Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kyrkoherden borde adressera aktivisterna

Johanna Andersson, präst i Svenska kyrkan.

Kyrkoherde Anders Ekhem.

Foto: Svenska kyrkan

Fokus för kyrkoherde Anders Ekhems insats är alltså inte längre enbart EU-migranterna utan också poliserna.

Men polisen har väl egna rutiner för att ta hand om sin personal i samband med krävande insatser? skriver prästen Johanna Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK.

Kyrkoherde Anders Ekhem i Malmö har alltså i ett brev till polismästare Stefan Sinteus skrivit att han ska skicka präster och diakoner för att ”observera” polisens avhysning av ett EU-migrantläger: ”Vi tycker att det kan vara väsentligt att det finns observatörer på plats som ser till den enskilda människan”, skriver Ekhem.

Han påminner också polismästaren om att EU-migranterna är ”utsatta, fattiga och maktlösa människor”.

En rimlig tolkning av detta är att Ekhem inte tilltror polisen att kunna se till den enskilda människan i denna utsatta situation. Därför ska kyrkans personal på plats fullgöra det polisen inte förmår. Tillitsbrist, med andra ord.

 

När det bekymmersamma med Ekhems brist på tillit inför polisen uppmärksammas hävdar han att de kyrkliga observatörernas omsorg också gäller poliser. Observatörerna ska ”vara ögon och öron för den enskilda människan och hur hon behandlas. Det kan då handla om både EU-migranter och poliser.”

Notera det lilla ordet ”både”. Fokus för Ekhems insats är alltså inte längre enbart EU-migranterna utan också poliserna. Men polisen har väl egna rutiner för att ta hand om sin personal i samband med krävande insatser? Detta är polismästare Sinteus ansvar, inte Ekhems. Dessutom brukar poliser under tjänsteutövning sällan beskrivas som ”utsatta, fattiga och maktlösa”.

Det är bra att Ekhem i sin replik framhåller att det är ”avgörande för Svenska kyrkan att uttrycka ett förtroende för polisen i Malmö". Men det hade varit bättre om Ekhem adresserat sitt brev till de aktivistgrupper som hotar störa polisens insats.

Alternativt kunde han ha skrivit till både aktivister och polis och förklarat att Svenska kyrkan vill vara på plats och försöka bidra till lugn i en komplex situation. Nuvarande skrivningar, där Ekhem ställer sin personal mot polisens när det gäller att se den enskilda människan i en utsatt situation, skadar tilliten.

 

Johanna Andersson

Präst i Svenska kyrkan

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!