Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låglönejobb leder varken in eller framåt

Det behövs jobb med lägre kvalifikationskrav och som är flexibla – men de kan inte utgöra normen, skriver Monika Arvidsson, utredningschef, tankesmedjan Tiden.

För många är flexibla och enklare jobb en extrainkomst och viktig kontakt med arbetslivet. Men vad händer om den typen av jobb är det enda som erbjuds, fast du har fyllt 34, vill ha eget boende och skaffa familj?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I EU kommer bara hälften ur fattigdom genom arbete. Drygt varannan av Europas arbetstagare har dåligt balanserade arbeten. Tidsbegränsat anställda ökade med 60 procent 1990-2014. Problemet är inte att arbetskraften har det för bra och att villkoren därför behöver försämras.

Det spelar roll vilken typ av jobb som skapas, inte bara för individen. Trygga jobb ger köpkraft och en stabil, högre skattebas. Omvandlingstrycket blir sämre i ekonomier med många låglöneyrken. De är ofta lågproduktiva och en framväxt av den typen av jobb sänker den långsiktiga tillväxtbanan.

Avancerad verksamhet och hög kompetens ger bra betalt. God lönsamhet innebär att kapitalägare får bra avkastning, att anställda får löner de kan leva på och en arbetsmiljö de överlever av, och att staten får utrymme att hålla en hög standard på offentliga tjänster, vilket långsiktigt gynnar effektiviteten i ekonomin.

För individen ger utbildning högre inkomst och är ett sätt att försäkra sig mot en ökad arbetslöshetsrisk. Arbetslöshet utsätter människor för mental ohälsa. Men arbetslöshet är också jättedyrt! Två konkreta anledningar att minimera risken för arbetslösa medborgare.

Det behövs jobb med lägre kvalifikationskrav och som är flexibla – men de kan inte utgöra normen. Samhället vinner inte på att subventionera låglönemarknader och många kan konstatera att i stället för att få in en fot så har man fastnat på fel sida dörren.


MONIKA ARVIDSSON

Utredningschef, tankesmedjan Tiden