Jan Sjunnesson. Foto: Roger Sahlström.Jan Sjunnesson. Foto: Roger Sahlström.
Jan Sjunnesson. Foto: Roger Sahlström.
Mona Sahlin. Foto: Sven LindwallMona Sahlin. Foto: Sven Lindwall
Mona Sahlin. Foto: Sven Lindwall

Lasta inte arrangörer och talare

Publicerad

Lasta inte arrangörer och talare för vad våldbejakande extremister gjorde efter lördagens demonstration, skriver Jan Sjunnesson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, beskrev den opinionsyttring som samlades på Norrmalmstorg i Stockholm i lördag under parollen ”Folkets Demonstration” med dessa ord:

”Det är ideologiskt drivna extremister. Det är nazister. Det är män som hatar kvinnor och invandrare. Det är de som gillar våld och hatar demokrati.”

Jag var en av talarna vid demonstrationen. Med mig fanns tre kvinnor, två invandrare och en centerpartistisk lokalpolitiker. Att beteckna oss som kvinno- och invandrarhatande nazister får inte stå oemotsagt.

Mitt tal handlade om antirasism och rasism, där jag manade åhörarna att skandera, ”Inga rasister på våra gator” och ”Inga anti-rasister på våra gator”.

 

Folkets Demonstration anordnades av några privatpersoner som enats under följande krav:

”Regeringen ska avgå och utlysa extra val. Media och polis mörkar brott som berör medborgarna. Den offentliga makten utgår från folket som måste få säga sitt. Demonstrationen vill samla folk, oavsett partifärg, som anser att vi behöver en regering som i första hand värnar om Sverige och dess medborgare.”

Inget av detta eller våra tal kan betecknas vare sig som rasism eller nazism. Mona Sahlin får gärna rikta kritik mot våldbejakande extremister till vänster och höger – vilka fanns runt demonstrationen och mycket riktigt drabbade samman efteråt. Men lasta inte arrangörer och talare för vad de gjorde.

 

Jan Sjunnesson

Skribent, tidigare ansvarig utgivare för Samtiden

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag