Kyrkan vill inte leda ett kristet samfund

Ann Heberlein.
Foto: Ulf Ryd / KVP/EXPR
Foto: Shutterstock.

Väldigt många medlemmar begär nu utträde ur Svenska kyrkan, men inte av ekonomiska skäl. De är besvikna på den kyrka de varit trogna sedan de döptes, skriver Ann Heberlein.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Svenska kyrkan befinner sig i en nedåtgående spiral: i juni månad begärde 13 300 medlemmar utträde, vilket är 10 000 fler än normalt. De som begärde utträde tillhörde dessutom kärntruppen, människor i ålder 65-69 som varit medlemmar hela livet. De begär inte utträde av ekonomiska skäl – utan för att de är besvikna på den kyrka de varit trogna sedan de döptes. Att så många begär utträde under en och samma månad är ett mycket starkt budskap som Svenska kyrkan bör ta på största allvar. Varför är våra medlemmar besvikna? Varför känner de inte längre sig hemma i en kyrka de varit medlemmar i hela livet?

Det finns flera svar på den frågan. Under våren har kyrkans förslag på ny handbok diskuterats.  Handboken reglerar innehållet i gudstjänster, mässor och förrättningar som dop, begravningar och vigslar. Därför engagerar frågan alla kristna. Den kritik som framförts har dock behandlats arrogant och raljant. Anställda och lekmän ute i församlingarna känner sig överkörda av kyrkans ledning med ärkebiskop Antje Jackelén i spetsen. En annan förklaring till de många utträdena ur kyrkan handlar om de ekonomiska oegentligheter som kommit i dagen efter Ekots och Aftonbladets granskning. Det sticker i ögonen på medlemmarna att kyrkan åker på dyra utlandsresor, smörjer kråset och dricker sprit för medlemmarnas pengar.


LÄS MER: Kyrkan har för mycket pengar


Att Svenska kyrkan konsekvent vägrar ta ställning i frågan om det pågående folkmordet på kristna i Syrien och Irak är ytterligare en fråga som upprör. Vi är många som uppvaktat Svenska kyrkans ledning med vädjanden om engagemang i frågan. Också Europas kristna har blivit måltavlor för jihadistisk terror. Det fasansfulla mordet på fader Jacques Hamel framme vid altaret i hans egen församlingskyrka i Saint-Étienne-du-Rouvray innebar att en gräns överträddes. Fader Hamel och två nunnor angreps när de firade gudstjänst. De skulle dö för att de är kristna.

Det borde vara självklart att ärkebiskop Jackelén uttalade sitt stöd för en syskonkyrka i en sådan extrem situation, men så skedde inte. En anonym byråkrat skickades i stället fram för att posta några ord på kyrkans webb. Som en reaktion på kyrkans likgiltighet inför att en kristen broder blivit brutalt slaktad när han förrättade nattvard bildades Facebookgruppen #mittkors. Initiativtagare är prästerna Annika Borg, Johanna Andersson och Helena Edlund. Syftet är att visa solidaritet med världens förföljda kristna genom att öppet och med stolthet bära ett kors synligt runt sin hals. Korset är en symbol för kärlek, hopp och nåd. En manifestation för alla kristnas rätt att utöva sin tro i fred och trygghet.


LÄS MER: Kyrkan borde stödja kampanjen #mittkors


I skrivande stund har över 2 000 människor postat bilder av sig själva med kors om halsen. Det är gamla och unga, män och kvinnor. En massa olika människor, med ett gemensamt: vi är kristna. Det är vackert att se, tycker jag. Men det tyckte inte Gunnar Sjöberg, kommunikationschef på Svenska kyrkan, som kritiserade #mittkors på sin öppna Facebooksida. ”Uppmaningen känns uppviglande och okristlig i de motsättningar som redan råder. Vill vi dra saken till religionskrig?”.

Sjöbergs reaktion är obegriplig. Uppmanar han alltså kyrkans medlemmar att gömma symbolen för sin tro för att inte provocera? Och vilka är det som skulle bli så provocerade? Sjöbergs uttalande bekräftar en misstanke jag närt en längre tid: Svenska kyrkans ledning vill inte längre leda ett kristet samfund; de vill leda en allmänetisk förening för humanistiska värderingar av banalaste slag.


Ann Heberlein

Teologie doktor