Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyrkan särbehandlar Israel

Jag ställde i min tidigare artikel en enkel fråga till Svenska kyrkan (SK): Om bojkott anses vara ett effektivt medel av dem som åberopar den så borde förespråkarna för bojkott vilja använda den även i liknande sammanhang. Om förespråkarna däremot anser att bojkott endast ska användas för att lösa en enda konflikt är det rimligt att ge ett svar på varför så är fallet?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu har vi genom Erik Lysén fått SK:s svar: det är endast Israel som ska bojkottas, (egentligen varor producerade på av Israel ockuperad mark). Det enda skälet till varför det endast av världens alla aktörer och stater är Israel som är föremål för bojkott, skriver Erik Lysén, är att kyrkans kristna samarbetspartner i området önskar detta. Det är ett magert svar.

Är det verkligen så att om kopterna i Egypten ber SK om krav på bojkott av Egypten så verkställer SK det? Eller om kristna bröder och systrar i Ryssland ber om bojkott av Rysslands auktoritära regim så levererar SK en kampanj om detta? Eller om alla de miljontals kristna som utsätts för etnisk rensning i åtskilliga arabstater ber SK om bojkott av deras mördarregimer levererar SK detta?

Kyrkan har blivit en politisk aktivistisk kamporganisation som med anti- intellektuella argument pekar ut en enda stat av jordens alla stater som föremål för bojkott.

Det är en modern variant av den gamla kristna antisemitismen. Fast i dag är det inte juden man särbehandlar negativt utan Israel. Israel som världens jude.


Ulf Öfverberg

Ordförande Samfundet

Sverige-Israel Stockholm