Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landsbygdsidyllen hotas av vindkraftens stålskogar

Carl-Wiktor Svensson, riksdagskandidat Kristdemokraterna.
Vindkraften ger stålskogar i horisonten och buller inpå husknuten.
Foto: Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lennart Söder försvarar vindkraften. Som landsbygdsbo förundras man av oförmågan att se helheten, skriver Carl-Wiktor Svensson i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Söder slår fast – precis som jag påstår – att vindkraften kräver miljardinvesteringar för fler ledningar och balansering av elkraftsystemet, till skillnad från kärnkraft. Alltså mer expropriering av landsbygden för fler och bredare ledningsgator, vilket även ökar nätavgiften för konsumenterna.

Jag efterfrågar inte ett förbud mot mer vindkraft, men eftersom det byggts väldigt mycket vindkraft samtidigt som det lagts ner kärnkraftverk saknas i dag tillräckligt med reglerbar kraft för att kunna balansera ännu mer vindkraft.

Myter om kärnkraftens kostnader

Denna brist omöjliggör för Svenska kraftnät att klara målet för överföringskapacitet i stamnätet, till stor del på grund av vindkraftsutbyggnaden. Stamnätets flaskhalsar medför prisskillnader mellan elprisområdena och miljardkostnader för konsumenterna.

Landskapets idyll skulle förbli just en idyll i stället för stålskogar i horisonten och buller inpå husknuten.

Att ny kärnkraft kostar 1 kr/kWh är en myt baserad på det garanterade elpris Storbritanniens regering utlovade havsbaserad vindkraft, och som sedan gavs till ny kärnkraft på grund av likabehandling. Energimyndigheten bedömer kostnaden för ny kärnkraftsel i Sverige till cirka 60 öre/kWh.

Stålskogar och buller

Mer baskraft i södra Sverige skulle – i motsats till vindkraft – leda till högre överföringsförmåga i elnätet, mer tillgänglig kraft där den behövs som mest samt lägre elpriser och nätavgifter för konsumenterna. Landskapets idyll skulle förbli just en idyll i stället för stålskogar i horisonten och buller inpå husknuten.

Som landsbygdsbo förundras man oförmågan att se helheten och de allmänna konsekvenserna av stuprörstänkande.

Av Carl-Wiktor Svensson

Riksdagskandidat Kristdemokraterna