Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lärarnas belastning måste tas på allvar

Åsa Fahlén är ordförande i Lärarnas riksförbund Foto: ELISABETH OHLSON WALLIN / ELISABETH OHLSON WALLIN
Erik Bengtzboe är utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: FREDRIK VENNERLUND

Tyvärr kan inte en budget infria alla vallöften skriver Erik Bengtzboe (M). Det har jag all förståelse för.

Men jag utgick från att Moderaternas löfte om 700 öronmärkta miljoner till lärarassistenter åtminstone skulle få en tydlig start med en M/KD-budget, skriver Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbunds ordförande.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | SKOLA För Lärarnas riksförbund är inte lärarassistenter i sig det viktiga utan att en sådan satsning skulle kunna avlasta lärarna. Nu hänvisar Bengtzboe i stället till att nya lärarassistenter ryms inom satsningarna på kommunerna. 

Det vore förstås utmärkt om det blir så. Vår erfarenhet är dock att generella kommunbidrag inte alltid når ut till skolorna. Men nu har vi chansen att följa upp vad som händer med satsningarna. 

 

LÄS MER: Moderaterna svek viktiga vallöftet till lärarna 

 

Löften om skolsatsningar

Moderaterna gick fram i 146 kommuner och formar nu styren i många kommuner. Där utgår vi från att kommunpolitikerna är extra måna om att fullfölja moderata löften om skolsatsningar.

Jag har nyligen skrivit till kommunpolitikerna för att få veta hur de ska klara lärarförsörjningen. Det handlar förstås om såväl lärarlöner som arbetsbelastning. Nu hoppas vi på svar som visar att lärarnas arbetsbelastning tas på allvar och att man planerar för en löneutveckling som ger lärarna möjlighet att ta del av den höjda brytpunkten för statlig skatt som de flesta lärare i dag omöjligt kan nå.

 

LÄS MER: SD vill sänka lönen för 67 000 lärare

 

Mångåriga krav

Till min glädje ställer sig Erik Bengtzboe bakom professionsprogrammet för lärare, insatser för ökad trygghet och arbetsro och till och med vårt mångåriga krav på ett tydligare statligt ansvarstagande för skolan. 

Det bådar gott och jag noterar att Bengtzboe vill fortsätta lyssna på oss lärare.

 

Av Åsa Fahlén

Ordförande Lärarnas riksförbund

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!