Lasta inte arrangörer och talare

Jan Sjunnesson.
Foto: Roger Sahlström.
Mona Sahlin.
Foto: Sven Lindwall

Lasta inte arrangörer och talare för vad våldbejakande extremister gjorde efter lördagens demonstration, skriver Jan Sjunnesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, beskrev den opinionsyttring som samlades på Norrmalmstorg i Stockholm i lördag under parollen ”Folkets Demonstration” med dessa ord:

”Det är ideologiskt drivna extremister. Det är nazister. Det är män som hatar kvinnor och invandrare. Det är de som gillar våld och hatar demokrati.”

Jag var en av talarna vid demonstrationen. Med mig fanns tre kvinnor, två invandrare och en centerpartistisk lokalpolitiker. Att beteckna oss som kvinno- och invandrarhatande nazister får inte stå oemotsagt.

Mitt tal handlade om antirasism och rasism, där jag manade åhörarna att skandera, ”Inga rasister på våra gator” och ”Inga anti-rasister på våra gator”.


Folkets Demonstration anordnades av några privatpersoner som enats under följande krav:

”Regeringen ska avgå och utlysa extra val. Media och polis mörkar brott som berör medborgarna. Den offentliga makten utgår från folket som måste få säga sitt. Demonstrationen vill samla folk, oavsett partifärg, som anser att vi behöver en regering som i första hand värnar om Sverige och dess medborgare.”

Inget av detta eller våra tal kan betecknas vare sig som rasism eller nazism.  Mona Sahlin får gärna rikta kritik mot våldbejakande extremister till vänster och höger – vilka fanns runt demonstrationen och mycket riktigt drabbade samman efteråt. Men lasta inte arrangörer och talare för vad de gjorde. 


Jan Sjunnesson

Skribent, tidigare ansvarig utgivare för Samtiden