Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lamotte borde ha lämnat skyddsvästen i sandlådan

Joakim Lamotte gästade SVT:s nya debattprogram ”Sverige möts” iförd skyddsväst.
Foto: SVT
Annika Strandhäll (S) är riksdagsledamot och tidigare socialminister.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

När jag återvänder till Bergsjön så gör jag det utan vakter och skyddsväst, trots mitt jobb. Vanliga människor lever där, arbetar där, barn går i skola varje dag. 

Visst finns det många problem, men det är fortfarande hemma. Hur ska vi hitta lösningar på problemen med denna sandlådenivå på debatten? skriver Annika Strandhäll (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag har levt halva mitt liv i vad som kallas utsatta områden, först Bergsjön men också Angered och Kortedala, och också arbetat där i flera år. Alla tre stadsdelar i Göteborg. Min mamma och mor- och farföräldrar bodde hela sina liv där, min övriga släkt bor i dessa områden, jag har vänner där. Jag besöker Bergsjön regelbundet, det är en fantastisk plats. Fantastisk för att det är hemma för mig. 

Opinionsbildaren Joakim Lamotte har 250 000 följare på Facebook. Sist när Lamotte åkte till utsatta området Kronogården i Trollhättan skrev han ett tidsinställt avskedsbrev på Facebook ifall hann inte skulle komma tillbaks därifrån. Lamotte har ett enormt genomslag i sociala medier och ett vidrigt och ofta öppet rasistiskt kommentarsfält. Han delas friskt på högerextrema sidor. 

Vi är många som reagerat starkt

På onsdagskvällen slog jag på SVT och häpnade när opinionsbildaren Lamotte står i nya debattprogrammet ”Sverige möts” och har skottsäker väst på sig. I SVT:s studio. Vi var många som reagerade starkt.  

Inte minst Expressens mångåriga krigskorrespondent och Mellanösternexpert Magda Gad, som skrev i sociala medier: ”Senast jag använde skyddsväst var under cirka en timme vid en aktiv front – i Yemen. Resten av de veckor jag tillbringade där hade jag inte väst. Och efter det – i Afghanistan, Syrien och Irak – har jag inte använt väst en enda gång”. 

Det säger det mesta som behöver sägas om Joakim Lamottes framträdande i SVT-programmet. 

Därför är Lamottes metod problematisk

När jag tar vagnen från centrala Göteborg upp till Bergsjön och går mot Rymdtorget så gör jag det utan vakter och skyddsväst, trots mitt jobb. Vanliga människor lever där, arbetar där, barn går i skola, varje dag. Vänner och familj. Och visst finns det många problem, men det är fortfarande hemma. Hur ska vi hitta lösningar på problemen med denna sandlådenivå på debatten? 

En person som gör ned ett helt område där människor redan lever under redan tuffa förutsättningar. Människor som bara försöker leva sina vanliga liv och skapa sig en schyst framtid.

Den överväldigande majoritet av hederliga vanliga människor som bor i Kronogården blir så klart både arga och upprörda när det kommer en känd opinionsbildare som man vet har en högerextrem svans i sitt följe, där resultatet av hans besök kommer vara ännu ett reportage om förorten. En person som gör ned ett helt område där människor redan lever under redan tuffa förutsättningar, inte minst ekonomiskt. Människor som bara försöker leva sina vanliga liv och skapa sig en schyst framtid för sig själva och sina barn.  

Ett eko av 90-talets sämsta sida

Under mitten 90-talet bodde jag i Hammarkullen i Göteborg, Då var det VAM (Vitt ariskt motstånd), dåvarande SD med deras skinnskallefölje, och Ny demokrati i riksdagen. Jag minns särskilt en kväll då rasistgrupperna hade bokat folkets hus på Hammarkulletorget. Det kom en lång rad skinnskallar, eskorterade av polisen för att ha sitt möte mitt ibland oss som bodde där. Målet var naturligtvis att orsaka en oro som skulle hamna i media för att peka finger och säga ”titta på de där invandrarna så de bär sig åt”. De fick naturligtvis sina artiklar. Jag kan därför känna igen mig i frustrationen. 

Så bygger vi ett starkare samhälle

De problem vi har i dag ska absolut inte förminskas. Brottslighet, hot och kriminalitet ska ovillkorligt beivras med alla medel som står vårt samhälle till buds. Allt annat är otänkbart. 

Segregationen som växt sig alldeles för stor i Sverige måste brytas, vi måste göra allt som samhälle för att ta itu med gängkriminalitet och brottslighet. Öka tryggheten för alla de människor som bor även i dessa områden. De förtjänar en trygg och bra vardag. De ekonomiska klyftor som växt sig stora måste minska. Att minska skolsegregationen är en av nycklarna. Fler barn ska kunna starta livet på ett schyst sätt och få verktyg att forma sin framtid och kunna uppfylla sina drömmar. Möjlighet för fler att komma i jobb, lära sig svenska och öka känslan av tillhörighet till vårt gemensamma Sverige. 

Så bygger vi ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Inte genom att öka polariseringen och populistiskt spela på människors rädslor. Populismen i samhällsdebatten måste minska och utrymmet för sansade röster och lösningar bli fler. Samhällets mål måste vara att varje unge som växer upp i vårt fina Sverige ska kunna drömma de största drömmarna – och faktiskt nå dit. 


Av Annika Strandhäll (S)

Riksdagsledamot och fd socialminister, uppvuxen i Bergsjön

Joakim Lamotte: Nån jävel måste stå upp mot gängen