Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lägg islamisternas bidrag på polis och åklagare i stället

Adam Marttinen (SD), rättspolitisk talesperson och riksdagsledamot.
Foto: SD
Jonas Andersson (SD), riksdagsledamot.
Foto: SD
Magnus Olsson (SD), kommunalråd Malmö stad.
Foto: SD

När det kommer till att ösa skattemiljoner över islamister och andra extremister är regeringen mycket handlingskraftig.

När det kommer till att bekämpa den allt grövre brottsligheten ska allt i stället begravas i utredningar, skriver Sverigedemokraterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Drygt ett år har passerat sedan regeringen presenterade sitt 34-punktsprogram mot gängkriminalitet. Ett åtgärdspaket baserat på de gängsamtal där regeringen bjöd in samtliga partier utom Sverigedemokraterna.

Med facit i hand är det tillfredsställande att Sverigedemokraterna inte finns med i något protokoll kopplat till regeringens gängsamtal, och vi har full förståelse för de partier som valde att lämna och ställa sig utanför regeringens fortsatta arbete. Med ett år i backspegeln kan vi se att just de brott som regeringens 34-punktsprogram avsåg att bekämpa har förvärrats på varje punkt.

Fler skjutningar nu än före de 34 punkterna

Det verkar som om regeringens rekordmånga presskonferenser inte lyckats skrämma de gängkriminella från ytterligare våldsamheter. Det är fler skjutningar, fler avlidna och fler sprängningar efter att regeringen presenterat sitt 34-punktsprogram, än innan.

Redan 2012 presenterade Sverigedemokraterna ett brett åtgärdspaket mot den organiserade kriminaliteten. Några av de åtgärder som hade behövts redan då visar andra partier först nu åtta år senare stöd för, och vissa av dessa förslag utreds förutsättningslöst som en del av regeringens 34-punktsprogram. 

Regeringens presskonferenser tycks inte ha avskräckt de gängkriminella, skriver SD. På bilden justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Ett förslag som ur programmet som regeringen däremot lyft fram genom egen drivkraft är punkt 28 där följande går att läsa: ”Satsa långsiktigt på skolor och socialtjänst i socialt utsatta områden. Arbete mot segregation inom ramen för Delegationen mot segregation (Delmos) kommer att stärkas avsevärt.”

Bidrag gick återigen till antisemiter

Nyligen kunde det avslöjas att statliga bidrag genom Delmos finansierat en förening som hyllar terrorism och antisemitism. Delmos, som är en statlig myndighet, ska stärkas avsevärt enligt regeringens 34-punktsprogram. 

Myndigheten har samtidigt beviljat Rosengårds Folkets hus närmare en miljon kronor för ett projekt om att ”minska och motverka segregation på lokal nivå”.

En av de tre föreningar som är ansvariga för projektet är ”Grupp 194” i Malmö – en pro-palestinsk grupp med kopplingar till den tidigare terrorklassade organisationen DFLP, som 2014 ska ha deltagit i raketskjutningar mot civila mål i Israel. 

Hyllar massaker som ”hjälteinsats”

DFLP har även gjort sig känt genom Ma’alot-massakern 1974 då man sköt ihjäl 21 judiska skolungdomar. I ett inlägg på Facebook hyllar Grupp 194 massakern som en ”hjälteinsats”. Ordföranden för Grupp 194 – vars namn finns med i ansökan om bidragen från Delmos – har dessutom en bakgrund själv i DFLP. Utöver det har Grupp 194 spridit terrorhyllande och antisemitiska bilder på sin Facebook-sida.

SD kräver att regeringen omedelbart avvecklar Delmos och i stället satsar pengarna på rättsvårdande myndigheter.

Regeringen framhåller återkommande att islamistiska föreningar och andra extremistföreningar som bedriver verksamhet i strid med demokratins idéer inte ska kunna erhålla statliga bidrag. I teorin låter det bra, men i praktiken delar en rad myndigheter och organisationer med myndighetsuppdrag ut statliga bidrag till extremister av allehanda slag. Delmos är bara en bland många sådana aktörer som inte har koll på de bidrag som man själv delar ut.

Muslimska brödraskapet återkommer

Folkbildningsrådet har återkommande kritiserats av etablerade forskare och av andra aktörer i samhällsdebatten. Detta på grund av de tiotals miljoner kronor som man årligen delar ut till studieförbundet Ibn Rushd som har mängder av kopplingar till islamism, inklusive till det islamistiska Muslimska brödraskapet. 

Annan kritik rör myndigheten Sida, som delar ut hundratals miljoner kronor om året till biståndsorganisationen Islamic Relief, som är en organisation som även den har kopplingar till Muslimska brödraskapet och islamism av allehanda slag. Sverigedemokraterna har länge verkat för att sätta stopp för detta bidragsregn över islamister och andra extremister i den svenska civilsamhällespolitiken.

Verkningsfulla förslag läggs på is

Den totala naivitet och slapphet som kännetecknar regeringens politik med att statliga bidrag till extremister är mer regel än undantag, är rådande även när det gäller regeringens politik mot gängkriminaliteten. 

Verkningsfulla förslag som skulle utradera den organiserade brottsligheten motarbetas eller begravs i utredningar medan brottsligheten slår nya rekord. När det kommer till att ösa skattemiljoner över islamister och andra extremister under paroller om att motverka segregation är regeringen dock mycket handlingskraftig.

Avveckla Delmos omedelbart

Sverigedemokraterna kräver att regeringen omedelbart avvecklar Delmos och i stället satsar pengarna på de rättsvårdande myndigheter som underfinansierats i regeringens höstbudget. Det är polisen och åklagarmyndigheten som behöver mer pengar från svenska staten – inte extremistorganisationer i civilsamhället.


Av Adam Marttinen (SD)

Rättspolitisk talesperson och riksdagsledamot

Jonas Andersson (SD)

Riksdagsledamot

Magnus Olsson (SD)

Kommunalråd Malmö stad