BANANHYSTERI. Fortbildningsdagen för lärarna i Malmö stad är ett hån mot några av de viktigaste yrkesmänniskorna vi har, skriver Malin Lernfelt. Foto: ColourboxBANANHYSTERI. Fortbildningsdagen för lärarna i Malmö stad är ett hån mot några av de viktigaste yrkesmänniskorna vi har, skriver Malin Lernfelt. Foto: Colourbox
BANANHYSTERI. Fortbildningsdagen för lärarna i Malmö stad är ett hån mot några av de viktigaste yrkesmänniskorna vi har, skriver Malin Lernfelt. Foto: Colourbox
Malin Lernfelt, liberal debattör. Foto: ColourboxMalin Lernfelt, liberal debattör. Foto: Colourbox
Malin Lernfelt, liberal debattör. Foto: Colourbox

Lärarnas bananlek är djupt skrämmande

Publicerad

Tusentals högutbildade vuxna, anställda av skattebetalarna, beter sig som hjärntvättade sektmedlemmar, skriver Malin Lernfelt

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I förra veckan samlade Malmö stad sin skolpersonal för en heldags fortbildning. Över 4 000 personer deltog och under kvällen publicerades en film i sociala medier på vad de fått uppleva. Filmsnutten visar en kvinna som står på en upphöjd scen inne i en arena. Hon hoppar och studsar och vrålar halvt hysteriskt en bananramsa: Peel bananas, peel peel bananas, mash bananas, mash mash bananas, be bananas, be be bananas, GO BANANAS; GO, GO BANANAS. EN GÅNG TILL!

Nedanför henne står tusentals vuxna människor, de gungar fram och tillbaka, formar sig till bananer, viftar med armarna och gapar med. Det är som att bevittna ett sektmöte. För treåringar.

 

LÄS MER: Skoldirektören svarar: Ett hån och påhopp på alla våra medarbetare 

 

De som utan vidare uppför sig som förskolebarn är dock ingen hjärntvättad sekt utan människor med hög utbildning och stort ansvar. Människor som är anställda av skattebetalarna för att föra vidare viktiga kunskaper och värderingar till våra barn.

Det blir allt mer skrämmande ju mer man tänker på det. 

Ett hån mot en viktig yrkesgrupp

Hur skall dessa individer kunna ge den uppväxande generationen en förståelse för vad som är betydelsefullt om de inte ens besitter förmågan att stå upp den egna professionen? Om de inte värderar sin roll, sin tid och sitt yrkeskunnande högre än så här? Om de inte har integritet nog att säga stopp och vägra delta i så kallad fortbildning där det ingår i tramsiga banansånger? 

Alltihop är ett hån mot några av de viktigaste yrkesmänniskorna vi har i vårt samhälle. Ett hån orkestrerat av Malmö kommun, förvaltningen och grundskoledirektören, Anders Malmquist. 

Hur i hela friden hamnade vi här?

Föreställ er att man förflyttat ett antal lärare från mitten av förra seklet, välutbildade och högt respekterade i samhället, med fokus på att föra vidare djupa kunskaper och möjliggöra klassresor, in i arenan där deras nutida kollegor hoppar i takt till bananramsor. Vad hade de tänkt? Förmodligen ingenting. Chocken hade varit för stor.

I rättvisans namn skall det sägas att det fanns de som protesterade, som reste sig och gick och som vägrade att delta i tramset. Som sa ifrån, inte bara mot bananramsan, utan även mot att den fortbildning som erbjöds i övrigt varken var relevant eller vetenskapligt förankrad. 

Föreläsning om hjärnan spårade ur

Lärarna fick bland annat höra välbetalda konsulter framtidsspana och förklara det var ett problem att digitaliseringen av skolan går för långsamt och att den som inte fullt ut anammat IKT-strategernas hallelujalinje är bakåtsträvare. Dessutom ifrågasattes varför lärarna inte fokuserar mer på att göra det roligt för barnen i skolan.

En föreläsning om hjärnforskning som många hoppades skulle ge konkreta tips spårade ur även den. I tidningen Skolvärlden säger Johan Åström, lärare på Pilbäckskolan och LR-ombud:  

"Vi för en diskussion nu om arbetsmiljön, som vi haft jätteproblem med, och där vi har förslag om hur man ska jobba. Istället får vi en stå upp-föreläsning om att vi ska stötta varandra och bjuda på choklad och kramas."

 

LÄS MER – OCH SE BANANKLIPPET: Twitterstorm efter Malmös fortbildningsdag: "Förakt" 

 

Inkompetensen måste hejdas

Men samtidigt som det alltså fanns de som likt Åström satte ned foten stod många kvar och lekte bananer. Tusentals, av tidigare nämnda filmklipp att döma. Det tål att diskuteras vad det säger om skolan i vår tid. Både om de som styr den, ofta politiker och tjänstemän vilka helt verkar sakna insikt om skolans grundläggande uppdrag, och om de lärare och andra som är en del av skolans vardag. 

Hur sätter man stopp för den typ av inkompetens som präglar grundskoleförvaltningen i Malmö? Hur får vi en lärarkår med ryggrad och respekt för sig själva, sin profession och den bildningstradition som bör hållas högt inom utbildningsväsendet? Om vi inte finner svar på de frågorna relativt snart är risken stor att hela vårt samhälles framtid kommer att go bananas.

 

Av Malin Lernfelt

Liberal debattör och skribent

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag