Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sveriges lärare behöver en ny regering

Erik Bengtzboe är utbildningspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: FREDRIK VENNERLUND
M+KD-budgeten är mycket oroande för skolan, skrev Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Jag förstår Lärarnas riksförbunds besvikelse på politiken som de senaste åren inte levererat. 

Tyvärr kan inte enbart en budget infria alla våra vallöften. Men nästa år tillförs kommunerna sju miljarder, vilket kan användas till att anställa lärarassistenter, skriver Moderaternas Erik Bengtzboe.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | SKOLA. I budgeten för år 2019 prioriterar vi att stärka skolans kunskapsfokus. Karriärlärarna blir fler, skolan blir tioårig, vi inrättar en språkförskola och satsar på mindre barngrupper i förskolan. Reformer som möjliggör för skolan att förbättra livschanserna för barn och unga och skapa en ökad social rörlighet.

Budgeten infriar inte alla löften

Jag förstår Åsa Fahléns besvikelse på politiken som de senaste åren lovat stort men inte levererat. Tyvärr kan inte enbart en budget infria alla våra vallöften. För att förverkliga professionsprogram, insatser för ökad trygghet och arbetsro samt ett tydligare statligt ansvar för skolan och många fler välbehövliga reformer krävs en ny utbildningsminister.

 

 

Men redan nästa år investerar vi i fler karriärtjänster och påbörjar det viktiga arbetet med att, med högre lön, locka fler av våra skickligaste lärare till de skolor som har störst utmaningar. För lärarna betyder budgeten också flera hundra kronor mer i plånboken varje månad i sänkt skatt. Därtill får även alla som jobbat ett helt yrkesliv sänkt skatt på sin pension.

Sju extra miljarder till kommunerna

Vi tillför också sju miljarder kronor till kommunerna nästa år, resurser som kan användas till att anställa lärarassistenter. På så vis kan mer av lärarnas tid gå till kärnuppdraget.

Men mer behöver göras. Att lärarna blir fler och får fokusera på sitt huvuduppdrag är en hörnsten för att möjliggöra framtida reformer. En förutsättning för detta är att lärarna, som gör det viktiga jobbet i våra skolor, också lyssnas till. Vi behöver göra jobbet tillsammans.

 

Av Erik Bengtzboe 

Utbildningspolitisk talesperson (M)