Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkarnas arrogans är farlig för oss patienter

Stefan Sauk har tidigare pratat om sin höftoperation och försäkringskassan.
Läkarnas makt sträcker sig långt utanför sjukhuset, och påverkar politiker och beslut fattade av både Försäkringskassan och domstolarna, skriver Stefan Sauk.
Stefan Sauk.
Foto: HENRIK JANSSON

Sveriges ortopedkår uppvisar en farlig arrogans som drabbar oss höftpatienter. Tyvärr är detta ett bredare mönster. Vi ser hur omoderna kunskaper leder till onödigt lidande, i strid med den rätt vi alla har, skriver skådespelaren Stefan Sauk. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en artikel den 2 augusti vill ett antal olika personer ta heder och ära av den så kallade ytersättningsmetoden. I korthet innebär denna metod att höftkulan förstärks, istället för att ledhuvudet sågas av. Den svenska ortopedkåren föredrar ”avsågningsmetoden”, eftersom det är den enda metod de kan.

Problemet är att den är sämre för patienterna, som ofta blir rörelsehindrade efteråt. Vi som genomgått ytersättningsmetoden (utomlands) blir för det mesta helt återställda – och vi som genomgått den är hundratusentals runtom i världen. I artikeln upprepas några utdaterade argument som brukar komma upp.

Överdriver riskerna

Bland annat att ytersättningsmetoden ska vara ”farlig” och innebära ”risker”. Det är upprepningar av gamla uppgifter om ytersättningsmetodens barnsjukdomar, åtgärdade sedan länge.

Men det mest märkliga: Debattörerna påstår att de europeiska ortopederna vid deras årliga möte i Lissabon ”bekräftade” att ytersättningsmetoden inte bör ”användas alls”.

Jaså?

Det är högst ovetenskapligt att bara välja de fakta som passar en själv bäst – och strunta i andra fakta. Det får, tyvärr, konsekvenser för oss patienter.

Ingen av de tongivande ortopeder som använder ytersättningsmetoden, och som var i Lissabon, kan påminna sig någon sådan ”bekräftelse”. 

Finns något protokollfört beslut? Var?

Ser fram emot exakt källhänvisning här – i sedvanlig vetenskaplig anda.

För det är högst ovetenskapligt att bara välja de fakta som passar en själv bäst – och strunta i andra fakta.

Det får, tyvärr, konsekvenser för oss patienter.

Läkarnas stora makt

Överlag har läkare i Sverige en mycket stor makt över oss. Dels givetvis inom vårdsystemet. Men också utanför vårdsystemet. ”Kårens uppfattning” påverkar ofta vad regionpolitiker tycker i en medicinsk fråga, hur Försäkringskassan bedömer ersättningar i samma fråga – och hur domstolar dömer i samma fråga.

Nu ser vi hur ortopedkårens helt utdaterade världsbild om ytersättningsmetoden spritt sig i systemet. 

Vi patienter tvingas kämpa för att få ersättning av Försäkringskassan, trots att metoden uppfyller alla krav på ersättning enligt EU:s patientrörlighetsdirektiv. 

Patienter med svettproblem behandlas illa

Vi är tyvärr inte ensamma att vara utsatta. Samma mekanismer drabbar även andra patientgrupper. Nu senast: De som lider av sjuklig svettning.

De har i många år behandlats med en väl beprövad metod i Danmark, där tiotusentals har fått hjälp.

Men det svenska hudläkarkollektivet har kämpat hårt för att underminera metoden, och läkarnas syn har påverkat systemet. Försäkringskassan har i åratal fört kampen vidare i domstolarna, påeldade av många regioner. Nu har systemet vunnit – kliniken i Danmark tvingades stänga nyligen och tusentals patienter står utan en vård som fungerar utmärkt och uppfyller alla krav enligt EU:s patientrörlighetsdirektiv.

Tragiskt och odemokratiskt.

Ortopedkåren talar om ”non nocere” som ett etiskt rättesnöre. Det betyder ”inte skada”.

Mycket bra. Uppdatera er skadligt omoderna kunskap, är min uppmaning. Men det är också dags att utöka er latin – i ord och handling: 

”humilitas”.


Av Stefan Sauk

Skådespelare