Annika Borg. Foto: Privat.Annika Borg. Foto: Privat.
Annika Borg. Foto: Privat.
Hedvig Eleonora kyrka. Foto: Olle SporrongHedvig Eleonora kyrka. Foto: Olle Sporrong
Hedvig Eleonora kyrka.  Foto: Olle Sporrong

Kyrkan har för mycket pengar

Publicerad

Missbruket av resurser i Svenska kyrkan har pågått länge. Skandalerna visar att det finns för mycket pengar och bristande ledning, skriver prästen Annika Borg.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den som arbetat inom Svenska kyrkan blir tyvärr inte förvånad över Ekots och Aftonbladets avslöjanden om hur anställda i Svenska kyrkan åker på dyra utlandsresor och frotterar sig i lyx med pengar från bland annat kollekten.

Missbruket av resurser har pågått länge. Häromåret skrev jag om en lyxmiddag i gyllene salen i Stadshuset för förtroendevalda i Stockholms stift, där notan landade på över 337 000 kronor.

Under en stor konferens om barn och unga för över tusen personer för några år sedan, häpnade jag över att rikligt med vin serverades till festmiddagen. Vid avslutningsmiddagen under en annan konferens fick jag från ansvarig handläggare höra att ”nu får vi beställa det dyraste”.

I Svenska kyrkan mumsas det oxfilé och reses på konferenser för medlemmarnas pengar i en omfattning som troligen saknar motstycke inom avgifts- eller skattefinansierade verksamhet. Precis som granskningarna visar motiverar man resor till Istanbul och Berlin, eller massage i Bangkok, med flummiga formuleringar om ”processer” och ”vi-känsla”.

 

LÄS MER: Hög tid att staten slutar sponsra kyrkan

 

Givetvis får människor dricka vilka alkoholhaltiga drycker de vill, men då får de betala själva. Extravaganser hör inte hemma i kyrkans värld, det är inte moralism utan moral.

Vid sidan av detta bedriver Svenska kyrkan ett mycket gott arbete. Frivilliga samlar in pengar till utsatta. Människor får stöd i svåra skeden och möter budskapet om Jesus Kristus. Kyrkomusiken bär upp kulturarvet och evangeliet. Barn och unga finner i kyrkan en mötesplats med betydelse för andlig mognad. Det är detta goda arbete Svenska kyrkans ledning sviker när de inte hårt sätter ned foten när skandalerna är ett faktum.

Ärkebiskop Antje Jackelén har uttalat att det som skett är omdömeslöst. Gott så. Men sedan går hon och andra biskopar i försvarsposition. De menar att de inte har ”hela bilden”, att det behövs en policy samt att kyrkan ska följa Skatteverkets regler.

Men det som behövs är kristen etik. Självklart ska en kyrka följa regler, men i första hand är det Kristi föredöme och kärnuppgifterna som gäller – som att fira gudstjänst, bedriva mission och diakoni. Kyrkans ledning reagerar i stället som vore de byråkrater i vilken organisation som helst.

 

Det är anmärkningsvärt eftersom kyrkoledningen inte har några problem med att peka med hela handen när det gäller dagspolitiska frågor som miljö, vapenexport eller migrationspolitik. Då vet de med besked om hur människor ska tycka och handla. Men när det gäller korruptionen inom det egna och det kristna budskapet blir de undflyende.

Att de runt sextio kommunikatörer och informatörer som arbetar på Kyrkokansliet i Uppsala inte kan ge ledningen bättre råd visar att fler kockar inte kokar en bättre soppa.

Hur har det blivit så här? För det första finns det uppenbarligen för mycket pengar att felprioritera i en kyrka som årligen går med överskott på närmare en miljard. För det andra är det en fråga om ledarskap.

Det som rullas upp är på intet vis okänt på de skilda ledningsnivåerna inom kyrkan. En kultur av att använda medel på det här sättet har utvecklats och normaliserats. För det tredje är det ett uttryck för att verksamma inom kyrkan ser sig som tjänstemän i en organisation, snarare än som tjänare i en kyrka. Det har skett en inre sekularisering, vilket är allvarligt.

Skandalerna liknar vad som en gång ledde fram till Luthers reformation. Kyrkan tog ut avgifter, predikade gärningslära och ägnade sig åt överdåd. Det som skett är inte enskildheter utan uttryck för ett mönster. Det Svenska kyrkan behöver är två saker: en ny kyrkoledning och en ny reformation.

 

Annika Borg
Teologie doktor, skribent och präst i Svenska kyrkan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag