Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lär av danskarna och lös migrationsfrågan

Stefan Löfven i möte med Mette Frederiksen, partiledare för de danska socialdemokraterna. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Det danska förslaget om att inrätta mottagningscenter utanför Europa för asylsökande kommer att gynna dem som behöver skydd mest, skriver Ann Heberlein.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Man är inte främlingsfientlig för att man efterfrågar en rimlig och reglerad migrationspolitik och en fungerande integration. 

Lägg mer kraft på att lösa problemen i vårt land än att smutskasta och demonisera varandra, skriver Ann Heberlein.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MIGRATION. "Man är inte en dålig människa för att man inte vill se sitt land förändras i grunden", skriver Mette Frederiksen, partiledare för danska socialdemokraterna. På några decennier har sammansättningen av Danmarks befolkning förändrats rejält – 1980 var en procent av den danska befolkningen född utanför Europa, i dag har den gruppen växt till åtta procent

 

LÄS MER: Danska Socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att söka asyl i landet 

 

I Sverige utgör andelen människor födda utomlands hela arton procent. Vårt land har sett en stor invandring från länder som Syrien, Somalia, Eritrea. Irak och Afghanistan de senaste åren. En så stor ökning av människor från länder vars kultur på avgörande punkter skiljer sig från värdlandets ger naturligtvis avtryck på olika sätt.

Enligt World Values Survey finns det stora skillnader i värderingar mellan Sverige och tidigare nämnda länder. Det handlar om synen på demokrati, jämställdhet, barnuppfostran, homosexualitet och könsroller, bara för att nämna något. 

De värderingskonflikter som invandringen från utomeuropeiska länder skapar diskuteras numera frekvent i Sverige – det handlar om månggifte, barnäktenskap, hedersvåld, religionens plats i samhället och könsseparatism för att nämna något.

Integrationen har misslyckats

Mette Frederiksen menar i sin appell för en reformerad utlänningspolitik att konsekvenserna av en misslyckad integration nu är uppenbara i det danska samhället. Samma kan sägas om Sverige – integrationen har misslyckats och effekterna på det svenska samhället är tydliga för alla som vill se. 

Vad ska vi då göra i ett läge med ett problem som kräver en lösning? De danska socialdemokraterna är pragmatiska. De har formulerat ett pragmatiskt förslag, en sammanhållen politik för migration och integration, ett förslag som strävar efter att vara "rättfärdigt och realistiskt", ett förslag som värnar de allra svagaste, nämligen de kvinnor och barn med asylskäl som inte har kraft eller ekonomiska resurser att fly. 

Vad gör då svenska politiker och opinionsbildare i en situation som kräver akuta åtgärder? De ägnar sig åt att smutskasta varandra.

 

LÄS MER: Stefan Löfven kritisk till asylutspelet från danska S 

 

Det nuvarande systemet gynnar unga, starka, friska män och människor med kapital att betala flyktingsmugglare. Det är djupt orättfärdigt. De danska socialdemokraternas förslag att inrätta mottagningscenter utanför Europa för asylsökande kommer att gynna dem som behöver skydd mest.

Situationen är akut – vi har inte tid med smutskastning

Vad gör då svenska politiker och opinionsbildare i en situation som kräver akuta åtgärder? De ägnar sig åt att smutskasta varandra, misstänkliggöra den andres intention och klistra diverse epitet på meningsmotståndare. 

Nej. Man är inte främlingsfientlig för att man efterfrågar en rimlig och reglerad migrationspolitik och en fungerande integration. Man är inte heller naiv för att man faktiskt vill hjälpa människor på flykt.

 

LÄS MER: Mina partikamrater har rasistkortet ständigt redo 

 

De flesta vill faktiskt båda, som Mette Frederiksen påpekar – och jag menar att samma förhållande råder i svensk politik. De flesta vill båda: värna asylrätten och värna det egna landets värderingar, sammanhållning och befolkning.

Vi har en del att lära av danskarnas förhållningsätt. En bra början vore att lägga mer kraft på att lösa de problem vårt land brottas med än att smutskasta och demonisera varandra. Vi behöver diskutera verkligheten, snarare än bilden av verkligheten – och det brådskar nu.

 

Av Ann Heberlein 

Teol doktor i etik, riksdagskandidat M