Miljöpartiet måste tänka om när det gäller flygskatten, skriver Rickard Nordin . Foto: JOHAN NILSSON/TTMiljöpartiet måste tänka om när det gäller flygskatten, skriver Rickard Nordin . Foto: JOHAN NILSSON/TT
Miljöpartiet måste tänka om när det gäller flygskatten, skriver Rickard Nordin . Foto: JOHAN NILSSON/TT
Rickard Nordin är klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.Rickard Nordin är klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.
Rickard Nordin är klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Landet har blivit skitigare under MP

Publicerad

Sverige har blivit skitigare under Miljöpartiets tid vid makten. Nu slår ledande miljöpartister åt alla håll för att slippa ta ansvar. 

Vad sägs om en politik som gör skillnad i stället? skriver Rickard Nordin (C).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | KLIMAT. Jakop Dalunde (MP), skriver att Centerpartiet är faktaresistent. Låt oss då titta på fakta.

Fakta är att Miljöpartiet har suttit snart fyra år vid makten. Fakta är att trots det ökar utsläppen. Siffror från SCB i veckan visar att Sverige är på väg åt fel håll. Utsläppen ökar och Sverige har blivit skitigare under Miljöpartiets tid vid makten. De lyckade resultat med ökad tillväxt och sjunkande utsläpp som Alliansen levererade har brutits under den rödgröna regeringen med Miljöpartiet som ansvariga för klimatfrågorna.

Här är mina råd till Miljöpartiet

I stället för att ta reda på varför deras förslag inte gör tillräcklig skillnad för miljön så slår nu ledande miljöpartister åt alla håll för att slippa ta ansvar. Men i stället för att peka finger vore det bättre om Miljöpartiet tog ansvar för att lägga förslag med verklig skillnad för miljön och klimatet.

Låt oss därför ge regeringen ett par tips:

Lyft fram dem som vill vara med i den gröna omställningen. I stället för att införa solskatter och skatt på förnybara drivmedel bör fokus i stället vara på att göra det mer lönsamt och enkelt att göra en insats. Statistiken visar att sedan Miljöpartiet tillträdde har det varit mer lönsamt att tanka bensin i stället för etanol. 

Miljöpartiet är dåtid. Centerpartiet är framtid. Vårt fokus på miljöeffektiva och teknikvänliga förslag hjälper dig som konsument och företagare att ställa om till gröna alternativ.

Centerpartiet vill slopa solskatten och satsar dessutom 500 miljoner på att få igång en bioekonomi för att bland annat öka produktionen av förnybara drivmedel i Sverige. 

Inför en klimatbonus till de tunga transporter som minskar sina utsläpp och satsa på en miljölastbilspremie som hjälper till att göra rätt val vid nyköp. Det är populärt i politiken att diskutera personbilarna, men glöm inte bort de viktiga godstransporterna. Regeringens enda förslag där, kilometerskatten, är precis som med flygskatten, att införa en skatt på att transporterna existerar, inte att ställa om näringen. 

Sverige är ett land med långa avstånd, det kommer behövas transporter utöver järnvägen. Då är det självklart att de ska ställa om till förnybara drivmedel och driva på teknikutvecklingen. Hjälp dem med det. 

Flygskatten bromsar den gröna utvecklingen

Tänk om när det gäller flygskatten. Om flygskattens intäkter i stället för att gå rätt in i Magdalena Anderssons svarta hål hade satsat på biobränsle hade klimatnyttan blivit åtminstone dubbelt så stort. Dessutom hade en kraftfull signal skickats till flygindustrin och flygplanstillverkare att fokusera på effektivare motorer, bränslesnålare flygningar och mer forskning. Inget av det uppnås med flygskatten. Vi i Centerpartiet fokuserar på styrmedel som kan hjälpa hela världens flyg, inte en flygskatt som bara skickar människor över gränsen till Danmark för att flyga från Kastrup.

Många i Sverige, framför allt i de norra delarna, är tvingade att flyga när de ska någonstans. Det är helt enkelt inte rimligt eller görbart för en småföretagare att sitta flera dagar på ett tåg eller i en bil för exempelvis ett möte med en ny potentiell kund eller en myndighet. Att belägga människor med ett flygförbud skulle lägga en död hand över stora delar av landet. Det är inte rimligt. Fokusera därför i stället på hur flyget kan ställa om att bli klimatsmart.

Teknikvänliga förslag hjälper konsumenterna

Fakta är att regeringen och Miljöpartiet vill att halva Sverige ska stå stilla. Vi vill att hela Sverige ska leva. Det är skillnaden mellan dem och oss. Miljöpartiet är dåtid. Centerpartiet är framtid. Vårt fokus på miljöeffektiva och teknikvänliga förslag hjälper dig som konsument och företagare att ställa om till gröna alternativ. Vi vill mer. Sverige och världen behöver mer. Det blir därför allt mer uppenbart att Sverige kräver ett nytt ledarskap för att göra det möjligt.

 

Rickard Nordin (C)

Klimatpolitisk talesperson

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag