Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lägg av nu Jimmie, asylrätten är absolut

Flygbladsutdelaren Jimmie Åkesson vid grekiska gränsen.
Foto: SVERIGEDEMOKRATERNA/TT
Ebba Östlin (S) är kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.
Foto: Tobias Fischer

Låt mig vara tydlig, Jimmie Åkesson. Du talar inte för Sverige. 

Medan du delar ut dina flygblad fortsätter vi i verkligheten att arbeta, skriver Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tack Jimmie, men vi kan tala för oss själva. 

Under onsdag rapporterades det att Jimmie Åkesson befinner sig vid den grekisk-turkiska gränsen. En plats där det råder fullständigt kaos sedan Turkiet beslutat sig för att öppna gränsen till Grekland. Människor flyr i desperation och barn utsätts för tårgasattacker av den grekiska gränspolisen. 

Hur väljer då SD:s partiledare att agera? Är han på plats för att bistå med humanitärt stöd? Är han där för att driva frågan om EU:s gemensamma ansvar inför asylrätten. Nej, han delar ut flygblad som berättar att Sverige är fullt. Flygblad som är undertecknat ”svenska folket”. 

Din populism är så genomskinlig

Jimmie, låt mig vara tydlig. Du talar inte för Sverige. Dina populistiska utspel och Kristerssons korsade armar, som desperat försöker vittna om någon form av auktoritet, är genomskinliga. Och för att fortsätta vara tydlig Jimmie, asylrätten är absolut. 

https://twitter.com/jimmieakesson/status/1235153072873230338

Botkyrka är en av de kommuner som tagit absolut störst ansvar när det kommer till att ta emot nya svenskar. Under flyktingkrisen 2015 stod Botkyrkaborna mitt i verkligheten och arbetade. Allt medan du använde krisen för politiska poänger. Vi tog ett enormt ansvar för att du och dina partikamrater runtom i Sverige inte var beredd att göra detsamma. 

Kommunerna som vägrar ta ansvar

Men att kommuner styrda av er och borgerliga bundsförvanter vägrat ta ansvar kanske inte lämpar sig på ett flygblad? Att kommuner som Staffanstorp, Bjuv, Vellinge och Skurup under 2015 vägrade underteckna mottagandeavtal, och med det tvingade andra kommuner – som Botkyrka – att ta ett enormt ansvar. Staffanstorp tog under 2015 emot 16 personer, Botkyrka tog emot 440. 

Eller så kan du kanske lyfta att dina vänner i EU som Ungern och Polen systematiskt vägrat bära sin del, och med det försatt Sverige i den situation du menar att du är så upprörd över. Asylrätten är absolut, och länder som inte tar sitt ansvar måste stå till svars. Men de flygbladen kanske du glömde? 

Jag vet att den här diskussionen är svår för oss att föra, eftersom din och min människosyn och vår syn på rättigheter och skyldigheter är så olika. 

Skillnaden är att du ljuger

Men en sak är vi eniga i, och det är att ansvaret för att ta hand om människor i nöd måste fördelas. Skillnaden är att du ljuger. För dina väljare, och möjligen kanske för dig själv. Det är inte upp till mig att avgöra. Du propagerar för att du och ditt parti vill ha en förändring i den europeiska migrationspolitiken, men samtidigt utgår hela er politiska styrning på att avsäga sig ansvar och möjliggöra för andra länder att göra detsamma. 

Se till att alla kommuner tar samma ansvar, se till att alla länder svarar mot asylrätten.

Socialdemokraternas linje är tydlig. Det ska vara ordning i det svenska asylmottagandet. EBO måste avskaffas, ansvaret för mottagande måste fördelas jämnt mellan kommuner och vår skärpta migrationspolitik är en markering mot EU:s övriga medlemsstater att kliva fram. En union handlar om gemensamma möjligheter, och med det även gemensamt ansvar. 

Prata in för svenska folket

Du och jag är båda politiker, vi har lovat våra väljare att ta ansvar. Jag vet att ansvar inte är lätt, Jimmie. Att avsäga sig det är det. Om du på riktigt vill arbeta för det du säger, så gör det. Se till att alla kommuner tar samma ansvar, se till att alla länder svarar mot asylrätten. Gör det som behövs för att se till att människors rätt till asyl värnas och ansvar utkrävs. 

För medan du delar dina flygblad fortsätter vi i verkligheten att arbeta för det du lovat dina väljare, ett delat ansvar. Medan du legitimerar det system som verkar för det motsatta. 

Så prata inte för oss Jimmie. 


Av Ebba Östlin (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka


Magnus Falkehed vid grekiska gränsen: Många känner sig lurade