Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läkare: Försäkringskassan förnedrar mina patienter

Försäkringskassan är det största hindret för att mina patienter ska kunna bli friska och mitt största arbetsmiljöproblem, skriver Nenad Zeba.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Nenad Zeba är läkare och handkirurg.
Foto: PRIVAT

Försäkringskassan kan bli nästa svenska succé: mänsklig förnedring på export.

Något illavarslande har hänt. Myndigheten präglas av empatilöshet, nästan illvilja. Låt mig ge några exempel ur verkligheten, skriver läkaren Nenad Zeba.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När regeringen 2018 sparkade Försäkringskassans (FK) generaldirektör Ann-Marie Begler angav regeringen att FK inte lyckats stödja sjukskrivna i tillräcklig grad. En annan åsikt var att det var valtider och makten skulle säkras till varje pris. Att utåt sett låtsas värna om de sjuka genom att ”påfågla” sig om de sjukas välmående men inåt sett piska ut sjuka från sjukförsäkringen utan grund.

100 procent nedsatt arbetsförmåga

Jag har sjukskrivit sedan år 2000 och har kunnat följa förloppet. De som tror att sjuka fått de bättre i sin kontakt med FK efter 2018 skulle nog bli bedrövade om de insåg hur det förhåller sig. Jag skriver här om sjukskrivna människor med 100 procent nedsatt arbetsförmåga, inte om sjukskrivna människor med 100 procent arbetsförmåga.

Det har hänt något illavarslande med FK men jag vet inte vad. I dag är FK det största hindret för att mina patienter ska kunna bli friska och mitt största arbetsmiljöproblem. Det har hela tiden försämrats. Som jag ser det präglas FK av empatilöshet, nästan illvilja. Myndigheten har blivit oresonlig.

Tvingas jobba under amputationshot

Några exempel ur verkligen. En snickare får blodpropp i ”hammar-armen” med svullnad, smärta och nedsatt kraft i hela armen. Jag sjukskriver 29 dagar och FK undrar genast varför han ska vara sjukskriven. 

Jag stelopererar en handled, dvs öppnar upp handleden och fräser bort allt brosk, borrar upp höftbenskammen för att få bentransplantat att lägga i handleden och avslutar med en skruvad stålplatta från handrygg upp till underarmen. Två smärtpumpar, eftersom detta gör ordentligt ont efteråt i både handled och höft. Inom en vecka undrar FK om han inte ska stå till arbetsmarknadens förfogande. 

Det finns inte en enda förnedringsdiktatur på planeten som inte skulle ta emot Försäkringskassan med öppna armar.

En patient får en bakterieinfektion i sin handled en tid efter en operation och detta är en katastrof. Det kräver flera operationer och månader av antibiotika. Han lever under amputationshot. FK meddelar att de tänker dra in sjukskrivningen eftersom han inte kunnat träna rehab efter första operationen genom att han (medvetet) skaffade sig en bakterieinfektion i handleden för att kunna mjölka sjukskrivning… osv, osv, osv.

Patienterna hålls gisslan

Handläggare på FK verkar inte ens läsa intygen innan de skickar en digital kompletteringsbegäran. De håller gärna patienten som gisslan gentemot doktorn, ”om du inte förtydligar, skriver mer, gör kullerbyttor” drar vi minsann in patientens sjukskrivning och levebröd för tillfället. En FK-favorit just nu är att hota patienterna med att dra in sjukpenningen efter 180 dagar, även om de enligt reglerna kan ha rätt till fortsatt sjukskrivning, och hoppas på att de sjuka viker ned sig. Och under tiden ska de sjuka försöka läka, följa avancerad behandling/rehab och hitta tillbaka till välmående.

Tillsätt en empati-nämnd

Ett par praktiska förbättringsförslag: Som handläggare ska man kunna läsa och skriva svenska. När man får ett intyg från doktorn bör man läsa det. Om man efter genomläsning inte förstår innehållet ska man börja med att fråga minst tre verifierat erfarna kolleger. Digital kompletteringsbegäran kan aldrig skickas direkt till doktorn utan passerar en nyinsatt ”empati/kompetens-nämnd” för rimlighetsgranskning. 

Det finns inte en enda förnedringsdiktatur på planeten som inte skulle ta emot Försäkringskassan med öppna armar. Det kan bli nästa svenska succé, mänsklig förnedring på export. 


Av Nenad Zeba

Läkare och handkirurg

Stefan Sauk om Försäkringskassan: ”Jag är förbannad”