Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

L har en oseriös syn på smittspridningen

En splittrad, slimmad marknadsstyrd vård, som exempelvis i Region Stockholm där M och L styr, är inte en hållbar modell, skriver Kristina Nilsson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Kristina Nilsson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Att Liberalerna tycks veta bättre än Folkhälsomyndigheten om vilka smittskyddsåtgärder som krävs i det läge Sverige befinner sig i nu är förvånansvärt och inte särskilt seriöst, skriver Kristina Nilsson (S) i en replik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Sedan pandemin bröt ut har regeringens utgångspunkt varit att begränsa smittspridningen, rädda liv och samtidigt hålla samhället i gång.   

Alla är trötta på den här pandemin, även jag. Men det är inte läge att försöka plocka politiska poäng när vi är i ett allvarligt läge med rekordartad smittspridning, en ökande belastning på vården och i förlängningen på hela samhället.

Vaccinbevis räcker inte

Att Liberalerna tycks veta bättre än Folkhälsomyndigheten om vilka smittskyddsåtgärder som krävs i det läge Sverige befinner sig i nu är förvånansvärt och inte särskilt seriöst. Pandemilagen har varit viktig för att kunna bekämpa pandemin på bästa sätt. 

De nya restriktionerna införs på grund av covid-19, ingenting annat. Det är inte aktuellt att införa restriktioner till följd av vanliga säsongsjukdomar såsom influensa, RS-virus eller vinterkräksjuka.

Liberalerna säger att de vill utöka användandet av vaccinbevis men just nu är det dessvärre inte en tillräckligt effektiv smittskyddsåtgärd. Vaccinet minskar risken för att bli allvarligt sjuk. Men likt alla andra vaccin ger det inte ett hundraprocentigt skydd. Med den nya omikron-varianten ser vi att även de som har fått två doser vaccin blir smittade och kan sprida viruset vidare. Därför räcker inte vaccinbevis som verktyg i dagsläget. 

Samhällsviktiga funktioner hotas

De nya restriktionerna införs på grund av covid-19, ingenting annat. Det är inte aktuellt att införa restriktioner till följd av vanliga säsongsjukdomar såsom influensa, RS-virus eller vinterkräksjuka. Vårdpersonalen får dock slita extra hårt när de inte bara ska vårda patienter med covid-19, utan även med dessa sjukdomar. Med smittspridningen på rekordnivåer riskerar vi även personalbortfall inom samhällsviktiga funktioner vilket gör det än mer angeläget att ta till de åtgärder som krävs för att pressa ned smittan. 

Högerstyrd vård är inte hållbar

Under pandemin har det blivit tydligt att vården har svårt att klara av flera sjukdomar samtidigt. Jag kan bara konstatera att en splittrad, slimmad marknadsstyrd vård, som exempelvis i Region Stockholm där Moderaterna och Liberalerna styr, inte är en hållbar modell. De miljarder som regeringen tillfört vården måste komma vården till del. Till fler vårdplatser och fler kollegor.

Vi vet att det behövs stora investeringar i sjukvården framöver. Det kommer vi att fortsätta med. 


Av Kristina Nilsson (S) 

Vice ordförande i riksdagens socialutskott