Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lägenhetsrökare måste fimpa – inför ett förbud

Folkhälsomyndighetens rapport visar att fyrtiotre procent av vuxna med astma rapporterar symtom då de utsätts för passiv rökning. Foto: Colourbox
Maritha Sedvallson är ordförande för Astma- och allergiförbundet.Foto: Marias of Sweden

Lagen behöver ändras: Människor ska kunna vistas i sina lägenheter och på sina balkonger utan att behöva andas in skadlig rök, skriver Maritha Sedvallson från Astma- och allergiförbundet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ska man inte ens få röka på sin egen balkong eller i sin egen lägenhet? Nej, inte om man bor i flerbostadshus och har godkänt en klausul om rökfrihet i hyreskontraktet. Vi på Astma- och allergiförbundet arbetar nu för att den möjligheten ska bli juridiskt hållbar.

Att gå ut på balkongen och röka en cigarett kan vara avkopplande för en del. För andra betyder röken från grannens balkong att man måste hålla sig inomhus – eller att man får svårt att andas, hosta och irriterade slemhinnor. Tobaksrök som läcker in i hemmet från andras lägenheter är också ett vanligt problem.

 

LÄS MER: Förslaget: Förbjud rökning under arbetstid 

 

Passiv rökning är ohälsosam och enligt WHO, Världshälsoorganisationen, finns det inga halter som är ofarliga. Tobaksrök kan i vissa fall vara lika farlig ute i fria luften som inomhus. Visserligen gör luftens rörlighet att röken utomhus försvinner snabbare när ingen längre röker, men så länge rökning pågår kan skadorna bli desamma som vid inomhusrökning. 

Avgörande är hur mycket rök man utsätts för och under hur lång tid. En stor befolkningsundersökning, Miljöhälsorapport 2017, visar att fyrtiotre procent vuxna med astma rapporterar symtom då de utsätts för passiv rökning. Andra grupper som är viktiga att skydda är barn och unga.

Riksdagens folkhälsomål uppfylls inte

Riksdagen har antagit ett folkhälsomål om att ingen mot sin vilja från och med 2014 ska utsättas för passiv rökning. Sverige har också antagit WHO:s ramkonvention om tobak som säger att ingen ofrivilligt ska utsättas för passiv rökning. Efter beslutet om rökförbud på restauranger 2005 har lite gjorts för att uppnå målet.

I Sverige är det inte juridiskt hållbart för fastighetsägare att skriva in bestämmelser om rökfrihet i hyreskontrakten. Men det är lagligt i Finland sedan 2016 och i flera andra länder. I Finland kan fastighetsbolag ansöka om rökförbud på balkonger, terrasser och övriga utomhusområden. Den kommunala myndigheten kan godkänna ansökan om rök sprider sig, till exempel från en balkong till en annan, på grund av konstruktionerna eller andra omständigheter. Att röken sprider sig räcker, sanitär olägenhet behöver inte bevisas.

 

LÄS MER: Plura röker fyra paket cigaretter om dagen

 

Lagstifta mot passiv rökning

Vi i Astma- och allergiförbundet menar inte att rökfrihet i dag ska kunna införas överallt och i alla fastigheter. Men det borde vara möjligt att skriva avtal om rökfrihet i exempelvis nyproducerade hyreslägenheter och i bostadsrätter. 

Det borde också vara möjligt för fastighetsägare att förbjuda rökning i befintliga flerbostadshus vid problem med passiv rökning från grannar, som inte kan åtgärdas på ett enkelt sätt.

Det tobakslagen i dag föreskriver är att gemensamma utrymmen ska vara rökfria. Men det räcker inte alltid, menar vi. Lagstiftningen behöver ses över så att fler människor kan vistas i sina lägenheter och ute på sina balkonger och andas frisk och rökfri luft.

 

Av Maritha Sedvallson 

Ordförande, Astma- och allergiförbundet