Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läget är alarmerande för svenskt kulturliv

Amanda Lind (MP), fd kulturminister.
Foto: DUYGU GETIREN/TT
Anna Sibinska (MP), kulturpolitisk talesperson.
Foto: PRESSBILD / VGR

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter intygar att regeringen tar krisen för kulturlivet på allvar. Det är bra. Men situationen var redan i utgångsläget svår. 

Nu försämras läget i snabb takt. Då fordras fler åtgärder och en annan ambitionsnivå än vad S-regeringen hittills kunnat visa, skriver Amanda Lind och Anna Sibinska (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Gustafsdotter meddelar att 6,4 miljarder har tillförts kultursektorn sedan pandemin slog till. Det stämmer, och det är MP som förhandlat fram 6,2 av dessa miljarder. De 120 miljoner extra som regeringen nu aviserat täcker inte på långa vägar de behov som finns inom kulturen. 

Mer behöver göras, snabbt. Vi manar till konkret handling. Nya, kraftfulla krisstöd behöver sjösättas och återstartsstöden värnas. Evenemangsstödet, som inte nyttjas, måste reformeras så att pengarna kommer kulturlivet till del. Villkoren för frilansare och enskilda kulturskapare måste förbättras. 

De senaste dagarna har ännu fler restriktioner aviserats. Om behovet av nya stöd var stort vid tidpunkten för vår förra artikel, är läget nu närmast alarmerande. 

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).
Foto: JESSICA GOW/TT

Det finns inte tid att vänta. Kulturens reserver är uttömda. Nya och kraftfulla stöd, som står i proportion till krisens omfattning och kulturlivets behov, behöver komma på plats omgående. 

Annars riskerar salongerna att stängas, inte tillfälligt som hittills, utan för gott. En del aktörer kommer inte kunna resa sig igen, och kulturlivets infrastruktur försvagas permanent.

Då blir vi alla fattigare. Det kan vi inte låta ske. Regeringen måste agera. Nu. 


Av Amanda Lind

Före detta kulturminister och riksdagskandidat (MP)

Anna Sibinska

Kulturpolitisk talesperson (MP)