Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kyrkan vill inte sluta med israeliska varor

Foto: Tomas Oneborg / Svd / Scanpix

Svenska kyrkan, i likhet med Sveriges regering, EU och även USA, anser inte att de ockuperade områdena är en del av Israel. Därför driver Svenska kyrkan för tillfället frågan om ursprungsmärkning av varor från illegala bosättningar, inte en kampanj för att bojkotta varor från Israel. Svenska kyrkan vill att konsumenter tryggt ska kunna köpa varor som är från Israel utan att riskera köpa varor som kommer från illegala bosättningar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Svenska kyrkan, i likhet med Sveriges regering, EU och även USA, anser inte att de ockuperade områdena är en del av Israel. Därför driver Svenska kyrkan för tillfället frågan om ursprungsmärkning av varor från illegala bosättningar, inte en kampanj för att bojkotta varor från Israel. Svenska kyrkan vill att konsumenter tryggt ska kunna köpa varor som är från Israel utan att riskera köpa varor som kommer från illegala bosättningar. ekonomiska tillväxten i Palestina utgör bosättningarna det största hindret vilket vi, tillsammans med en rad andra organisationer, visat i rapporten Trading Away Peace som finns att ladda ner på Svenska kyrkans hemsida.

Frågan om ursprungsmärkning av varor från illegala bosättningar grundar sig i en direkt uppmaning från våra kristna systrar och bröder i Palestina som i dag drabbas hårt av bosättningspolitiken. I inget av de exempel samfundet Sverige-Israel listar har Svenska kyrkan systerkyrkor eller partners som uppmanar oss att agera politiskt i någon fråga.

Ärkebiskopen, som fram till juni 2014 är Anders Wejryd, är inte ansvarig för Svenska kyrkans positioner eller kampanjer. Kyrkomötet, som är demokratiskt valt, är ytterst ansvariga för Svenska kyrkans ställningstaganden i olika politiska frågor.

Svenska kyrkan arbetar även mycket aktivt med Syrien, Libanon, Jordanien och Egypten. Genom Sveriges Kristna Råd är vi dessutom engagerade för de kristnas situation i hela regionen.

 

ERIK LYSÈN,

Internationell chef för Svenska kyrkan

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!