Lär av oss – M och KD kan styra med SD

Foto: JENS CHRISTIAN
Samstyret i Sölvesborgs representanter Emilie Pilthammar (M), Louise Erixon (SD) och Robert Manea (KD).
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Louise Erixon (SD), Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborgs kommun.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Anders Jönsson (SoL), gruppledare Sölvesborgs kommun.

En grundförutsättning för hur landet ska styras är att sätta sig ner och prata med alla demokratiskt valda partier.

Släpp de förlegade skygglapparna. Polariseringen gör inte någon till vinnare, skriver koalitionen mellan SD, M, KD och det lokala SoL-partiet i Sölvesborg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT Den positiva effekten av Samstyrets födelse och att vi nu tar över klubborna i Sölvesborgs kommun är att alla fyra partier också får maximalt med utrymme att påverka lokalpolitiken - ett utrymme som inte hade kunnat bli verklighet i samma utsträckning i andra konstellationer.

Samsynen går inte att ignorera

Alla kommuner är olika och har olika förutsättningar, men det som förenar dessa är att de måste styras politiskt. I detta är det upp till partierna som väljarna röstat på att bilda majoriteter eller stabila minoritetsstyren för att de ska kunna hålla och vara varaktiga, helst under en hel mandatperiod. I Sölvesborgs kommun identifierade vi från M, SD, KD och SoL alldeles för många beröringspunkter och en alldeles för stor politisk samsyn för att detta i sammanhanget skulle ha kunnat ignoreras. 


LÄS MER: Därför stoppade Louise Erixon bröllopet med Jimmie Åkesson


Beredda att ta ansvar

Våra skyldigheter som politiker handlar främst om att visa väljarna att vi är beredda att ta ansvar för de parlamentariska lägen som dess röster resulterar i och utifrån detta driva igenom vår politik i så stor utsträckning som möjligt. Vår bestämda uppfattning är att vi nu har tagit det ansvaret i Sölvesborg.

I vår budget för år 2019 finns utöver satsningarna som bland annat rör resurser för de äldres sociala behov, införande av ordningsvakter på otrygga platser och utbildning för personal för att upptäcka hedersproblematik i tid, även nästan 50 utredningsuppdrag till verksamheten. 


LÄS MER: Varning för SD – partiet som inte gillar kvinnor


Alla står bakom

Innehållet har vi alla fyra partier varit med och påverkat på samma villkor och det finns inte ett enda förslag som vi inte alla kunnat ställa oss bakom. Dessa rör alltifrån hur vi ska bli en mer attraktiv arbetsgivare med bättre personalpolitik och hur vi ska motverka överbeläggningar per kvadratmeter i det kommunägda bostadsbolaget till hur vi ska stärka det lokala näringslivet genom förändrade upphandlingskrav och hur vi genom införande av allmänna ”kallelser” ska kunna sänka tröskeln för skolbarn att våga gå till kuratorn när de mår dåligt.

Principiella skygglappar

Det Sverige och landets kommuner minst behöver just nu är förlegade principiella skygglappar som omöjliggör för partier att hitta de bästa vägarna för att få igenom sin politik. Dessa skygglappar ligger tyvärr ofta som en blöt filt över potentiell politisk enighet som kan nås i många betydelsefulla frågor.


LÄS MER: Lösningen på vem som ska styra landet är enkel


Naturligtvis är Samstyrets modell för att skapa ett stabilt majoritetsstyre kanske inte alltid den bästa på alla andra håll i landet, men en viktig grundförutsättning för att ta reda på detta och för att ta reda på hur det här landet ska kunna styras långsiktigt, både lokalt och nationellt, är att sätta sig ner och prata med alla demokratiskt valda partier.

Beredd att själv sitta tyst 

Man måste våga öppna dörrarna innan man med trovärdighet kan motivera att de ska hållas stängda och att nycklarna dessutom ska kastas bort. Då dessa dörrar väl öppnats krävs också att man är beredd att själv sitta tyst medan man låter andra få berätta om sina idéer och motivera dessa. Vi som är skräddarna bakom förslagen vet nämligen oftast bäst själva vad vi vill uppnå. 

Lyckas lösa upp knutarna

Samstyrets mantra har sedan vi bildades blivit att ”vi vill lyssna” och detta lyssnande har varit otroligt viktigt för oss för att vi skulle lyckas lösa upp knutarna som för andra setts som omöjliga. En utsträckt hand för förutsättningslösa samtal är alltid det första och viktigaste steget för att kunna komma vidare i svåra situationer och ibland kan man faktiskt själv också överraskas över hur mycket gemensamt man kan ha med den man innan avfärdat som mindre vetande.

Skulle minska polariseringen

Vi har lyssnat på oss själva, vi på väljarna och inte minst på varandra - detta med en ödmjuk och öppen inställning utan förutfattade meningar. Svensk politik behöver mer av pragmatism och respektfullhet, något som direkt skulle minska den polarisering som inte gör någon till vinnare. 

Vi behöver resa oss upp, borsta bort sanden från sandlådan, öppna de stängda dörrarna och göra oss beredda att aktivt söka samsyn. För väljarnas skull. 


Av Samstyret i Sölvesborg

Louise Erixon (SD)

Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborgs kommun

Emilie Pilthammar (M)

Kommunstyrelsens vice ordförande i Sölvesborgs kommun

Robert Manea (KD)

Gruppledare Sölvesborgs kommun

Anders Jönsson (SoL)

Gruppledare Sölvesborgs kommun