Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lärarnas tvingas
ta tid på sig själva

Foto: Roger Vikström

Academedia tvingar lärare till detaljerade tidsstudier. Lärarnas jobb delas in i 37 arbetsmoment som ska fyllas i minut för minut under två veckor inklusive helger.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De vill veta vad lärarna gör på lektionerna, utanför lektionerna, hur de förflyttar sig mellan klassrummen, hur långa raster de tar, hur mycket fackligt arbete de deltar i med mera.

Vårt arbete är inte ett löpande-band-arbete. Vårt jobb måste bygga på förtroende och målen i kurserna och läroplanen, inte på några ekonomiska effektivitetskriterier. Academedia ägs av riskkapitalbolaget EQT och har 90 000 elever i sina skolor. Idén med ett riskkapitalbolag är att köpa in företag till så lågt pris som möjligt, driva dem under några år, "slimma organisationen" för att sedan sälja det med så hög vinst som möjligt.

Tidsstudierna är en logisk följd av att ansvariga politiker har låtit marknad, konkurrens och vinstjakt bli en del av skolans värld.

Academedia som i dag har lägre lärartäthet än kommunala skolor har fått anmärkningar från Skolinspektionen för bristande stöd till elever med särskilda behov och för att det är stökigt under lektionerna.

Tidstudier i skolan är ytterligare ett steg på den väg som kantats av PISA-ras, skolkonkurser, försämrad likvärdighet, glädjebetyg, skoltillstånd som säljs på "Blocket". Den väg där man har låtit marknaden köra den svenska skolan i botten.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund borde sätta ner fötterna. Academedias tidsstudier är ett angrepp på hela lärarkåren.

Göran Drougge

lärare på Academia