Anders Pihlblad, politisk journalist på TV4, och Ulrika Schenström, moderat pressekreterare. Foto: OLLE SPORRONG och MODERATERNA
Anders Pihlblad, politisk journalist på TV4, och Ulrika Schenström, moderat pressekreterare. Foto: OLLE SPORRONG och MODERATERNA

"Kyssen är en säkerhetsrisk"

Publicerad
Fredrik Reinfeldts statssekreterare Ulrica Schenström är en säkerhetsrisk.
Hennes krogkväll med TV4-reportern Anders Pihlblad riskerar att ytterligare sänka allmänhetens redan låga förtroende för politiker och journalister.
Det skriver i dag tidningen Resumés chefredaktör VIGGO CAVLING.
Viggo Cavling anser att regeringshögkvarteret i Rosenbad och ledningen för TV4 tagit för lätt på det inträffade.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Jag är en dem som verkar i det ständigt expanderade gränslandet mellan medierna och politiken. Som verksam på Nordens största affärstidning för medier och marknadskommunikation Resumé ser jag rörelsen från två håll.
Politiken blir alltmer intresserad av marknadsföring. Många i Reinfeldts Rosenbad har ett förflutet på landets pr-byråer.
Politik i dag handlar oerhört mycket om hur man säger någonting, inte vad man säger. Många blev förvånade när förre statsministern Göran Persson blev PR konsult. Jag såg det som helt naturligt. Flera av hans närmaste medarbetare i Rosenbad gör i dag samma sak.
Samtidigt är politikerna fortfarande inne och klampar i mediernas affärer när det gäller tv-koncessioner och presstöd.

Förr var politikerna
en slags myndiga herrar som fattade svåra beslut och sedan gick ut till pressen och meddelade vad man beslutat. I dag föds politiken i ett slags samspel med medierna. Mediernas drivkraft att hela tiden vilja berätta något nytt används av dagens förtroendevalda.
Den borgerliga alliansen utnyttjade detta till max under den senaste valrörelsen.
Under förespegling att det kanske kommer ett utspel hängde landets politiska reportrar ständigt efter de fyra borgerliga partiledarna och tog bilder när de besökte daghem och fabriker. Vissa gånger kom det utspel, men lika många gånger hände det ingenting.
Ändå skrev reportrarna och fotograferna tog bilder.

En av arkitekterna av detta skådespel var Fredrik Reinfeldts politiska sekreterare Ulrica Schenström.
En annan var Per Schlingman, i dag partisekreterare på moderaterna och före detta pr-konsult.
Han har på en debatt berättat att man med tiden upptäckte att de dagar man inte hade utspel inte riktigt fungerade i mediedramaturgin.

Det säger sig själv att
relationerna blir familjära när politiska reportrar och politiker reser och arbetar tillsammans. Reportrarna behöver också politikerna för att om möjligt få fram unika nyheter som utspel och lagförslag. Det är det här landskapet som man ska se Ulrica Schenströms krogkväll med Anders Pihlblad, politisk reporter på TV4.
Det är två gamla vänner som umgås. Man skvallrar lite om chefen och kanske får någon med sig ett nyhetstips med sig hem.
Kanske får någon ett nytt jobberbjudande med sig hem. Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog beskriver Schenströms agerande som en säkerhetsrisk. Jag håller med.
Det var det också när Pär Nuder och Kjell Larsson glömde en hemlig regeringspromemoria i baren på Café Opera.
Dokumenten hittades sedermera av Bert Willborg, reporter på Z, i dag informationschef på MTG.

En som inte verkar förstå allvaret i situationen är TV4:s nyhetschef Anne Lagercrantz. Hon tycker det är lämpligt att ”man har kontakter” och har 100 procent förtroende för sin reporter. Det har inte jag. Och jag vill inte att mina reportrar på Resumé hånglar med dem vi är satta att bevaka.
Att hånglet enligt Anders Pihlblad är ”på skoj” är inte en förmildrande omständighet.
Jag vill inte heller att Resumés reportrar arbetar när de är berusade, även om de får bättre kontakt med sina källor.

När jag skriver dessa rader har både Rosenbad och TV4 deklarerat att de har orubbat förtroende för sina medarbetare i hångel-gate.
I helgen ska Anders Pihlblad hänga på låset i Gävle och försöka få en exklusiv intervju med Reinfeldt på moderaternas partikongress.
Den som styr statsministerns tid är hans statssekreterare Ulrica Schenström.
Det låter som intrigen i en svensk dokusåpa, men är verklighet. Om ingen ansvarig bestämmer sig för att rösta ut de inblandade i hångel-gate kommer förtroendet för journalister och politiker att nå nya rekordlåga nivåer.
VIGGO CAVLING
Viggo Cavling är chefredaktör på Resumé. Den mäktigaste politiker han kramat är Margot Wallström. Han tycker att den kändes innerlig. Hans mamma som var med vid tillfället fick också hon en kram av Margot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag