Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Läs på om begreppet mångkulturalism, Nelson

Nelson har helt enkelt struntat i att läsa in sig på vad Busch Thor proklamerat med att mångkulturalismen är död, skriver Mattias Lindberg. Foto: ADAM IHSE /TT och PRIVAT
Mattias Lindberg är debattör.

Att kritisera mångkulturalismen är att säga att parallella samhällen inte är önskvärt. Det handlar inte om rasism eller att tvinga i invandrare köttbullar mot deras vilja, skriver Mattias Lindberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Advokat Reine Nelson påstår att Ebba Busch Thor inte anser att vissa invandrargrupper är svenskar. Men Nelson har helt enkelt inte förstått vad Busch Thor proklamerat med att mångkulturalismen är död. Han har struntat i att läsa in sig på vad uttrycket betyder och har därmed helt missat vad Busch Thor menat. Han fantiserar på egen hand ihop en illvillig tolkning av begreppet, i likhet med Per Svensson på DN med flera.

Kritiserad sen 2007

Men Busch Thor är ingalunda den första västerländska politikern som beskriver vad som menas med att mångkulturalismen är död. Redan 2007 deklarerade den brittiska Labourpolitikern Gordon Brown att multikulturalism blivit en ursäkt för att försvara parallella samhällen, och menade att visionen om multikulturalism uppmuntrat olika kulturer att leva i separata samhällen. Han ville till exempel att det brittiska samhället skulle upphöra med att skriva ut välfärdsrättigheter på olika språk. Angela Merkel har gjort liknande uttalanden. Men eftersom allmänheten inte minns detta i dag så tar sig somliga friheten att fabulera fritt om vad uttrycket betyder.

Nyanlända kan äta vad de vill, fira vilka högtider de vill, men om de inte respekterar kvinnors frihet och lär sig svenska språket så kommer integrationen att misslyckas.

Vad politiska ledare menar med uttrycket är förklarat. Man vill signalera att parallella samhällen med olika språk och olika normer är icke önskvärt. Problem med parallella samhällen är också väldigt synliga i det svenska samhället. 

Moralpoliser som har synpunkter på hur kvinnor klär sig är inte längre vigt för exotiska utanförskapsområden som Tensta och Rosengård, utan hedersförtrycket breder nu ut sig på bred front. Inte ens Norrland som tidigare varit förskonat från gängvåld och andra uttryck för parallellsamhällen är nu förskonat. Moralpoliser finns även i Umeå numera.

En otjänst till invandrarna

Moderatledaren Ulf Kristersson har identifierat att det ger fel signal till nyanlända att de av samhället har rätt till betald tolk utan tidsbegränsning. Det svenska språket, men också svenska och västerländska värderingar för jämställdhet mellan könen, individuella fri och rättigheter, och demokrati är så viktiga för vårt samhälle att vi inte är beredda att kompromissa om dem, och därför är de också villkorslösa vad gäller en framgångsrik integration i det svenska samhället. 

Att låtsas missförstå detta gör invandrarna och samhället en otjänst. Nyanlända kan äta vad de vill, fira vilka högtider de vill, men om de inte respekterar kvinnors frihet och lär sig svenska språket så kommer integrationen att misslyckas. Advokat Nelson borde inte ägna sig åt smutskastning av de som försöker tala öppet om dessa problem.

Många invandrarkvinnor kämpar mot hedersförtryck och kulturrelativisering, det är skamligt att privilegierade svenska män ska göra sig dumma och mot bättre vetande låtsas att detta handlar om rasism eller att tvinga i invandrare köttbullar mot deras vilja.

 

Av Mattias Lindberg

Debattör