Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kyrkan har diskriminerats under hela pandemin

Religionsfriheten har under året varit inskränkt i proportioner vi vanligtvis ser i auktoritära diktaturer, skriver Aron Emilsson.
Foto: JENS CHRISTIAN
Aron Emilsson (SD) är riksdagsledamot och gruppledare i Kyrkomötet.
Foto: SD

Vi uppmanar regeringen att omgående sluta upp med den uppenbara diskrimineringen av trossamfunden. 

Låt dem tillämpa kvadratmetersregeln likt köpcenter och gym, skriver Aron Emilsson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I över ett år har vi varit utan större fysiska gudstjänster, bröllop, begravningar och dop. Ett år utan spirituell gemenskap och samhörighet i våra mest existentiella och mänskliga stunder. Glada som ledsna. Var det nödvändigt? Rättvist? I många fall ja, smittbekämpningen kommer först. Men att kyrkan diskriminerats och givits oflexibla och oproportionerliga restriktioner i en tid den behövdes som mest var ett ignorant misstag. 

Under stora delar av pandemin har vi mötts av bilder på stora köpcenter som fyllts till sin bredd och långa köer som ringlat utanför Systembolaget, människor som glatt festat på nattklubbar och åtnjutit goda middagar på restauranger. Rätt och riktigt om det har kunnat ske på ett smittsäkert sätt – vilket inte alltid varit fallet. Problemet är att andra samtidigt har diskriminerats och deras klagorop ignorerats. Vilket varit fallet med kyrkan.

Diskriminerande restriktioner

Församlingarna tog tidigt sitt ansvar och övergick till digitala gudstjänster, även när 50 personer fortfarande tilläts i kyrkorna förra våren. Varför? För att skydda våra sköra och äldre i samhället samt bidra till en minskad smittspridning. Lika ansvarstagande var kyrkor och församlingshem när de snabbt erbjöd sina lokaler i syfte att vaccinera Sveriges befolkning. Trots sitt osjälviska agerande har de uteslutande mötts av diskriminerande restriktioner tillbaka.

Orimligheten är odiskutabel, politikernas ovilja att korrigera felet är antingen ett tecken på medvetet förakt för kyrkans verksamhet eller ett bevis på stor okunskap om kyrkans betydelse.

Dessa inskränkningar i gudstjänstliv och övrig församlingsverksamhet har varit en stor uppoffring som burits gemensamt för att skydda liv och hälsa. Trots kyrkans centrala roll och betydelse i många människors liv behandlas de alltjämt hårdast och utan respekt för dess verksamhet. 

Samma gräns för domkyrka och litet kapell

Även med de nya reglerna som införs i morgon nonchaleras församlingarna återigen då endast 50 personer kommer få samlas i kyrkan, oavsett förutsättningar i lokalen. Det är fel och visar på en stor okunskap från ansvariga politiker och Folkhälsomyndigheten. 

Problemet är flexibiliteten i restriktionerna, både gamla som nya. Stora domkyrkor har ekat tomma i ett års tid och kommer även efter 1 juni att endast få använda en bråkdel av sin kapacitet. Kyrkor med plats för över 2000 sittande och med 13 000 kvadratmeter i sitt förfogande kommer att lyda under samma regler som mindre kapell. 50 personer oavsett vad. Likadant är det med idrotten vars utomhusarenor kommer tillåtas ta in 500 sittande personer med de nya restriktionerna. Samma för alla, oavsett om det är match på Friends arena i Stockholm med 50 000 platser eller på Stora Valla i Degerfors med 7500 platser. Det är orimligt. 

Präst anmäldes

Ett uppenbart bevis på restriktionernas katastrofala träffsäkerhet skedde i Göteryd i mars. En präst hade inte mage att säga nej till en familj som kom till hans kyrka för gudstjänst. Han släppte in dem trots att åtta besökare redan befann sig i kyrkan och för detta anmäldes han till länsstyrelsen. Hans ”brott”? Att ha tillåtit 14 besökare istället för åtta i en kyrka på 902 kvadratmeter. En kyrka som, om kvadratmetersregeln gällde, skulle kunnat ta emot 90 besökare på ett säkert sätt. 

Restriktionernas orimlighet är odiskutabel, politikernas ovilja att korrigera felet är antingen ett tecken på medvetet förakt för kyrkans verksamhet eller ett bevis på stor okunskap om kyrkans betydelse. Oaktat anledningen, religionsfriheten har under året varit inskränkt i proportioner vi vanligtvis ser i auktoritära diktaturer, proportioner som inte varit i linje med ändamålet – vilket grundlagen tydligt kräver.

Tillämpa kvadratmetersregeln

Olikt andra aktörer och branscher har kyrkan inte gjort något större väsen av deras orätta behandling, det ligger antagligen i dess natur. Därför måste vi kyrkovänliga politiker vara den rösten åt dem. En röst för rättvisa restriktioner och en bastion för religionsfriheten. Vi uppmanar regeringen att omgående sluta upp med den uppenbara diskrimineringen av trossamfunden genom att låta dem tillämpa kvadratmetersregeln likt köpcenter och gym. 


Av Aron Emilsson (SD)

Gruppledare Kyrkomötet