Hemming (C)
Tillväxt-, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd, Region Stockholm
Ulrika Frick (MP)
Regionråd, ordförande i kollektivtrafiknämnden, Västra Götalandsregionen
Anders Samuelsson (C)
Ordförande i stadsbyggnadsnämnden, Jönköpings kommun
Cheryl Jones Fur (MP)
Vice ordförande i tekniska nämnden, Växjö kommun
Eva Strömqvist (S)
Ordförande i drift- och servicenämnden, Karlskrona kommun
Caroline Unéus (M)
Kommunalråd Motala kommun
Therese Metz (MP)
Kommunalråd Gävle kommun
Jan Annerstedt (FNL)
Ordförande i tekniska nämnden, Lunds kommun
Linda Larsson (C)
Vice ordförande i programnämnd samhällsbyggnad, Örebro kommun
Muharrem Demirok (C)
Kommunalråd Linköpings kommun
Naod Habtemichael (C)
T.f. kommunalråd, vice ordförande i trafiknämnden, Göteborgs stad
Anders Runström (FAP)
Ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, Falu kommun
Henrik Lander (C)
Ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, Karlstads kommun
Stefan Bergström (C)
Kommunalråd, ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden, Sundbybergs stad
Håkan Björklund (C)
Ordförande i teknik-, och fritidsnämnden, Halmstads kommun
Hans Peters (C)
Kommunalråd Nacka kommun
Bengt Sylvan (L)
Kommunalråd Danderyds kommun
Andreas Schönström (S)
Kommunalråd Malmö stad
Daniel Helldén (MP)
Trafikborgarråd, ordförande i trafiknämnden, Stockholms stad