DEBATT | SKOLA. Inför förra årets sommarlov gick Lärarnas Riksförbund i Malmö ut och varnade för att arbetsmiljön för stadens lärare var akut. I deras undersökning, i vilken nästan 700 lärare deltog, uppgav flera hundra av dem att de hade problem med sömn och stress. Dessvärre rönte det inga rubriker – larm om att lärare känner sig stressade har blivit så vanligt förekommande att nyhetsvärdet har försvunnit. Men i denna undersökning var det även påfallande många som uppgav att de rentav hade blivit misshandlade av elever.
En elev som cyklar på skolgården blir tillsagd av en lärare att cykla lugnare. Då hugger eleven läraren i benet med en glasbit.
Sydsvenskan tog upp tråden i en viktig granskning som de publicerade i veckan. Deras journalist frågade sig hur det ser ut på skolorna i dag – har situationen kanske förbättrats något sedan förra sommarlovet? Genom att slumpmässigt välja ut tio skolor i Malmö och begära ut samtliga incidentrapporter som har inkommit under hösten kunde tidningen berätta att lärare utsätts för kränkningar dagligen, och det kan till och med handla om att lärare blir dödshotade och slagna.
Incidenterna visar hur hårt klimatet har blivit
Här är ett utdrag av incidentrapporter som inkommit under endast en veckas tid från någon av skolorna i Malmö:
20 oktober: En elev som cyklar på skolgården blir tillsagd av en lärare att cykla lugnare. Då hugger eleven läraren i benet med en glasbit.
23 oktober: En lärare blir slagen och sparkad av elever – dagligen. Därtill har läraren fått saker kastade mot sig. Eleverna har dessutom hotat att mörda läraren.
24 oktober: En elev i högstadiet hamnar i bråk med en elev i lågstadiet. En lärare som griper in och försöker lösa konflikten blir kallad för ”k*ksugare”. En annan lärare påtalar för eleven att det är en kränkning. Då säger eleven ”Jag pissar på kränkningen, vad ska du göra åt det?”
27 oktober: En elev börjar skrika och kasta saker i klassrummet. När läraren säger till eleven börjar vederbörande slå och sparka på läraren.
Ja, det här är skräckexempel. Men det är skräckexempel som faktiskt förekommer på flera skolor, och att avfärda dem är att blunda för verkliga problem. Dessa incidentrapporter från Malmö, i kombination med att vi sedan tidigare vet att den svenska skolan är en av de stökigaste i OECD, sänder tillsammans en signal om hur tufft lärare har det ute på många skolor. Respekten för oss lärare tycks i flera fall vara som bortblåst.
Antalet kränkningar mot lärare har ökat med 121 procent.
Som om inte incidenterna var skräckinjagande nog menar grundskoledirektören i Malmö, Anders Malmquist, i en intervju med Sydsvenskan att "det är viktigt att nyansera bilden" då hot och våld har minskat med närmare 40 procent enligt deras mätning. Men det finns faktiskt tecken på att det är grundskoledirektören som borde nyansera sin egen bild – antalet kränkningar mot lärare har ökat med 121 procent under samma period.
Fler högskolepoäng i pedagogik löser inte våldet mot lärarna
Därtill så menar direktören att en av förklaringarna beror på att lärare inte är "rustade för det didaktiska arbetet i klassrummet" och att det "handlar om hur man organiserar lärandet". Som om att lösningen på problemet med våld mot lärare stavas fler högskolepoäng i pedagogik. Nej, allting är inte hela tiden lärarnas fel. Det här är allvarliga problem som kräver krafttag; eleverna borde självfallet stängas av och därtill polisanmälas.
Ett ytterligare steg som borde tas är att grundskoledirektören Anders Malmquist offentligt borde be om ursäkt till Malmös lärare för att han insinuerade att dessa allvarliga problem beror på deras förmodade inkompetens.
Av Isak Skogstad
Högstadielärare och liberal skoldebattör