Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämna Amanda Linds frisyr i fred

Kulturminister Amanda Linds frisyr har fått skarp kritik från influencern Therése Lindgren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Therése Lindgren, mäktig influencer med åsikter om frisyrer.
Foto: OLLE SPORRONG
Malin Lernfelt.
Foto: PRIVAT

Man kan fråga sig vilka andra frisyrer som Therése Lindgren anser gör kvinnor mindre trovärdiga och inte värda att lyssna på? 

Sveriges största influencer är tondöv och respektlös, skriver Malin Lernfelt.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Häromdagen postade influencern Therése Lindgren ett inlägg på sin instastory om kulturminister Amanda Linds frisyr. Lindgren menade att det var ”svårt att känna förtroende” för statsrådet när hon har den frisyr hon har. För det första är diskussionen om att kulturella sedvänjor för alltid ägs av människor med en viss etnicitet i sig är helt bisarr. Kulturer inte är statiska utan har sedan urminnes tider korsbefruktat varandra och det är därmed omöjligt att stjäla kulturella uttryck. Men kanske ännu värre är att en person i Lindgrens ställning dömer ut ett kvinnligt statsråd, inte för hennes politik eller hur hon agerat i sin roll som minister, utifrån hur hon ser ut.

Unga säljer sin själ för utseendet

Jag har en dotter som är 13 år. Den värld hon och hennes jämnåriga möter på sociala medier är närapå fullständigt fixerad vid utseende. Det läggs skönhetsfilter på snapchat, på Tiktok regerar stjärnor som Addison Rae vars talang är att vara otroligt vacker. Samtidigt fyller unga svenska bloggare och instagramkändisar ansiktet med botox, läpparna med fillers och sina flöden med tips om hur man blir perfekt. Budskapet är tydligt. Den som vill lyckas måste sälja sin själ till ytdjävulen. I detta mörker har Therése Lindgren ofta varit en fyrbåk.

Lindgren är sedan många år en av Sveriges absolut största influencers med över en miljon följare på Youtube och lika många på Instagram. Hennes Youtubekonto rankades förra året som det svenska med störst inflytande. Therése Lindgren startade med sminkvideos men har under åren tagit upp svåra ämnen som ångest och våldtäkt. Hon är feminist och har uppmanat unga människor att gå och rösta. 

En kvinna döms för hur hon ser ut

Hon är – vare sig hon vill det eller ej – en förebild. Särskilt för unga kvinnor. Det är de som nu läser när hon skriver på Instagram om att ett statsråds frisyr gör henne mindre trovärdig. Det är de som igen – och den här gången från någon som predikat att det är okej att vara precis som man är – får se en kvinna dömas för hur hon ser ut och inte av vad hon gör. 

Jag hoppas att fler föräldrar än jag förklarar för sina barn att Lindgren inte är person som de borde ta intryck av.

Man kan fråga sig vilka andra frisyrer som Lindgren anser gör kvinnor mindre trovärdiga och inte värda att lyssna på? Gäller det bara frisyrer eller olika typer av kläder också? Som liberal och feminist hoppades jag på att vi lämnat det här med att döma politiker efter utseende bakom oss och att den uppväxande generationen skulle slippa mötas av ytliga av omdömen om kvinnor i maktpositioner. Eller kvinnor överhuvudtaget.

Därför spelar Lindgrens ord roll

Jag och alla andra föräldrar bär naturligtvis huvudansvaret för de värderingar som förs vidare till våra barn. Men ingen människa är en ö och det är omöjligt att avskärma unga från omvärlden när de är så stora att de börjar bygga ett sammanhang utanför familjen. 

Därför spelar det en roll vad personer som Therése Lindgren förmedlar. Att vara Sveriges största influencer är att ha ett stort inflytande. Therése Lindgren vet det. I en intervju i Resumé (7/12 -19) slår hon fast att ”många unga vuxna spenderar mer tid med mig än med sina föräldrar, och många lyssnar mer på mig än lärare eller andra auktoriteter”.

Förklara för barnen

Så är det. Det är utifrån den positionen Lindgren kallar Amanda Lind ”tondöv och respektlös” och svår att känna förtroende för på grund av en frisyr. Men är det någon som är tondöv och respektlös är det Lindgren. Det är förtroendet för henne som borde sjunka som en sten. Jag hoppas att fler föräldrar än jag förklarar för sina barn att Lindgren inte är person som de borde ta intryck av. Inte för att hon ser ut på ett visst sätt, utan för att hon inte förstår att kvinnliga (och manliga) ministrars frisyrer inte borde vara en del av samhällsdebatten. 


Av Malin Lernfelt

Liberal debattör

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.