Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kyrkan har för mycket pengar

Annika Borg.
Foto: Privat.
Hedvig Eleonora kyrka.
Foto: Olle Sporrong

Missbruket av resurser i Svenska kyrkan har pågått länge. Skandalerna visar att det finns för mycket pengar och bristande ledning, skriver prästen Annika Borg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Annika Borg

Teologie doktor, skribent och präst i Svenska kyrkan.

Den som arbetat inom Svenska kyrkan blir tyvärr inte förvånad över Ekots och Aftonbladets avslöjanden om hur anställda i Svenska kyrkan åker på dyra utlandsresor och frotterar sig i lyx med pengar från bland annat kollekten.

Missbruket av resurser har pågått länge. Häromåret skrev jag om en lyxmiddag i gyllene salen i Stadshuset för förtroendevalda i Stockholms stift, där notan landade på över 337 000 kronor.

Under en stor konferens om barn och unga för över tusen personer för några år sedan, häpnade jag över att rikligt med vin serverades till festmiddagen. Vid avslutningsmiddagen under en annan konferens fick jag från ansvarig handläggare höra att ”nu får vi beställa det dyraste”.

I Svenska kyrkan mumsas det oxfilé och reses på konferenser för medlemmarnas pengar i en omfattning som troligen saknar motstycke inom avgifts- eller skattefinansierade verksamhet. Precis som granskningarna visar motiverar man resor till Istanbul och Berlin, eller massage i Bangkok, med flummiga formuleringar om ”processer” och ”vi-känsla”.


LÄS MER: Hög tid att staten slutar sponsra kyrkan


Givetvis får människor dricka vilka alkoholhaltiga drycker de vill, men då får de betala själva. Extravaganser hör inte hemma i kyrkans värld, det är inte moralism utan moral.

Vid sidan av detta bedriver Svenska kyrkan ett mycket gott arbete. Frivilliga samlar in pengar till utsatta. Människor får stöd i svåra skeden och möter budskapet om Jesus Kristus. Kyrkomusiken bär upp kulturarvet och evangeliet. Barn och unga finner i kyrkan en mötesplats med betydelse för andlig mognad. Det är detta goda arbete Svenska kyrkans ledning sviker när de inte hårt sätter ned foten när skandalerna är ett faktum.

Ärkebiskop Antje Jackelén har uttalat att det som skett är omdömeslöst. Gott så. Men sedan går hon och andra biskopar i försvarsposition. De menar att de inte har ”hela bilden”, att det behövs en policy samt att kyrkan ska följa Skatteverkets regler.

Men det som behövs är kristen etik. Självklart ska en kyrka följa regler, men i första hand är det Kristi föredöme och kärnuppgifterna som gäller – som att fira gudstjänst, bedriva mission och diakoni. Kyrkans ledning reagerar i stället som vore de byråkrater i vilken organisation som helst.


Det är anmärkningsvärt eftersom kyrkoledningen inte har några problem med att peka med hela handen när det gäller dagspolitiska frågor som miljö, vapenexport eller migrationspolitik. Då vet de med besked om hur människor ska tycka och handla. Men när det gäller korruptionen inom det egna och det kristna budskapet blir de undflyende.

Att de runt sextio kommunikatörer och informatörer som arbetar på Kyrkokansliet i Uppsala inte kan ge ledningen bättre råd visar att fler kockar inte kokar en bättre soppa.

Hur har det blivit så här? För det första finns det uppenbarligen för mycket pengar att felprioritera i en kyrka som årligen går med överskott på närmare en miljard. För det andra är det en fråga om ledarskap.

Det som rullas upp är på intet vis okänt på de skilda ledningsnivåerna inom kyrkan. En kultur av att använda medel på det här sättet har utvecklats och normaliserats. För det tredje är det ett uttryck för att verksamma inom kyrkan ser sig som tjänstemän i en organisation, snarare än som tjänare i en kyrka. Det har skett en inre sekularisering, vilket är allvarligt.

Skandalerna liknar vad som en gång ledde fram till Luthers reformation. Kyrkan tog ut avgifter, predikade gärningslära och ägnade sig åt överdåd. Det som skett är inte enskildheter utan uttryck för ett mönster. Det Svenska kyrkan behöver är två saker: en ny kyrkoledning och en ny reformation.


Annika Borg
Teologie doktor, skribent och präst i Svenska kyrkan.