Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läs det här – det kan rädda ett liv

Tim Berling, mer känd som Avicii, blev 28 år gammal. Nu är det viktigare än någonsin att vi lyfter frågan om självmord, skriver debattörerna.
Foto: AMY SUSSMAN/TT
Karin Schulz är generalsekretare för Mind.
Alfred Skogberg är generalsekreterare för Suicide Zero.
Foto: SEBASTIAN WALDENBY
Pirjo Stråte är vice ordförande för SPES.

Artisten Tim Bergling, mer känd som Avicii, tog sitt liv. Eftersom han är en hyllad idol ökar sannolikheten för att fler ska göra detsamma.

Om vi misstänker att någon mår dåligt måste vi våga ställa frågan: Har du tankar på att ta ditt liv? Frågan i sig kommer inte att utlösa självmordstankar utan kan vara direkt livräddande, skriver Suicide Zero, Mind och SPES.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SJÄLVMORD. Idolen, musikern och artisten Avicii, Tim Bergling, tog sitt liv. En ofattbar tragedi för familj och närstående, och en tragedi som påverkar på flera sätt.

Varje år sker ungefär 1 500 självmord i Sverige. Ungefär en tonåring i veckan tar sitt liv. Få är de politiker som på allvar engagerar sig i frågan och satsningar på att förebygga självmord är pinsamt små. När en känd person tar sitt liv ökar sannolikheten för att fler ska identifiera sig med handlingen och känna: "Kan hen kan jag". Den identifikationen vill vi göra allt för att undvika.

Gör så här om du misstänker det värsta

I detta nu finns tusentals personer runtom i Sverige som har långt gångna tankar på att ta sitt liv. Nu kanske mer än någonsin är det därför dags att vi lyfter frågan och inte räds den. Är det så att du misstänker att någon i din omgivning funderar på att ta sitt liv så ta personen åt sidan. Berätta att du är orolig och att du vill höra hur hen mår. Ta en promenad eller en fika. Ställa öppna frågor om det du är orolig för.

Och var inte rädd för att ställa frågan: Har du tankar på att ta ditt liv? Får du ja på frågan så håll dig lugn. Fråga om personen bestämt var, när och hur det ska ske. Ju mer information du får desto bättre. Är det akut ringer du 112 eller så åker du till psykakuten med personen. 

Är det inte akut så följ upp, hör av dig till andra som kan stötta. Säkerställ under lång tid att personen utvecklas åt rätt håll och läs på om psykisk ohälsa och om hur självmord kan förebyggas.

I detta nu finns tusentals personer runtom i Sverige som har långt gångna tankar på att ta sitt liv. Nu kanske mer än någonsin är det därför dags att vi lyfter frågan och inte räds den.

Det går att behandla depressionen

De flesta som tar sitt liv är deprimerade eller lider av annan psykisk ohälsa. Det positiva är att vi kan behandla depression. Ju förr vi identifierar varningstecknen desto enklare är det att påverka i rätt riktning. Även annan psykisk ohälsa är behandlingsbar. Det finns också mängder av människor som kan och vill stötta någon som har det tufft. Problemet är att psykisk ohälsa och självmord skrämmer. Många tänker att psykisk ohälsa enbart är en vårdfråga. Få är de som satt sig in i hur självmord kan förebyggas och ämnet omgärdas av en mängd myter och tabun.

För närstående är det en ofattbar tragedi när någon dör i ett psykologiskt olycksfall/självmord. Konsekvenserna av självmord är enorma, även för omgivningen. Många blir sjukskrivna och har skuldkänslor som plågar. Vänner känner sig osäkra på hur man kan stötta och många undviker att prata om den som tagit sitt liv.

Självmord är på många sätt en meningslös död. Men kan vi lära oss av det som hänt och kan vi därefter hjälpa andra så kan dödsfallet bli något mindre meningslöst.

Men det finns kunskap om hur vi radikalt kan minska antalet självmord. Förebyggande utbildningar kan påverka så att psykisk ohälsa inte uppstår. Lär vi oss identifiera varningstecken tidigt kan vi också agera skyndsamt. Gör vi det och säkerställer att stödet är adekvat så kan var och en av oss bidra till att minska tragedierna.

Låt Aviciis tragiska självmord leda till att vi pratar

Självmord är på många sätt en meningslös död. Men kan vi lära oss av det som hänt och kan vi därefter hjälpa andra så kan dödsfallet bli något mindre meningslöst. Låt därför Tim Berglings självmord inte mötas av tystnad utan av samtal; både bland politiker men även hos journalister och bland oss människor i allmänhet. Vi måste ge utrymme åt ett av våra största samhällsproblem i den utsträckning problemet förtjänar.

Riksdagen antog redan 2008 en nollvision för självmord. Den behöver följas av delmål som regelbundet utvärderas. Utbildningar om hur självmord kan förebyggas behöver bli lika vanliga som första hjälpen-utbildningar. Regeringen måste satsa pengar på specifik suicidprevention och var och en av oss behöver ta ämnet på allvar och fråga oss hur vi kan bidra till att minska självmorden. 

Gör vi det blir Tim Berglings tragiska död kanske något mindre meningslös.


Av Alfred Skogberg 

Generalsekreterare Suicide Zero

Karin Schulz

Generalsekreterare Mind

Pirjo Stråte 

Vice ordförande SPES


MÅR DU DÅLIGT? DET FINNS HJÄLP ATT FÅ:

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen: 0771-220060.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: mind.se.

Självmordslinjen: 901 01.

Chatt: mind.se.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källa: mind.se och www.spesistockholm.se