Nu krävs krafttag mot våldet och hoten som riktas mot lärare, skriver Isak Skogstad (skolan på bilden har ingen koppling till texten). Foto: MARKUS MARCETICNu krävs krafttag mot våldet och hoten som riktas mot lärare, skriver Isak Skogstad (skolan på bilden har ingen koppling till texten). Foto: MARKUS MARCETIC
Nu krävs krafttag mot våldet och hoten som riktas mot lärare, skriver Isak Skogstad (skolan på bilden har ingen koppling till texten). Foto: MARKUS MARCETIC
Isak Skogstad är högstadielärare.Isak Skogstad är högstadielärare.
Isak Skogstad är högstadielärare.

Lärare misshandlas och dödshotas – varje dag

Publicerad

Nej, allting är inte hela tiden lärarnas fel. Respekten för vår yrkesgrupp  tycks i flera fall vara som bortblåst.

Eleverna borde självfallet stängas av och därtill polisanmälas, skriver högstadieläraren Isak Skogstad.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SKOLA. Inför förra årets sommarlov gick Lärarnas Riksförbund i Malmö ut och varnade för att arbetsmiljön för stadens lärare var akut. I deras undersökning, i vilken nästan 700 lärare deltog, uppgav flera hundra av dem att de hade problem med sömn och stress. Dessvärre rönte det inga rubriker – larm om att lärare känner sig stressade har blivit så vanligt förekommande att nyhetsvärdet har försvunnit. Men i denna undersökning var det även påfallande många som uppgav att de rentav hade blivit misshandlade av elever.

En elev som cyklar på skolgården blir tillsagd av en lärare att cykla lugnare. Då hugger eleven läraren i benet med en glasbit.

Sydsvenskan tog upp tråden i en viktig granskning som de publicerade i veckan. Deras journalist frågade sig hur det ser ut på skolorna i dag – har situationen kanske förbättrats något sedan förra sommarlovet? Genom att slumpmässigt välja ut tio skolor i Malmö och begära ut samtliga incidentrapporter som har inkommit under hösten kunde tidningen berätta att lärare utsätts för kränkningar dagligen, och det kan till och med handla om att lärare blir dödshotade och slagna.

Incidenterna visar hur hårt klimatet har blivit

Här är ett utdrag av incidentrapporter som inkommit under endast en veckas tid från någon av skolorna i Malmö:

20 oktober: En elev som cyklar på skolgården blir tillsagd av en lärare att cykla lugnare. Då hugger eleven läraren i benet med en glasbit.

23 oktober: En lärare blir slagen och sparkad av elever – dagligen. Därtill har läraren fått saker kastade mot sig. Eleverna har dessutom hotat att mörda läraren.

24 oktober: En elev i högstadiet hamnar i bråk med en elev i lågstadiet. En lärare som griper in och försöker lösa konflikten blir kallad för ”k*ksugare”. En annan lärare påtalar för eleven att det är en kränkning. Då säger eleven ”Jag pissar på kränkningen, vad ska du göra åt det?”

27 oktober: En elev börjar skrika och kasta saker i klassrummet. När läraren säger till eleven börjar vederbörande slå och sparka på läraren.

Ja, det här är skräckexempel. Men det är skräckexempel som faktiskt förekommer på flera skolor, och att avfärda dem är att blunda för verkliga problem. Dessa incidentrapporter från Malmö, i kombination med att vi sedan tidigare vet att den svenska skolan är en av de stökigaste i OECD, sänder tillsammans en signal om hur tufft lärare har det ute på många skolor. Respekten för oss lärare tycks i flera fall vara som bortblåst.

Antalet kränkningar mot lärare har ökat med 121 procent.

Som om inte incidenterna var skräckinjagande nog menar grundskoledirektören i Malmö, Anders Malmquist, i en intervju med Sydsvenskan att "det är viktigt att nyansera bilden" då hot och våld har minskat med närmare 40 procent enligt deras mätning. Men det finns faktiskt tecken på att det är grundskoledirektören som borde nyansera sin egen bild – antalet kränkningar mot lärare har ökat med 121 procent under samma period.

Fler högskolepoäng i pedagogik löser inte våldet mot lärarna

Därtill så menar direktören att en av förklaringarna beror på att lärare inte är "rustade för det didaktiska arbetet i klassrummet" och att det "handlar om hur man organiserar lärandet". Som om att lösningen på problemet med våld mot lärare stavas fler högskolepoäng i pedagogik. Nej, allting är inte hela tiden lärarnas fel. Det här är allvarliga problem som kräver krafttag; eleverna borde självfallet stängas av och därtill polisanmälas.

Ett ytterligare steg som borde tas är att grundskoledirektören Anders Malmquist offentligt borde be om ursäkt till Malmös lärare för att han insinuerade att dessa allvarliga problem beror på deras förmodade inkompetens.

 

Av Isak Skogstad

Högstadielärare

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag