Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Länder med din politik går det illa för, Sjöstedt

Vänsterledaren hycklar i äldrefrågan, menar Sölvesborgs ledande politiker.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Louise Erixon (SD) är kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg.
Foto: MAGNUS LEJHALL/BILDBYRÅN
Robert Lindén (SD), omsorgsnämndens ordförande i Sölvesborg.
Foto: Sölvesborgs kommun

Jonas Sjöstedt är så uppslukad av sin egen dogmatism att han sätter sin egen ideologi före rätten till ett säkert och tryggt äldreboende. Att rikta en känga mot Sölvesborg går före allt och alla. 

Det är en kall, hård och skoningslös politik, skriver Louise Erixon och Robert Lindén (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det går att skönja en desperat trend hos diverse ledande socialistpolitiker, där flera valt att högljutt ljuga om Sölvesborgs äldrepolitik. Senast i raden är Jonas Sjöstedt som jagar politiska poänger med hjälp av substanslösa anklagelser och påhopp. Jonas Sjöstedt: Vi har tittat på länder som anammat din hårdföra vänsterpolitik och vi är inte imponerade.

Från vårt håll välkomnar vi en ideologisk debatt kring huruvida äldre ska ha rätt att välja utförare i sin omsorg. Vi ser gärna att vår kommun får stå i centrum för denna. Att Sjöstedts parti är motståndare till att äldre ska få valfrihet är för de flesta välbekant. Den ironiska komponent som ligger inbyggd i att han anklagar vårt parti för hyckleri i frågan är att han själv, genom logiska kullerbyttor, utmärker sig som hycklarnas egen oomstridda ledare.

Rätten att välja bort kommunal regi

I Sölvesborg beslutades under förra mandatperioden att de som på ålderns höst har rätt till omsorg ska kunna välja bort kommunen som aktör – om man vill. Precis på samma sätt som att personer med assistansbehov och föräldrar som behöver barnomsorg kan välja utförare. Det föranledde att ett nytt privat boende just nu byggs. 

Då inga ambitionssänkningar är aktuella ska antalet platser kvarstå på samma nivå som innan vilket gett oss möjlighet att analysera vilka särskilda boenden i kommunens regi som är mindre ändamålsenliga i dag.

Det finns skäl till stängningen

Sjöstedt beklagar sig över att ett boende kommer stängas som en konsekvens av omorganisationen, men nämner inte att detta har de minst lämpliga lokalerna av alla kommunens boenden, inte minst då utrymningsproblem finns. Faktum är att detta inte ens har en riktig utegård och är, objektivt sett, inte lämpat som demensboende. 

Det är kvaliteten som är styrande här, inga politiska dekret som tvingar de äldre att dansa efter vänsterns pipa.

Att detta inte bekymrar Sjöstedt visar att vänsterledaren är så uppslukad av sin egen dogmatism att han sätter sin egen ideologi före äldres rätt till ett säkert och tryggt boende. Att rikta en känga mot Sölvesborg går före allt och alla. Det är en kall, hård och skoningslös politik.

Hellre boulebana än socialism

Till skillnad från Vänsterpartiet är vi inte bakbundna av ideologiska skygglappar, vilket gör att vi dels kan se positivt på en konkurrenssituation. Dels att vi kan glädjas åt att ett nytt boende med lanthandel, boulebana, vinterträdgård, spa och särskilda hjälpmedel för demenssjuka kan ge en guldkant för många äldre. Det nya boendet tar med etableringen en stor risk utan några garantier från kommunen. 

Verksamheten bygger sålunda på dess förmåga att attrahera och leverera. Detta kräver att de erbjuder en attraktiv miljö och en god omvårdnad. Det är kvaliteten som är styrande här, inga politiska dekret som tvingar de äldre att dansa efter vänsterns pipa.

Mer pengar till omsorgen

Sjöstedts hyckleri i äldrefrågan exemplifieras med att omsorgen i Sölvesborg aldrig vid Vänsterpartiets tid vid makten skådat en liknande finansiering som under vårt styre. I år får nämnden den enskilt största anslagsökningen eftersom verksamheten innan underfinansierats. 

Vi ligger nu dessutom i framkant med digital utveckling, sociala aktiviteter och mot den psykiska ohälsan. Faktum är att det första Samstyret gjorde när vi tillträdde var att anställa en särskild äldrekurator.

Sjöstedt vill kontrollera människor

Omorganisation av verksamhet kommer alltid ske, oavsett om de styrande är socialister eller inte. Då vänstern styrde Sölvesborg lades både demensplatser ner och äldre flyttades runt. Det är alltså uppenbart att Jonas Sjöstedts ilska egentligen grundas i annat än det han vill påskina, och det är att hans parti bygger hela sin politiska existens på kontroll av människor. 

Genom att inskränka på friheter, stärks denna kontroll. Vi tror i stället på värdet av att ge människor makt över sina liv.


Av Louise Erixon (SD)

Kommunstyrelsens ordförande Sölvesborg

Robert Lindén (SD)

Omsorgsnämndens ordförande Sölvesborg

Högst förtroende för Jonas Sjöstedt i Expressen/Sifo: