DEBATT. Det populära Instagramkontot Dyngbaggegalan har tidigare lagt upp ett antal klipp från demonstrationer kopplade till bensinupproret. Syftet är att tittarna ska skratta åt demonstrationsdeltagarnas argument och åsikter. Det kanske är enkelt att göra sig lustig över mindre pålästa kommentarer om att klimatförändringarna inte är på riktigt, men denna sorts försök till förlöjligande vittnar om en ohyggligt snäv och verklighetsfrånvänd bild av samhället och dess utmaningar.
Oavsett var i Sverige man bor ska man ha råd att ta sig till sitt arbete, till skolan, mataffären och till sjukvården. Samhället måste vara starkt och finnas närvarande. Det duger inte att apotek och skolor i mindre orter tvingas lägga ner, eller att det ska vara ett dyrt heldagsprojekt att ta sig till sitt läkarbesök.
Landsbygden skulle må bra av radikal vänsterpolitik. Att det skulle finnas en konflikt mellan den gröna omställningen och en vardag som går ihop för gemene man är ingen naturlag.
Decennier av bortprioriterad glesbygd
När människor säger ifrån efter årtionden av politik som bortprioriterat glesbygd och arbetarklass duger det inte att avfärda dessa röster som klimatförnekande dårar. Det är vanligt folk som reagerar över att politiker i Stockholm tycks anse att det är den medborgare som tar bilen för att köpa mjölk i lanthandeln som ska betala för klimatomställningen.
Klimatkrisen är på riktigt - därför behöver vi reformer som också på sikt kan ta itu med problemet. Att blint beskatta miljöfarliga drivmedel så att vanliga människor som behöver ta bilen till jobbet eller mataffären straffas är inte en långsiktig lösning. Klimatpolitiken måste i stället vara förankrad bland medborgarna i stället för att ensidigt beskatta allt som kan tyckas vara dåligt för miljön. Drivmedelsskatter har en roll att spela i klimatpolitiken, däremot behöver inte glesbygden och klimatet förslag som SSU:s nya mål om att förbjuda bensin till 2030.
Lösningen: Radikal vänsterpolitik
Landsbygden skulle må bra av radikal vänsterpolitik. Att det skulle finnas en konflikt mellan den gröna omställningen och en vardag som går ihop för gemene man är ingen naturlag. Det är dags att ta itu med problem och återta kontrollen över de misslyckade marknadsexperiment som urholkat välfärden.
Marknaden bryr sig om vinst, inte människor eller landsbygdens behov. Vård, skola och omsorg ska vara tillgängligt och fungerade över allt i Sverige – därför behöver politiken läggas om och det offentliga återigen spela en större roll. Högerns fortsatta privatiseringshets kommer enbart förvärra situationen.
S måste värna det stora flertalet
Socialdemokraterna bildades med syfte att värna det stora flertalets intressen. Att politik och reformförslag måste utformas med den vanliga medborgarens förutsättningar i åtanke har varit grunden för hur socialdemokratin åstadkommit den välfärdsstat som hela världen sett med avund på. Med samma metoder måste vi ta oss an klimatkrisen. Inte med ”lösningar” som innebär att livet blir svårare för den som bor utanför de stora städerna eller har mycket månad kvar i slutet av lönen.
Att vara socialdemokrat innebär att man inte har mycket över för Centerns underkastelse till näringslivet. Inte heller Sverigedemokraternas i grunden liberala ekonomiska politik kommer att lösa landsbygdens problem – oavsett hur få invandrare Sverige tar emot.
Det vi har att hoppas på är en socialdemokrati som tar sig i kragen och löser klimatkrisen och revorna i välfärden på ett sätt som kan samla befolkningen och samtidigt förbättra samhället för det stora flertalet i Sverige.
Av Alva Cedergren
Ordförande Laboremus (S-studenter i Uppsala)
Sixten Svanberg
Vice ordförande Laboremus (S-studenter i Uppsala)